Veren hyytyminen ja sen ongelmat

Ihmiset, joilla on veressään hyytymisongelmia, kärsivät usein sairauksista jotka vaikeuttavat verenvuodon loppumista haavasta.
Veren hyytyminen ja sen ongelmat

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Veren hyytyminen on prosessi, jossa veri muuttuu luontaisesta nestemäisestä muodostaan hyytelömäiseen muotoon, muodostaen verihyytymän. Hyytymä on verimassaa, joka muodostuu verihiutaleiden, verisolujen ja tiettyjen proteiinien kiinnittyessä yhteen. Lue alta lisää veren hyytymisestä ja hyytymisongelmista, jotka voivat vaikuttaa sinunkin terveyteesi.

Tärkeitä huomioita verenkiertoon liittyen

Ensiksi on tärkeää erottaa verihyytymä veritulpasta ja emboliasta. Sana veritulppa viittaa hyytymään, joka on kiinnittyneenä verisuonen seinämään. Sitä vastoin emboliat ovat verenkierrossa kulkeutuvia hyytymiä, jotka pysähtyvät yhteen paikkaan kehossa estäen veren virtaamisen.

Veren hyytyminen on elintärkeä prosessi; itse asiassa kaikilla nisäkkäillä on samankaltainen hyytymisprosessi. Tässä artikkelissa opit arvokasta tietoa tästä elintärkeästä anatomisesta prosessista.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Kuinka usein verikokeissa tulisi käydä?

Kuinka veren hyytyminen tapahtuu?

Veren hyytymisen ymmärtämiseksi on ensin tärkeää ymmärtää hieman veren fysiologiaa. Luontaisessa muodossaan veri virtaa muuttumatta hyytelömäiseksi. Suonten seinämät ovat terveet, eivätkä hyytymiä muodostavat aineet aktivoidu.

Tässä tilanteessa hyytymisenesto- ja hyytymisprosessit ovat tasapainossa. Lukuisat proteiinit työskentelevät yhdessä kahdessa eri prosessissa, jotka auttavat säätelemään tätä tasapainoa nimeltä homeostaasi. Kun suoni vaurioituu, tapahtuu ketjureaktio eli veren hyytymistä edistävien reaktioiden ryöppy, jossa erilaisten proteiinien aktivoituminen johtaa veren hyytymiseen.

Yli kymmenen erilaista proteiinia, joita kutsutaan hyytymistekijöiksi, osallistuvat näiden hyytymisreaktioiden ryöppyyn. Näitä proteiineja on veren plasmassa.

Veren hyytyminen prosessina

Veren hyytyminen on prosessi, johon osallistuvat muun muassa verihiutaleet
Hyytymisprosessi tapahtuu ketjureaktiona verisuonen vaurioiduttua.

Lyhyesti, seuraava tapahtuu veren hyytymisen aikana:

 • Ensin verisuonen seinämään ilmaantuu pieni repeämä. Tämä aiheuttaa verenvuotoa (termiä verenvuoto käytetään yksinkertaisesti kuvaamaan veren valumista pois verisuonista, riippumatta siitä kuinka paljon sitä menetetään).
 • Sitten verisuonet supistuvat. Tämä johtuu pyrkimyksestä rajoittaa veren virtaamista ja estää liiallista veren menetystä haavasta.
 • Seuraavaksi aktivoituvat verihiutaleet, jotka ovat veressä kiertäviä solun osia. Ne kiinnittyvät toisiinsa haavan kohdalla muodostaen tulpan. Tässä vaiheessa yksi tärkeimmistä hyytymistekijöistä alkaa toimia: von Willebrand -tekijä.
 • Tämän jälkeen loput hyytymistekijät aktivoivat fibriinituotannon. Fibriini on vahva aine, joka mahdollistaa eräänlaisen verkon muodostamisen, joka pitää tulpan vakaana ja vahvana.
 • Kun haava paranee, tämä muodostunut tulppa (hyytymä) liukenee. Näin tasapaino palautuu ja verisuoni palaa normaaliin tilaansa.

Mitkä sairaudet liittyvät veren hyytymisongelmiin?

Kuten jo mainitsimme, veren hyytyminen on elämän kannalta oleellinen prosessi. Kun jokin siihen liittyvistä tekijöistä pettää, voi ilmetä lukuisia sairauksia. Tässä on kuvaukset joistakin yleisimmistä sairauksista, jotka voivat aiheuttaa hyytymisongelmia.

Von Willebrandin tauti

Veren hyytymisessä voi esiintyä ongelmia
Von Willebrandin taudista kärsivillä ihmisillä on ongelmia hyytymistekijässä.

Tämä on kaikkein yleisin veren hyytymisongelmiin liittyvä sairaus. Tästä sairaudesta kärsivillä ihmisillä on ongelma von Willebrand -hyytymistekijässä. Kuten aiemmin mainittiin, tämä tekijä auttaa verihiutaleita liimautumaan yhteen. Arviolta jopa 1 % väestöstä kärsii tästä sairaudesta. Sen oireet ovat kuitenkin lieviä, ja vain harva ihminen itse asiassa saa siitä virallisen lääkärin diagnoosin.

Joitakin sen oireista ovat:

 • Nenäverenvuodot lakkaavat hitaasti.
 • Naisilla runsaat kuukautiset (runsaasta erittäin runsaaseen vuotoon).
 • Liiallinen vuoto ihovauriosta tai verta virtsassa ja/tai ulosteessa.

Hemofilia

Hemofilia on verenvuotohäiriö, jossa henkilöllä on puutos tai vaje VIII- tai IX-hyytymistekijästä. Näillä ihmisillä verenvuoto vaurion jälkeen kestää yleensä pitkään, koska heidän verensä ei hyydy normaalilla tavalla.

Hemofilia on perinnöllinen sairaus, joka voi olla hyvin vakava. Kun ilmenee sisäistä verenvuotoa, elimet ja kudokset voivat vaurioitua ja vaarantaa ihmisen hengen.

Kumma kyllä, tästä taudista kärsivät monet kuninkaallisten perheiden jäsenet 1800-luvulla. Esimerkiksi viimeisten Venäjän tsaarien pojilla oli tämä sairaus. Lukuisat tutkimukset ovat keskittyneet löytämään tämän sairauden geneettisen alkuperän juuri tästä syystä.

Veren hyytyminen: yhteenveto

Veren hyytyminen on monitekijäinen prosessi, joka pitää meidät hengissä. On erittäin tärkeää tutkia sen toimintaa ja hyytymisongelmien vaikutusta terveyteen niiden ihmisten hoitamiseksi, joilla on jokin hyytymishäiriö.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Smith SA, Travers RJ, Morrissey JH. How it all starts: Initiation of the clotting cascade. Crit Rev Biochem Mol Biol. 2015;50(4):326–336. doi:10.3109/10409238.2015.1050550
 • Palta S, Saroa R, Palta A. Overview of the coagulation system. Indian J Anaesth. 2014;58(5):515–523. doi:10.4103/0019-5049.144643
 • Garmo C, Burns B. Physiology, Clotting Mechanism. [Updated 2019 Apr 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507795/
 • Chaudhry R, Babiker HM. Physiology, Coagulation Pathways. [Updated 2019 Apr 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482253/
 • Barmore W, Burns B. Biochemistry, Clotting Factors. [Updated 2019 Apr 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507850/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.