Liikuntamuotoja suonikohjujen hoitoon

Suonikohjuja voi ehkäistä ja hoitaa tietynlaisella liikunnalla. Pidä kuitenkin mielessä, että liikunta ei yksinään hävitä suonikohjuja, ainoastaan lievittää niitä. Alta löydät erilaisia liikuntamuotoja suonikohjujen hoitoon ja ehkäisyyn.
Liikuntamuotoja suonikohjujen hoitoon
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Kirjoittanut Ekhiñe Graell

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Liikuntaa suositellaan täydentämään lääkärin määräämää hoitoa suonikohjuihin. Mikä tahansa tekniikka tai intensiteetti ei kuitenkaan sovellu tästä ongelmista kärsiville, mutta yleisesti ottaen fyysinen aktiivisuus on suositeltavaa henkilöille, joilla on suonikohjuja. Jatka lukemista, sillä esittelemme hyviä liikuntamuotoja suonikohjujen hoitoon.

Säännöllinen liikunta auttaa ennen kaikkea parantamaan verenkiertoa, lievittämään raskaan tuntuisia jalkoja ja turvotusta. Nämä kolme oiretta aiheuttavat usein epämukavaa oloa.

Vaikka päivittäinenkään liikunta ei saa suonikohjuja katoamaan kokonaan, siitä voi olla paljon apua oireiden lievittämisessä ja ehkäisyssä. Tätä ei voi tietenkään saavuttaa passiivisilla elämäntavoilla.

Mitä suonikohjut ovat?

Suonikohjut ovat yksi yleisimmistä huonoon verenkiertoon liittyvistä vaivoista, erityisesti naisten keskuudessa. Miehetkään eivät ole niiltä täysin suojassa. Paul V Tisi, asiantuntija Bedfordin sairaalasta Iso-Britanniasta, mainitsee artikkelissaan BMJ Clinical Evidence, että suonikohjuja on noin 40 %:lla aikuisista.

Suonikohjut syntyvät, kun laskimoiden yhdensuuntaiset läpät lakkaavat toimimasta kunnolla ja suonten seinämien kimmoisuus vähenee. Tämän seurauksena veri kertyy laskimoiden sisään, jolloin ne laajenevat. Muun muassa samassa asennossa pysyminen pitkiä aikoja, passiivinen elämäntyyli, ylipaino ja raskaus liittyvät tähän ongelmaan.

Nykyään saatavilla on useita hoitovaihtoehtoja, joihin kuuluvat muun muassa elämäntapamuutokset, tukisukkien käyttö, laserhoito, vaahtoruiskutushoito ja radiotaajuusablaatio.

On olemassa joitakin liikuntamuotoja, jotka soveltuvat hyvin suonikohjujen hoitoon
Hoidon valinta riippuu potilaan tarpeista. Tästä syystä on tärkeää keskustella asiasta lääkärin kanssa.

Liikuntamuotoja suonikohjujen hoitoon

Liikunnasta on apua suonikohjuihin, kunhan se tehdään oikein. Säännöllinen ja kohtuukuormittava fyysinen aktiivisuus voi auttaa vähentämään tulehdusta ja verenkierto-ongelmia. Sitä vastoin ylikuumeneminen ja ylirasitus voivat olla haitaksi.

Tästä syystä Center for Vein Restoration (CVR) suosittelee valitsemaan matalatehoisia liikuntalajeja, kuten alla mainitut.

Kävely on hyvä liikuntamuoto suonikohjujen hoitoon

Passiivinen elämäntapa on yksi niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat suonikohjujen syntyyn. Pitkä paikallaan istuminen jalkoja liikuttamatta voi aiheuttaa verenkierto-ongelmia ja ajan myötä suonikohjuja.

Kävely on yksi parhaista liikuntalajeista tähän tarkoitukseen. Ensiksi, se auttaa verryttämään ja vahvistamaan pohjelihaksia, mikä vilkastaa verenkiertoa. Toiseksi, se auttaa pysymään ihannepainossa eikä rasita liiaksi niveliä.

Sinun tarvitsee vain kävellä puolisen tuntia viitenä päivänä viikossa saadaksesi kävelystä kaikki hyödyt irti. Tee lenkki puistossa, jätä auto kotiin mennessäsi ostoksille tai kävelytä koiraa lähiympäristössä.

Suonikohjujen ehkäisemiseksi voi valita erilaisia liikuntamuotoja, kuten kävelyn
Puolen tunnin päivittäinen kävelylenkki auttaa parantamaan verenkiertoa ja pudottamaan painoa. Se onkin hyvä laji suonikohjujen hoitoa ja ehkäisyä ajatellen.

Liikuntamuotoja suonikohjujen hoitoon: askelkyykyt

Vein Treatment Clinicin asiantuntijat neuvovat tekemään askelkyykkyjä osana liikuntaohjelmaa. Tämä liike auttaa treenaamaan alavartalon lihaksia, erityisesti jalkateriä ja pohkeita, mikä edistää verenkiertoa.

Aloita askelkyykkyjen teko seisomalla suorassa jalat harallaan. Astu sitten askel eteenpäin ja koukista polvea. Polven tulisi pysyä nilkan kanssa samassa linjassa. Suorista nyt jalka ja palaa lähtöasentoon. Tee sama toisella jalalla, 10-12 toistoa kummallekin puolelle.

Pyöritys

Yksi uusimmista suositeltavista harjoituksista suonikohjuihin ovat pyöritykset, joita tehdään jalat kohotettuina ilmaan. Tee niitä makaamalla selällään ja nostamalla toinen jalka noin 45 asteen kulmaan.

Tee jalalla sitten pyöriviä liikkeitä myötäpäivään. Noin 20-25 toiston jälkeen tee sama toiselle jalalle.

Liikuntamuotoja suonikohjujen hoitoon: polkeminen

Tämän harjoituksen voi tehdä joko pyörän päällä tai makuultaan lattialla jalat koholla.

Voit siis yksinkertaisesti lähteä pyöräilemään. Toinen vaihtoehto on harjoitus, jossa maataan selkä suorana lattialla ja nostetaan jalat noin 45 asteen kulmaan. Liikuta sitten jalkojasi aivan kuin polkisit pyörää.

Pyöräily on hyvä liikuntamuoto suonikohjuihin
Polkeminen auttaa vahvistamaan pohjelihaksia, mistä syystä sitä suositellaan myös suonikohjuihin.

Nämä liikuntamuodot suonikohjujen hoitoon lisäävät hyvinvointia

Nämä liikuntamuodot voivat osaltaan auttaa sekä suonikohjujen ehkäisyssä että hoidossa. Ne eivät kuitenkaan yksin riitä. On myös tärkeää tehdä parannuksia elämäntapoihin ja keskustella lääkärin kanssa muista hoitovaihtoehdoista. Lisäksi liikunnan on oltava jatkuvaa, jotta se todella tehoaisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.