Logo image
Logo image

Juoksijan polvi: kotitekoisia hoitoja vaivan hoitoon

5 minuuttia
Juoksijan polvi on yleinen vamma ihmisillä, jotka liikkuvat paljon ja harrastavat sellaisia lajeja, joihin liittyy paljon juoksemista tai hyppimistä. Mahdollisten komplikaatioiden välttämiseksi onkin tärkeää, että tähän vaivaan puututaan ajoissa. Mutta onko juoksijan polveen sitten olemassa hoitomuotoja, joita on mahdollista tehdä kotona ilman lääkärin apua? Kerromme alla aiheesta lisää!
Juoksijan polvi: kotitekoisia hoitoja vaivan hoitoon
Viimeisin päivitys: 16 elokuuta, 2020

Juoksijan polvi tai patellofemoraalinen kipusyndrooma viittaa kipuun polvessa, joka voi ilmetä vamman, lihasheikkouden tai ylikuormituksen seurauksena. Vaivan nimi johtuu itse asiassa juuri siitä, että se on yleinen vaiva urheilijoiden keskuudessa ja varsinkin niiden urheilijoiden, joiden lajeihin liittyy paljon juoksemista ja hyppimistä.

Oireet, mukaan lukien lievä kipu polven edessä, lisääntyvät juostessa, portaita ylös noustessa ja alas laskeutuessa tai silloin, kun vaivasta kärsivä henkilö istuu pitkiä aikoja. Kipu voi myös voimistua tietyissä asennoissa, kuten polvillaan oltaessa tai kyykkyyn laskeuduttaessa.

Vaikka juoksijan polvi voi olla pieni vaiva, on suositeltavaa, että siitä kärsivä henkilö kääntyy aina lääkärin tai fysioterapeutin puoleen saadakseen vaivasta tarkan diagnoosin. Tällä tapaa alan ammattilainen voi selvittää, onko tilanteesta riippuen vaivan hoitamiseksi tarpeen suorittaa kuntoutusohjelma vai tuleeko vaivaa hoitaa esimerkiksi lääkityksen, tai vaikeissa tapauksissa jopa leikkauksen, avulla.

Juoksijan polven hoitoon löytyy myös joitakin kotitekoisia hoitomenetelmiä, joista voi olla apua kivun väliaikaisessa lievittämisessä. On kuitenkin huomattava, että nämä kotitekoiset hoidot eivät ole vaivan ensisijainen vaihtoehto ja niiden teho olisi suunnattava vain lieviin tapauksiin. Katsotaan seuraavaksi, millaisia vaihtoehtoja nämä kotitekoiset hoidot tarjoavat.

Kotitekoiset hoidot juoksijan polveen

Urheilulääketieteeseen erikoistuneessa Open Access Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistujen tietojen mukaan kliininen lähestymistapa on yksilöitävä, koska juoksijan polvi on vaiva, johon liittyy monitekijäinen alkuperä eli toisin sanoen syynä voi olla useita eri tekijöitä. Tämän takia asiantuntijan suorittama arvio vaivan tilasta on tehtävä ennen minkä tahansa muun vaihtoehtoisen luontaishoidon kokeilua.

Asiantuntija voi määrittää kivun lähteen fyysisellä tutkimuksella, röntgenkuvilla, tietokonetomografialla tai magneettikuvauksella. Kun syy on määritetty, hoidot voivat sisältää lepoa, fysioterapiaa, kivunlievityksen käyttöä, kipua aiheuttavan liikkeen estäviä välineitä tai viime kädessä leikkausta, jos tyydyttäviä tuloksia ei saada muiden hoitokeinojen kautta.

Katsotaanpa seuraavaksi, millaisia kotitekoisia luontaishoitoja on olemassa. Kuten lääketieteellisenkin hoidon yhteydessä, nämä luontaishoidot tulisi aina liittää hoidon alussa riittävään lepoon, ja liiallisia ponnisteluja aiheuttavaa liikuntaa tai liikkeitä tulisi välttää.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 5 rentouttavaa luontaishoitoa polvikivun lievittämiseen

Kylmäterapia

Some figure
Kylmään perustuvan hoidon käyttö voi auttaa vähentämään juoksijan polveen liittyvää tulehdusta. Sitä tulisi kuitenkin käyttää varoen.

Yksi ensimmäisistä vaiheista juoksijan polven aiheuttaman kivun lievittämiseksi on pyrkiä vähentämään tulehdusta. Paikallisesti tehtävä kylmähoito voi osoittautua hyödylliseksi menettelytavaksi, jonka voi suorittaa esimerkiksi kietomalla jääpaloja kankaan tai pyyhkeen sisään tai käyttämällä kylmägeelipakkausta.

Kuten Physical Therapy in Sport -julkaisussa tehty systemaattinen katsaus kuvaa, kylmähoidolla on positiivinen vaikutus polven turvotuksen vähentämiseen. Samalla lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan tämän luontaishoidon vaikutusten arvioimiseksi juoksijan polven hoidossa.

Riittävän näytön puuttuessa tämän hoitomenetelmän ei pitäisi olla ainoa käytettävä keino juoksijan polven hoitoon. Itse asiassa kylmähoitoa tulisi käyttää jopa varoen, koska todisteita on löydetty joissakin tapauksissa jopa terveyteen liittyvissä tilanteissa, joissa väärin käytettynä kylmähoito on aiheuttanut iholla palovammoja ja jopa kylmäkäsitellyn alueen läpi kulkevien hermojen pintahalvauksia.

Siksi iho ei saisi koskaan joutua suoraan kosketukseen jään kanssa, vaan jää on aina käärittävä kankaaseen tai laitettava iholle kylmää hieman eristävän pussin sisällä. Lisäksi sitä on käytettävä vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Jos kylmähoidon seurauksena iholla tapahtuu epäsuotuisa reaktio, on parempi, että kylmähoidon tekeminen lopetetaan välittömästi.

Inkivääri

Perinteisessä lääketieteessä inkivääriä on käytetty apuna taistelussa monenlaisia sairauksia vastaan. Itse asiassa tänä päivänä myös tiedekirjallisuus on kyennyt tukemaan monia inkiväärin tarjoamia ominaisuuksia.

The Journal of Strength and Conditioning Research -lehdessä julkaistu katsaus on osoittanut, että inkiväärin tulehduksia vastaan taistelevat ja kipua lievittävät ominaisuudet ovat hyödyllisiä apureita myös juoksijan polven kivun lievittämisessä, ja sen vaikutus on itse asiassa varsin samankaltainen kuin ei-steroidisilla tulehduskipulääkkeillä (NSAID), mutta täysin ilman näiden kipulääkkeiden aiheuttamia sivuvaikutuksia.

Inkiväärin parantavia ominaisuuksia voidaan hyödyntää paikallisesti esimerkiksi voiteissa, tai vaihtoehtoisesti nauttimalla juuresta valmistettua hauduketta. Jälkimmäinen saadaan lisäämällä teelusikallinen raastettua inkivääriä kupilliseen kuumaa vettä.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että inkiväärin nauttiminen aiheuttaa vain harvoin sivuvaikutuksia. Sen liiallinen kulutus voi kuitenkin aiheuttaa joillakin ihmisillä ruoansulatuskanavan epämukavuutta.

Some figure
Tutkimukset tukevat inkiväärin tulehduksia vastaan taistelevaa ja kipua lievittävää vaikutusta. Siksi siitä uutetut luontaishoidot sekä haudukkeiden että voiteiden ja geelien muodossa voivat toimia hyödyllisenä apuna juoksijan polven hoidossa.

Kurkuma

Monet mausteet, kuten kurkuma, voivat osoittautua myös hyödyllisiksi apuvälineiksi juoksijan polveen liittyvän tulehduksen ja kivun hoidossa. Vaikka se ei olekaan ensisijainen hoito, kurkuman nauttiminen lisäravinteena tuo hyödyllisiä vaikutuksia kipua ja tulehdusta vastaan.

European Journal of Applied Physiology -kustanteessa julkaistun tutkimuksen mukaan kurkumiini, joka on kurkuman tärkein aktiivinen yhdiste, auttaa vähentämään sytokiineiksi kutsuttujen tulehduksellisten kemikaalien läsnäoloa. Tämän vaikutuksen ansiosta kurkumasta voi olla apua lihaskivun lievittämisessä intensiivisen liikunnan jälkeen.

Samalla tapaa lääketieteellisessä Drug Design, Development and Therapy -lehdessä on selvitetty, että kurkumiinilla on tulehduksia vastaan taistelevia komponentteja ja lisäksi se auttaa rauhoittamaan nivelkipuja, mikä puolestaan ​​parantaa lihasten ja nivelten fyysistä toimintaa sekä yleistä elämänlaatua.

Kurkumaa voidaan lisätä pieninä määrinä keittoihin, smoothieihin ja muihin resepteihin. Lisäksi sitä on saatavilla suun kautta otettavina kapseleina. Etenkin raskauden tai joidenkin sairauksien tapauksessa on kuitenkin suositeltavaa, että ennen kurkuman lisäämistä ruokavalioon, asiasta keskustellaan lääkärin kanssa. Vaikka kurkuman maltillista käyttöä pidetään turvallisena, sen vaikutukset voivat olla vasta-aiheisia joillekin ihmisille.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Juoma kurkumasta ja inkivääristä aineenvaihdunnan kiihdyttämiseksi

Mitä muuta voin tehdä juoksijan polven helpottamiseksi?

Edellä mainittujen kotitekoisten luontaishoitojen kokeilemisen ja lääkärin kanssa läpikäydyn yksilöllisen hoito-ohjelman lisäksi on myös muita keinoja, jotka voivat auttaa juoksijan polven lievittämisessä. Näihin keinoihin sisältyy sekä terveellisen ruokavalion ylläpitäminen että elimistön tulehdustiloja lisäävien tuotteiden – kuten leikkeleiden, punaisen lihan ja jalostettujen tuotteiden – käytön rajoittaminen. Toisaalta on myös tärkeää, että ylläpidämme kehon nestetasapainoa ja vältämme tulehdukselle altistavia huonoja tapoja, kuten tupakointia ja alkoholia.

Vaikka hoidon alussa onkin hyvä antaa elimistölle aikaa toipua ja levätä mahdollisimman paljon, samalla kohtuullisen fyysisen aktiivisuuden ylläpitäminen on hyödyllistä. Ja jotta liikunnan harrastaminen tapahtuisi mahdollisimman turvallisella ja tehokkaalla tavalla, on parasta, että käännyt tässä tapauksessa aina fysioterapeutin puoleen ja noudatat hänen antamiaan suosituksia. Jos hoidon aikana juoksijan polvi kuitenkin osoittaa merkkejä komplikaatioista, ota yhteys lääkäriin mahdollisimman pian.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Halabchi F, Abolhasani M, Mirshahi M, Alizadeh Z. Patellofemoral pain in athletes: clinical perspectives. Open Access J Sports Med. 2017;8:189–203. Published 2017 Oct 9. doi:10.2147/OAJSM.S127359
  • Martimbianco, A. L. C., Gomes da Silva, B. N., de Carvalho, A. P. V., Silva, V., Torloni, M. R., & Peccin, M. S. (2014, November 1). Effectiveness and safety of cryotherapy after arthroscopic anterior cruciate ligament reconstruction. A systematic review of the literature. Physical Therapy in Sport. Churchill Livingstone. https://doi.org/10.1016/j.ptsp.2014.02.008
  • Markert, Summer. (2011). The Use of Cryotherapy After a Total Knee Replacement. Orthopaedic nursing / National Association of Orthopaedic Nurses. 30. 29-36. 10.1097/NOR.0b013e318205749a.
  • Wilson, P. B. (2015, October 1). Ginger (Zingiber officinale) as an analgesic and ergogenic aid in sport: A systemic review. Journal of Strength and Conditioning Research. NSCA National Strength and Conditioning Association. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000001098
  • Nikkhah Bodagh M, Maleki I, Hekmatdoost A. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Sci Nutr. 2018;7(1):96–108. Published 2018 Nov 5. doi:10.1002/fsn3.807
  • Nicol, L. M., Rowlands, D. S., Fazakerly, R., & Kellett, J. (2015). Curcumin supplementation likely attenuates delayed onset muscle soreness (DOMS). European Journal of Applied Physiology115(8), 1769–1777. https://doi.org/10.1007/s00421-015-3152-6
  • Chin, K. Y. (2016, September 20). The spice for joint inflammation: Anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Design, Development and Therapy. Dove Medical Press Ltd. https://doi.org/10.2147/DDDT.S117432

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.