Palovammojen hoito kotona

Pinnallisten palovammojen hoito voidaan suorittaa kotona, ja kaupallisten tuotteiden lisäksi se onnistuu myös luonnollisin aineksin. Mutta jos vamma on vakava, tulisi aina käydä lääkärissä, jotta mahdolliset komplikaatiot voidaan välttää.
Palovammojen hoito kotona
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Palovammojen luokittelu tehdään niiden vakavuuden perusteella. J oissakin tapauksissa, mikäli kudokset ovat pahasti vahingoittuneet, on tärkeää saada palovammoille lääkärin hoitoa. Jos vamma ei ole vakava, palovammojen hoito voidaan tehdä kotona luonnollisista aineksista.

Harva tietää, että palovammojen hoidossa voidaan hyödyntää erilaisia luontaistuotteita. Nyt kerromme parhaista vaihtoehdoista, joiden avulla palovamman aiheuttamaa kipua voidaan lievittää ja ihon paranemista voidaan nopeuttaa.

Kun seuraavan kerran saat pinnallisen palovamman, joka ei vaadi lääkärihoitoa, käänny näiden viiden tuotteen puoleen!

Pinnallisten palovammojen hoito kotona luontaistuotteilla

Vaikka pinnalliset palovammat vaativatkin aikaa parantuakseen, niiden aiheuttamaa tukalaa oloa voidaan kyllä helpottaa. Samalla voidaan paremmin ehkäistä ikävän näköiset arvet iholla.

Pidä mielessä, että seuraavat luonnolliset ja kaikkien tuntemat luonnontuotteet sopivat palovammojen hoidon lisäksi auringon polttaman ihon tuottaman epämukavuuden lievitykseen ja toipumisen edistämiseen.

1. Luonnollinen hunaja

hunaja

Nykyisin hunajaa ylistetään sen useista ihmisen kehoa hoitavista ominaisuuksista. Se onkin avuksi muun muassa verensokerin hallinnassa, ja se auttaa jopa ruoansulatuksen parantamisessa.

Harvemmin puhutaan kuitenkaan hunajan käytöstä ihon palovammoilla, mutta tämä konsti kannattaa todella, sillä hunaja vaikuttaa desinfioivasti iholla.

On todistettu, että tämä makea ja herkullinen juomien ja jälkiruokien maustaja tarjoaa kosteuttavaa hoitoa, ja se auttaa ihoa samaan lisää luonnollisia öljyjä.

Lisäksi hunaja toimii kyvykkäänä antioksidanttina, joka auttaa soluja uudistumaan sekä estää ikävännäköisten arpien muodostumista iholle.

  • Tarvitset vain hiukan hunajaa, jonka laitat siteelle tai muulle sopivalle kankaalle, ja sitten tämä laitetaan iholle ja annetaan sen vaikuttaa ainakin kolmen tunnin ajan.
  • Sitten ota kääre pois iholtasi ja toista tämä prosessi, kunnes voit huomata palovammasta kärsineen ihon kunnon paranevan.

2. Sipulimehu

sipulimehu
Vaikka sipulista harvemmin puhutaan ihonhoitotuotteena, tämä ruokia maustava kasvis on tosiaankin avuksi muun muassa palovammojen yhteydessä. Sipulimehu auttaa estämään ihon arpeutumista sekä lievittää palovammasta johtuvaa kipua.

Jotkut kasvikset, kuten sipuli, toimivat iholla antibioottisina ja parantavasti vaikuttaen.

Tämän perustuotteen mehussa on rikkiyhdisteitä ja antioksidantteja, jotka vähentävät poltetta ja punoitusta iholla. Sipulin paras ominaisuus on kuitenkin kenties se, että se vähentää niiden kivuliaiden rakkuloiden kehittymisen riskiä, joita usein ilmenee hyvin pian palovamman satuttua. Sipuli myös tarjoaa suojaa bakteereja vastaan – tämä on tärkeää siksi, että vammat voivat aiheuttaa tulehduksia iholla.

  • Jotta voisit helposti hyödyntää sipulimehun loistavia ominaisuuksia palovammojen hoidossa, leikkaa yksi sipuli puoliksi ja laita se sitten tehosekoittimeen.
  • Käytä näin saamaasi mehua hoidettavalla ihoalueella sivelemällä sitä puhtaan kankaan avulla.

3. Laventeliöljy

Eteeriset öljyt ovat olleet käytössä kaiken tyyppisten terveysongelmien hoidossa ja parantamisessa jo erittäin pitkään. Yksi esimerkki tällaisista hoitavista öljyistä on laventeliöljy. Tunnet laventelin kenties vain tuoksuunsa liittyen, mutta tämä kasvi on hyödyksi myös tehokkaiden terveyttä parantavien vaikutustensa ansiosta.

Laventeli toimii kipua lievittäen ja bakteereja torjuen, ja se tarjoaa iholle runsaasti suojaa. Se on itse asiassa yksi tehokkaimmista luonnollisista hoitotuotteista palovammojen lievittämiseksi, ihon kudosten korjaamiseksi nopeasti ja arpien muodostumisen estämiseksi.

  • Jotta voisit hyödyntää laventeliöljyä palovamman hoidossa, ja laita sitä hoidettavalle ihoalueelle käsin (pese kätesi ensin) tai puhtaan kankaan avulla.
  • Toista tätä prosessia kahdesti päivässä, kunnes voit huomata palovamman parantuneen täysin.

4. Tomaatti

Tomaatti toimii monessa muussakin asiassa kuin vain ruoanlaitossa, kuten esimerkiksi luonnollisena hoitotuotteena palovammoille.

Se sisältää runsaasti antioksidantteja, minkä vuoksi pystyt edistämään tehokkaasti ihon uudistumista ja välttämään paremmin arpeutumista sekä häiritseviä läikkiä, joita palovammoista saattaa iholle jäädä. Samoin pystyt tomaatin avulla vähentämään palamisen aiheuttamaa kipua ja lievittämään mahdollisia rakkuloita.

  • Leikkaa ensin muutama viipale tomaatista ja laita sitten nämä kaikki hoidettavalle ihoalueelle.
  • Anna tomaatin vaikuttaa 20 minuutin ajan, ja lopuksi pese iho runsaalla vedellä.

5. Musta tee

Tämä herkullinen juoma on – yllättävää kyllä! – erittäin hyväksi palovammoille, sillä mustan teen sisältämä tanniinihappo saa poistettua kuumuutta iholta, joka on kärsinyt palamisesta. Näin pystytään vähentämään sitä kipua ja ärtymistä, jota palovammoihin aina väistämättä liittyy.

  • Tarvitset vain 2-3 teepussia, jotka laitat kupilliseen kylmää vettä.
  • Laita märät teepussit palaneelle iholle ja anna niiden vaikuttaa vähintään 15 minuutin ajan.
  • Voit myös kiinnittää teepussit palaneen ihon kohdalla sideharson avulla, jotta ne eivät luiskahda pois paikoiltaan.

Pidä nämä neuvot muistissa, sillä pinnallisten ja pienten palovammojen hoito onnistuu kyllä kotona. Tässä siis viisi tuotetta, jotka toimivat ruoanlaiton tai kodin tuoksun parantamisen lisäksi hyvinä apuina palovammojen hoidossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.