5 rentouttavaa luontaishoitoa polvikivun lievittämiseen

Seuraavat luontaishoidot voivat auttaa helpottamaan polvikivun aiheuttamaa epämukavuutta silloin, kun kivun takana ei ole vakavampaa aiheuttajaa. Jos kivusta johtuva epämukavuus kuitenkin jatkuu, on asiantuntijan tai lääkärin puoleen kääntyminen enemmän kuin suositeltavaa.
5 rentouttavaa luontaishoitoa polvikivun lievittämiseen
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kiinnostaisiko sinuakin tietää, mitä luontaishoitoja polvikivun lievittämiseen voidaan käyttää? Polvet ovat varsin monimutkaisia ​​niveliä, joiden tehtävä ja sijainti tekevät niistä valitettavan alttiita kehonosia erilaisille vammoille ja loukkaantumisille.

Vaikka lukuisat nivelsiteet, jänteet ja nesteet suojaavatkin polvia, on niillä taipumus kärsiä erilaisista kivuista ja tulehdustiloista erityisesti silloin, kun ne joutuvat alttiiksi voimakkaille fyysisille ponnistuksille.

Vaikka kivuliaita oireita voidaankin pitää kurissa esimerkiksi riittävällä levolla ja joillakin perinteisillä kipulääkkeillä, voidaan toisinaan myös vaihtoehtoisia ja luonnollisia terapeuttisia menetelmiä käyttää polvikivun lievittämiseen ja parantumisen nopeuttamiseen.

Onneksi polvikivun lievittämiseen löytyy useita kasviperäisiä luontaishoitoja, joiden parantavat ominaisuudet auttavat tehostamaan polvien verenkiertoa ja rentouttavat kivusta kärsivää aluetta.

Jaamme seuraavaksi yksityiskohtaisesti 5 loistavaa luontaishoitoa polvikivun lievittämiseen. Lue alta lisää!

5 rentouttavaa kotihoitoa polvikivun lievittämiseen

1. Etelänarnikista valmistettu haude

Etelänarnikista luonnollisesti saatavaa uutetta voidaan käyttää ulkoisesti erilaisten kiputulojen ja tulehduksien hoitoon ja näin ollen se sopii erinomaisesti myös polveen kohdistuvan kivun lievittämiseen.

Etelänarnikin sisältämät tulehduksia vastaan taistelevat ominaisuudet auttavat rentouttamaan kipuilevan alueen tilaa, mikä taas omalta osaltaan auttaa tehostamaan myös vaurion nopeampaa parantumista.

Aineosat

 • 250 ml vettä
 • 20 g etelänarnikkia

Valmistusohjeet

 • Kiehauta vesi kattilassa. Kun vesi on saavuttanut kiehumispisteensä, lisää sekaan etelänarnikit.
 • Anna seoksen hautua noin 10 minuutin ajan ja siivilöi.

Käyttöohjeet

 • Kasta puhdas kangas tai sideharso haudukkeeseen ja levitä sitä suoraan kipeään kohtaan.
 • Anna seoksen vaikuttaa kipualueella noin 10 minuutin ajan ja tarvittaessa toista kaksi kertaa päivässä.

2. Epsom-suola (karvassuola)

Epsom-suola tunnetaan remineralisoivista eli kudoksia uudelleen kovettavista ominaisuuksistaan, mikä on tehnyt kyseisestä raaka-aineesta suositun luontaishoidon erityisesti polvissa ja muissa nivelissä esiintyvän kivun lievittämiseen. 

Epsom-suolan paikallinen käyttö lievittää tulehdusalueen kipua ja parantaa verenkiertoa, joka taas auttaa vähentämään tulehtuneiden nivelien jäykkyyttä ja yliherkkyyttä.

Ainesosat

 • 500 ml vettä
 • 3 rkl Epsom-suolaa

Valmistusohjeet

 • Lisää vesi kattilaan yhdessä Epsom-suolan kanssa ja kiehauta seos.

Käyttöohjeet

 • Kasta puhdas kangas tai sideharso seokseen ja lisää sitä suoraan kipukohtaan.
 • Anna vaikuttaa noin 10 minuutin ajan ja pyri samalla pitämään kipukohta lämpimänä.
 • Voit käyttää tätä suolahoitoa kipukohtaan niin pitkään, kunnes huomaat olossasi huomattavaa helpotusta.

3. Oliiviöljy ja inkivääri

Inkivääristä valmistettu öljy lievittää tulehdustiloja luonnollisesti

Oliiviöljyn rasvahapot toimivat luonnollisina tulehduskipulääkkeinä, jotka voivat auttaa vähentämään polvissa ja lihaksissa esiintyvää kipua.

Oliiviöljyn ominaisuuksien tehoa voidaan kasvattaa myös inkiväärin kipua lievittävillä ainesosilla, jonka yhdistelmästä voidaan valmistaa luontainen lääkehoito esimerkiksi rasituksesta tai iskusta johtuvan polvikivun lievittämiseksi.

Aineosat

 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 1 rkl inkivääristä valmistettua öljyä

Valmistusohjeet

 • Lämmitä oliiviöljy esimerkiksi mikroaaltouunissa tai paistinpannulla ja sekoita se sitten huolellisesti inkivääriöljyn sekaan.

Käyttöohjeet

 • Tarkista aivan ensimmäiseksi, että öljyn lämpötila on sopiva ihollesi ja hiero sitä sitten varovaisesti suoraan kipukohtaan hellävaraisin pyörivin liikkein.
 • Anna öljyn imeytyä kunnolla ihoon, sillä sitä ei tule huuhdella pois. Toista hoito seuraavan 3-4 päivän aikana illalla esimerkiksi juuri ennen nukkumaanmenoa.

4. Omenaviinietikka ja cayennepippuri

Cayennepippurille tulisuuden antava kemiallinen yhdiste, joka tunnetaan myös paremmin nimellä kapsaisiini, on laajalti tunnustettu luontaishoito nimenomaan sen tulehduksia ja kipua lievittävän vaikutuksensa ansiosta.

Tässä ohjeessa yhdistämme cayennepippurin yhdessä omenaviinietikan sisältämien mineraalien ja antioksidanttien kanssa, jolloin lopputuloksena saadaan ihanteellinen luontaishoito nimenomaan polvissa ja muissa nivelissä esiintyvän kivun lievittämiseen.

Aineosat

 • ½ tl jauhettua cayennepippuria
 • 250 ml orgaanista omenaviinietikkaa

Valmistusohjeet

 • Sekoita jauhettu cayennepippuri huolellisesti omenaviinietikan sekaan.

Käyttöohjeet

 • Liota puhdas kangas tai sideharso seokseen ja lisää harso suoraan kipukohtaan.
 • Anna seoksen vaikuttaa noin 20 minuuttia ajan ja huuhtele lopuksi alue huolellisesti.
 • Toista hoito päivittäin niin pitkään, että kipu on kadonnut kokonaan.

5. Minttu ja eukalyptus

Minttu ja eukalyptus vähentävät tehokkaasti nivelten turvotusta

Mintusta ja eukalyptuksesta valmistettavan öljyn rentouttavia yhdisteitä voidaan käyttää luonnollisena kotihoitona tulehtuneen polven tai muun nivelen aiheuttaman kivun lievittämiseksi.

Näiden yllä mainittujen ainesosien yhdistelmä tarjoaa sekä kipua lievittäviä että rentouttavia ominaisuuksia, jotka tekevät tästä kotihoidosta optimaalisen vaihtoehdon polvikivun lievittämiseen erityisesti silloin, kun kyseessä on fyysisen ylikuormituksen tai iskun aiheuttama polvivamma.

Aineosat

Valmistusohjeet

 • Sekoita ainekset huolellisesti keskenään kulhossa.
 • On tärkeää, että sisällytät aina kookosöljyn mukaan tähän ohjeeseen, sillä se auttaa ehkäisemään mintusta ja eukalyptuksesta valmistetun eteerisen öljyn mahdollisia haittavaikutuksia silloin, kun ne päätyvät suoraan kontaktiin ihon kanssa.

Käyttöohjeet

 • Lisää öljysekoitusta suoraan kipeälle tai tulehtuneelle alueelle hierovin ja pehmein liikkein.
 • Anna öljyn imeytyä kunnolla ihoon, sillä sitä ei tule huuhdella pois. Voit toistaa hoidon kahdesti päivässä niin pitkään, kunnes huomaat olossasi huomattavaa helpostusta.

Kärsitkö kivuliaasta polvivammasta tai nivelten ylikuormituksesta? Jos tuskailet ikävän polvikivun kanssa tälläkin hetkellä, rohkaisemme sinua kokeilemaan yllä mainittuja luontaishoitoja tehokkaaseen kivun lievitykseen ja nivelten rentoutukseen.

Jos kipu ei kuitenkaan säännöllisestä hoidosta huolimatta helpota, ota heti yhteys omaan lääkäriisi, sillä parantumattoman polvikivun takaa voi löytyä mahdollisesti jokin muu syy.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.