Kuusi hyödyllistä vinkkiä lonkkakivun ehkäisemiseksi

Lonkkakipuun on olemassa monia hyödyllisiä liikuntaharjoituksia, mutta sinun täytyy ottaa huomioon se, kuinka kehosi reagoi niihin ja lakata tekemästä niitä, kun olosi alkaa tuntua epämukavalta.
Kuusi hyödyllistä vinkkiä lonkkakivun ehkäisemiseksi

Kirjoittanut Solimar Cedeño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lonkkakipu on yleinen vaiva, joka voi johtua monista eri tekijöistä. Jos tunnet olosi epämukavaksi, tarkastele näitä kuutta vinkkiä lonkkakivun ehkäisemiseksi.

Ensinnäkin on tärkeää tietää lonkkakivun tarkka sijainti, sillä se voi tarjota arvokkaita vihjeitä siitä, mikä sen aiheuttaa. Tämä kipu voi olla lonkkanivelten tulehduksen aiheuttama, mikä johtaa lonkan ja nivusten sisäiseen kipuun.

Jos epämukava kipu sijaitsee lonkan ulkopuolella, reiden yläosassa tai pakaran ulko-osassa, liittyy se lihasongelmiin. Yleisesti ottaen tällainen epämukavuus on lihasten, nivelsiteiden, jänteiden sekä muiden niveltä ympäröivien pehmeiden kudosten tulehduksen aiheuttamaa.

Lonkkakipua voivat myös aiheuttaa jotkin taudit tai muihin kehonosiin, kuten alaselkään kohdistuvat sairaudet. Yksi yleisimmistä aiheuttajista on niveltulehdus tai nivelten kuluminen.

Lonkka on tärkeä alue, sillä se yhdistää kehon rungon alaraajoihin ja tuo vakautta kävelyyn. Siten jos tunnet jännitettä tai vihlaisuja tällä alueella, voit tarkastella seuraavia vinkkejä lonkkakivun ehkäisemiseksi.

1. Noudata tasapainoista ruokavaliota

Lue myös tämä artikkeli: Vahvemmat luut näillä harjoituksilla

Tasapainoinen ruokavalio on tärkeä luiden ja nivelten vahvistamiseksi. Syö ruokia, joissa on runsaasti rautaa ja fosfori a, kuten kalaa, koska ne auttavat vahvistamaan niveliä.

Lisää myös A-, C- ja D-vitamiinin määrää, sillä ne auttavat syntetisoimaan kollageenia.

Tässä joitakin suositelluimpia hedelmiä ja vihanneksia nivelturvotuksen vähentämiseksi:

 • Sitrushedelmät
 • Mango
 • Ananas
 • Porkkana
 • Meloni
 • Mansikka
 • Artisokka
 • Valkosipuli

2. Ota magnesiumia ja vitamiinilisiä

ota vitamiineja lonkkakivun ehkäisemiseksi

Magnesiumia on soluissa neljänneksi eniten kalsiumin, fosforin ja kaliumin jälkeen. Se auttaa tuottamaan energiaa sekä syntetisoimaan proteiinia ja rasvoja. Magnesium on välttämätön lihasten supistumiseksi ja rentoutumiseksi, hermojärjestelmän toimintojen suorittamiseksi sekä aineenvaihdunnan tehostamiseksi.

On myös joitakin vitamiinilisiä, kuten glukosamiinisulfaatti, jotka ovat hyväksi lonkan kulumiselle. Se on luonnollinen tapa vahvistaa tätä kehonosaa ja rustoa yleisesti ottaen.

Käy lääkärissä puhumassa sen hyödyistä.

3. Harrasta liikuntaa lonkkakivun ehkäisemiseksi

liikunta auttaa lonkkakipuun

Liikunta on välttämätöntä pitääksesi kehon terveenä ja ehkäistäksesi lonkkakipua.

Yksinkertaiset harjoitukset, kuten silta, laittavat lihakset työskentelemään ja aktivoivat ne. Lisäksi, jos teet harjoituksia aamulla, ne voivat auttaa ryhtisi säilymisessä koko loppupäivän ajan.

Jos kärsit niveltulehduksesta ja limapussitulehduksesta, välttele kovatempoisia aktiviteetteja. Juokseminen ja hyppiminen voivat pahentaa lonkkakipua niveliä turvottavan paineen takia. Näiden sairauksien ollessa kyseessä, on kävely parempi vaihtoehto.

4. Vahvista reisiä

Reisien vahvistaminen on tärkeää lonkkakivun ehkäisemiseksi, sillä se takaa kehosi vakauden kävellessäsi. Jos sinulla on nivelrikko lonkassa, yritä vahvistaa ulkoisia reisilihaksiasi saadaksesi lisää tukea.

Sisäreiden lihakset muodostavat myös toisen lihasryhmän, joka auttaa ylläpitämään lonkkiesi terveyttä.

 • Tämän tehdäksesi makaa selällä, laita pallo polvien väliin ja purista.
 • Käytä jalkapalloa tai muuta samankaltaista palloa, joka ei ole niin joustava, kun sitä puristetaan.
venyttele lonkkakivun ehkäisemiseksi

5. Venyttelyharjoituksia lonkkakivun ehkäisemiseksi

Tutustu myös tähän artikkeliin: 5 yleisintä lonkkaongelmaa

Lonkkaniveliä venyttämällä voit lievittää limapussitulehduksen aiheuttamaa kipua, joka on osa lonkkanivelten sisusta.

 1. Polvistu sen jalan varaan, joka kipua aiheuttaa ja pidä kiinni jostakin tukevasta pitääksesi tasapainoa yllä.
 2. Kallista lantiota eteenpäin jännittäen samalla pakaralihaksia.
 3. Nojaa sitten sen lonkan puoleen, johon kipu kohdistuu (esimerkiksi vasempaan lonkkaan, jos olet polvistunut oikealle jalalle).
 4. Sinun tulisi tuntea venytys lonkkaluun yläosassa.
 5. Pidä venytystä 30 sekunnin ajan ja toista kerran tai kahdesti.

6. Kuuntele kehoa

Jos kärsit niveltulehduksesta tai limapussitulehduksesta, olet luultavasti huomannut, että liikunta voi auttaa lievittämään kipua. Milloin on kuitenkin välttämätöntä pitää lonkkakipua merkkinä lopettaa liikunta tai harrastaa muita aktiviteetteja?

Jos lonkkaasi alkaa koskea tietyn harjoituksen aikana ja kipu pysyy useiden tuntien ajan tai jopa päiviä myöhemmin, on se merkki siitä, että nivelesi tarvitsevat lepoa. On normaalia tuntea kipua liikunnan jälkeisenä päivänä, mutta sen ei pitäisi olla pysyvää tai pahentuvaa.

Lonkkakivun ehkäiseminen on helppoa. Sinun tulee vain kiinnittää huomiota kehoon ja vahvistaa sen lihaksia ja niveliä. Lonkat ovat jalkojen tuki, joten vapauta siis jännitteet ja seuraa näitä yksinkertaisia vinkkejä huolehtiaksesi lonkistasi.

Älä kuitenkaan unohda käydä lääkärissä, mikäli kipu on voimakasta ja pysyvää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Enfermedades. Artrosis de Cadera. Sociedad Española de Reutamología. Fundación Española de Reumatología.
 • Dolor de cadera. [Online] Available at: www.smo.edu.mx/consulta/descargas/cadera02_dolor_cadera.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.