Paineluterapia: eri muodot ja hyödyt

Tänään kerromme paineluterapian eri muodoista ja hyödyistä, tekniikasta, joka on osoittautunut hyödylliseksi moniin tarkoituksiin. Sen tarkoituksena on parantaa veren ja imunesteen kiertoa eräänlaisen laitteen avulla.
Paineluterapia: eri muodot ja hyödyt

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Paineluterapia on yksi niistä hoidoista, jotka ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Se on hyvin yksinkertainen, helppo ja kivuton toimenpide, jolla on esteettisiä vaikutuksia. Tässä artikkelissa esittelemme paineluterapian eri muodot ja sen tärkeät terveyshyödyt.

Syy paineluterapian kasvavaan suosioon on se, että siitä saa välittömiä tuloksia ja hyvin selkeää apua. Se ei myöskään ole kallis toimenpide, eli se on useimpien ihmisten saatavilla.

Mitä on paineluterapia?

Kuten nimikin viittaa, toimenpiteessä hyödynnetään laitetta, joka aiheuttaa painetta kehon eri kohtiin. Paineen tarkoituksena on edistää veren ja imunesteen virtausta, sillä tällä on useita terveyshyötyjä.

Yleensä käytetyssä laitteessa on erillisiä ilmataskuja, jotka ammattilainen asettaa hoidettavien alueiden ympärille. Nämä taskut sitten täyttyvät ja tyhjenevät ilmasta vuoronperään. Tämä liike saa aikaan pumppaavan vaikutuksen verenkierto- ja lymfajärjestelmään.

Alun perin paineluterapia syntyi 60-luvulla verisuoniongelmien hoitoon. Ajan myötä tultiin kuitenkin siihen johtopäätökseen, että terapia sopi myös muihin vaivoihin. Lisäksi paineluterapian esteettiset hyödyt eivät ole mitenkään vähäisiä, mikä kasvatti sen suosiota.

Jotkut sekoittavat paineluterapian manuaaliseen lymfahierontaan. Vaikka kummankin toimenpiteen tarkoitukset ovat samat, ne eroavat toisistaan useiden piirteiden osalta. Paineluterapiassa käytetään laitetta, kun taas lymfahieronta tehdään käsin. Lisäksi paineluterapiasessio kestää lyhyemmän aikaa kuin lymfahieronta.

Paineluterapiassa käytetään laitetta.
Paineluterapiassa käytetään laitetta toisin kuin lymfahieronnassa, joka on manuaalista.

Paineluterapian eri muodot

Paineluterapiaa on monenlaista käytetyn tekniikan ja laitteen mukaan. Yleisin on pneumaattinen, joka kuvailtiin jo aiemmassa kappaleessa.

Siihen voi joissakin tapauksissa ja tietyn tarkoituksen vuoksi kuulua myös muita menetelmiä:

 • Paineluterapia kompressiositeillä: Tässä käytetään ei-joustavia tai joustavia, voimakkaasti puristavia siteitä tai monikerroksisia kompressiositeitä. Ne vaikuttavat suotuisasti syvään laskimojärjestelmään.
 • Kompressiohihat: Nämä ovat tiukasti istuvia vaatekappaleita, jotka asetetaan yläraajoihin. Yleensä tällä tavoin hoidetaan lymfedeemaa – tulehdusta lymfajärjestelmän tukkeutumisesta johtuen – tai bursiittia – nivelten limapussien tulehdusta.
 • Erikoissaappaat: Näistä on hyötyä alaraajojen lymfedeeman hoidossa. Tämä voidaan toteuttaa kahdella tavalla: muuttuvalla tai tasaisena pysyvällä paineella.

Paineluterapian hyödyt

Paineluterapian yleinen hyöty on se, että se parantaa imuneste- ja verenkiertoa. Siitä saa myös seuraavia hyötyjä:

 • Se edistää myrkkyjen poistoa: Imuneste kuljettaa kuona-aineita verenkiertoon, ja paineluterapian aktivoidessa imunestekiertoa kuona-aineet poistuvat tehokkaammin.
 • Se hoitaa ödeemaa ja lymfedeemaa: Veden tai imunesteen kertyminen on yleistä leikkauksen tai vamman saamisen jälkeen. Tällainen hoito edistää ylimääräisen nesteen imeytymistä takaisin.
 • Auttaa laskemaan verenpainetta: Hoito auttaa laskemaan verenpainetta aktivoimalla verenkiertojärjestelmää ja vähentämällä kertynyttä imunestettä.
 • Vahvistaa lihaksistoa: Paineluterapia vahvistaa ja stimuloi lihaksia, niveliä ja sidekudoksia.
 • Kohentaa ihon kuntoa ja torjuu selluliittia: Verenkierto- ja lymfajärjestelmän aktivoituminen lisää hapen määrää verenkierrossa, tuo ravineita kudoksiin ja lisää solujen uudistumista.
 • Vähentää stressiä: Paineluterapia stimuloi liikehermopisteitä, mikä auttaa rentouttamaan lihaksia. Näin se vähentää stressiä.
 • Parantaa immuunijärjestelmää. Tehostunut imunestekierto johtaa imusolmukkeiden parempaan toimintaan.
Paineluterapia hyödyttää terveyttä monin tavoin.
Paineluterapiasta saa monia hyötyjä itse lymfahieronnan lisäksi.

Käytön aiheet ja esteet

Paineluterapia on hyödyllinen erityisesti seuraavissa tapauksissa:

 • Lymfaturvotus ja laskimoturvotus
 • Varikoosi eli laskimolaajentumat
 • Laskimokierron ongelmat
 • Selluliitti ja ihon venymäarvet
 • Lihavuus
 • Ennen ja jälkeen rasvaimun

Yleisesti ottaen paineluterapia on hyvin turvallinen toimenpide, mutta sitä ei tule käyttää kilpirauhasen liikatoiminnassa, sillä hieronta saattaa lisätä kilpirauhashormonien tuotantoa. Sitä ei saa käyttää myöskään kaulavaltimon poukaman liikaherkkyydessä (sinus caroticus -oireyhtymä), sillä se saattaa nostaa sykettä.

Hoitoa tulisi välttää myös syövän, sydämen vajaatoiminnan, alhaisen verenpaineen, vaikeiden infektioiden, syvän laskimotukoksen ja ihosairauksien kohdalla. On aina parasta kysyä terveydenalan ammattilaiselta, voitko todella mennä tällaiseen hoitoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cátedra-Vallés, E., García-Bascones, M., & Puentes-Gutierrez, A. B. (2010). Drenaje linfático manual y presoterapia. Rehabilitación, 44, 63-67.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.