Kärsitkö kilpirauhasongelmista? Tunnista merkit

Kilpirauhasongelmista kärsiminen on yleisempää naisten kuin miesten keskuudessa. Kilpirauhasongelmia esiintyy tavallisesti aikuisiällä. Kerromme tässä artikkelissa merkeistä, jotka auttavat tunnistamaan nämä ongelmat.
Kärsitkö kilpirauhasongelmista? Tunnista merkit

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kilpirauhasongelmien tunnistaminen ei ole helppoa, sillä ne voivat johtua joko kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnasta. Kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa. Se osallistuu lukuisiin kehon hormonitoimintoihin. Nämä toiminnot säätelevät sydämen sykettä, ruokahalua sekä kehon nopeutta sulattaa ruoka.

Kilpirauhasongelmista kärsiminen voi siis muuttaa ihmisen terveydentilaa. Kilpirauhasongelmat ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla ja suurin osa tapauksista syntyy aikuisiällä.

Kerromme seuraavaksi joitakin merkkejä, jotka voivat olla osoitus kilpirauhasongelmista. Jos kuitenkin epäilet terveydentilaasi, käy lääkärissä, sillä hän voi tehdä tarvittavia kokeita sairauden havaitsemiseksi.

Kilpirauhasongelmien tunnistaminen

Yhdysvaltalaisen terveys- ja sosiaaliviraston (HHS) naisten terveysosaston mukaan seuraavat oireet viittaavat kilpirauhasongelmiin:

1. Äkillinen painonpudotus tai -nousu

Kilpirauhanen auttaa hallitsemaan aineenvaihdunnan nopeutta. Se on siis tapa, jolla keho saa energiaa ruoasta. Tämä tapahtuu hormoneita erittämällä.

Jos ihminen kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta, nousee paino merkittävästi. Tämä johtuu siitä, että keho ei tuota riittävästi hormoneita toimiakseen normaalilla tavalla. Kilpirauhasen liikatoiminnan suhteen käy puolestaan päinvastoin. Paino laskee yleensä äkillisesti, koska hormoneita on liikaa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka hormonit vaikuttavat kehonpainoon?

2. Väsymys ja mielialamuutokset

Jos kärsii kilpirauhasongelmista, ihminen voi olla väsynyt usein.

Kilpirauhasongelmat voivat vaikuttaa mielialaan ja energiatasoon. Olosi voi tuntua uupuneelta, mikäli kärsit kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Vaikka saisitkin riittävästi unta, saatat silti tuntea olosi masentuneeksi. Kilpirauhasen liikatoiminnan kohdalla ihminen puolestaan tuntee ärtymystä. Sen on tapana lisätä stressin tunnetta ja aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia.

3. Kilpirauhasongelmista johtuva kaulan turvotus

Kaulan turvotus on yksi kilpirauhasongelmien selkein oire. Kilpirauhanen kasvaa aiheuttaen epämukavaa tunnetta ja kipua kurkussa. Jos kärsit tästä oireesta, pidä sitä silmällä ja käy tarvittaessa lääkärissä.

4. Sydämen sykkeen muuttuminen

Kilpirauhanen säätelee kaloreiden polttamisnopeuden lisäksi myös sydämen sykettä. Sen on tapana vaihdella sairaudesta riippuen (kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminta).

Tässä tapauksessa sydämen syke voi olla tavallista hitaampi tai lyöntejä voi esiintyä tiheämmin. Useat oletetut sydänongelmat voivat liittyä juuri näihin toimintahäiriöihin, kuten tässä chileläisen Clínica Las Condesin tekemässä tutkimuksessa kerrotaan.

5. Ummetus

Kun hormoneita on vähemmän, hidastuvat kehon toiminnot. Näin tapahtuu esimerkiksi ruoansulatusjärjestelmän kohdalla. Koska se vaikuttaa ruoansulatukseen, ei keho ime ravinteita yhtä tehokkaasti. Tämä aiheuttaa ummetusta.

6. Muita kilpirauhasongelmista johtuvia merkkejä

Kilpirauhasongelmista kärsiminen voi kuivattaa ihoakin.

On myös muita kilpirauhasongelmista johtuvia merkkejä, joita on syytä pitää silmällä. Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi kuiva iho, hauraat ja halkeilevat kynnet sekä äkillinen hiustenlähtö.

Naisilla oireina voivat olla myös kuukautishäiriöt, palelu sekä kipu tai epämukava tunne lihaksissa ja nivelissä.

Keskustele lääkärin kanssa, mikäli huomaat merkkejä kilpirauhasongelmista

Yllä mainitut oireet voivat olla osoitus kilpirauhasongelmista. Suosittelemme kuitenkin aina käymään lääkärissä, sillä lääkäri voi antaa tarkan diagnoosin ongelmasta. Muista, että älä koskaan tee diagnoosia itse, sillä se voi aiheuttaa vielä enemmän stressiä. Kilpirauhasongelmat vaativat aina lääkehoidon.

Naisten on tärkeää tarkistaa hormonitaso ja käydä kilpirauhaskokeissa neljän vuoden välein. Näin havaitaan mahdolliset poikkeavuudet. Raskaaksi haluavien naisten tulee myös käydä lääkärissä, sillä kilpirauhasongelmat voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä tai vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Paras ruokavalio kilpirauhasen vajaatoimintaan
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Paras ruokavalio kilpirauhasen vajaatoimintaan

Ruokavalio kilpirauhasen vajaatoimintaan sisältää mm. runsaasti kuitua ja Omega-3 -rasvahappoja. Lääkärin määräämiä lääkkeitä tule myöskään unohtaa...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.