Harjoituksia lonkan bursiitin lievitykseen
Lonkan bursiitti on kivulias ja häiritsevä tulehdussairaus, jossa on tarkemmin ottaen kyse limapussin (bursan) tulehduksesta. Limapussit ovat hyytelömäisiä pussukoita, jotka suojaavat lihaksia, jänteitä ja luita toisiltaan toimien ikään kuin kitkaa vähentävänä pehmusteena. Tässä nimenomaisessa tapauksessa ongelma ilmenee reisi- ja lantioluiden välillä sijaitsevassa limapussissa. Onneksi on olemassa joitakin hyviä harjoituksia lonkan bursiitin lievitykseen.
Lonkan bursiitti on hyvin epämukava vaiva siitä kärsivälle, sillä se aiheuttaa terävää ja voimakasta kipua. Tälle sairaudelle ovat yleensä alttiimpia naiset, ja se liittyy ikääntymiseen ja osteoporoosiin. Se voi toisaalta liittyä myös muihin sairauksiin, kuten niveltulehdukseen ja nivelrikkoon.
Katsotaan tätä tarkemmin.
Erilaiset bursiitit
Lonkan bursiitti ei ole ainoan tyyppinen bursiitti, josta ihminen voi kärsiä. Bursiitti voi itse asiassa kohdistua myös polviin, olkapäihin, ranteisiin ja kyynärpäihin. Lonkissa se ilmenee tavallisesti siksi, että leveän peitinkalvon jännittäjälihas hankaa sarvennoista. Ensimmäinen sijaitsee jalan ulkosyrjässä ja jälkimmäinen on reisiluun yläpäässä oleva luu-uloke.
Tällä trokanterbursiittinakin tunnetulla vaivalla on kaksi kliinistä ilmenemistapaa. Ensimmäinen on seurausta jonkinlaisesta fyysisestä traumasta alueella, kun taas toinen liittyy luupiikkeihin tai lonkkalihaksen epäasianmukaiseen käyttöön.
Lääkärin tulee tehdä perusteellinen fyysinen tutkimus sen selvittämiseksi, mistä näistä on kyse. Kunnollista diagnoosia tarvitaan ratkaisun löytämiseksi ja ongelman kroonistumisen ehkäisemiseksi. Kun oireet alkavat olla pysyviä, sitä on vaikea enää peruuttaa.
Lue lisää: Vinkkejä parantaaksesi nivelten terveyttä
Harjoituksia lonkan bursiitin lievitykseen
Lepo on ensimmäinen toimenpide lonkan bursiitin lievittämiseksi ja taltuttamiseksi – jopa ennen harjoitusten tekemistä. Jos kipu on voimakasta, trokanterbursiitti on akuutissa vaiheessa. Parasta on näin ollen antaa lonkan levätä anatomisen älyvaahtotyynyn päällä.
Kun akuuttivaihe on ohi, voit alkaa tehdä harjoituksia lonkan bursiitin lievitykseen. Jotta se tapahtuisi turvallisesti, suosittelemme seuraavaa:
- Tee liikkeet varovaisesti ja hitaasti.
- Hengitä normaalisti sisään ja ulos jännityksen välttämiseksi. Harjoitukset on lopetettava, jos kipu pahenee.
- Lämmittele aina ennen kuin teet näitä harjoituksia lonkan bursiitin lievitykseen.
Seuraava vaihe on jalan venytykset. Yksi vaihtoehto on ristiä toinen jalka toisen taakse ja kallistaa kehoa kohti tervettä puolta. Tai sitten käy selinmakuulle lattialle tai matolle ja venytä iliotibiaalista jännekalvoa tai lantiota mahdollisimman pitkälle.
Lisää harjoituksia lonkan bursiitin lievitykseen
Toinen vaihtoehto on venyttää varovaisesti lonkan kiertäjälihasta selinmakuulla. Tämä lihas liikuttaa reittä poispäin kehosta. Ole erityisen varovainen ettet tee liikettä väkisin, tai saatat pahentaa piilevää vammaa entisestään.
Toinen aluetta vahvistava harjoitus on jalan nostaminen suorana ylös, kun makaat kyljelläsi. Myös reiden sisäsyrjän nostaminen tässä asennossa on avuksi.
Joka tapauksessa on tärkeää tehdä liikkeet sarjoina niin, että pidät lepotauon jokaisen sarjan välissä. Näin nivelen pehmeät osat pääsevät rentoutumaan.
Kannattaa lukea myös: Lonkan bursiitti: mikä se on ja miten sitä hoidetaan?
Täydentäviä menetelmiä näille harjoituksille
Fysioterapeutin vastuulla on neuvoa parhaat harjoitukset kussakin tilanteessa. Manuaalinen fysioterapia yhdistetään usein särky- ja tulehduskipulääkkeisiin. Leikkaus on viimeinen vaihtoehto, jos aiemmat menetelmät eivät ole tuottaneet tulosta.
Lonkan bursiittia lievittäviä harjoituksia voidaan täydentää myös kylmähoidolla, joka on erityisen hyödyllistä akuuttivaiheessa. Ja jos lääkäri niin suosittelee, pistokset ovat vielä tehokkaampia kivun ollessa lamaannuttavaa.
Pidä myös tietyt tottumukset mielessäsi estääksesi lonkan bursiittia uusiutumasta. Näitä ovat esimerkiksi seuraavat:
- Vältä alueen ylikuormittamista.
- Pidä paino kurissa.
- Istu mukavasti välttääksesi liiallista painetta lonkissa.
- Käytä kunnollisia jalkineita ja korjaa ryhtiä.
Tehokas, käytännöllinen ja edullinen hoitomuoto
Näiden harjoitusten rutiininomainen tekeminen on yksi tehokkaimmista menetelmistä lonkan bursiitin hallintaan. Niitä tekemällä et ainoastaan ehkäise lihasten surkastumista, vaan myös nivelrikon etenemistä. Se on myös hyvin taloudellinen vaihtoehto, josta ei koidu potilaalle mitään kustannuksia. Lisäksi liikkeet voi tehdä oman kodin rauhassa ja ne ehkäisevät vaivan uusiutumista pitkällä tähtäimellä.
Jos sinulla on mitään kysyttävää tai tarvitset opastusta, käänny lääkärin puoleen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Pertegas, M. V., Navarro, R. S., & Sererols, X. C. (2017). Trocanteritis. Dolor: Investigación, clínica & terapéutica, 32(4), 141-151.
- Rodríguez, M. A. M. (2010). El arte y la ciencia en la anamnesis. Medisur, 8(5), 28-32.
- Kaplanek, B. A., Levine, B., & Jaffe, W. L. (2014). Pilates y rehabilitación: Para Síndromes y Artroplastias. Paidotribo.
- González Duque, A., C. de José Reina, and J. Vaquero Martín. “Bursitis trocantérea.” Medifam 13.1 (2003): 43-48.
- Merino, Maira Johanna Orozco, and Luis Lasca. “Bursitis Iliopectínea.” Revista de la Facultad de Ciencias Médicas de Córdoba 73.4 (2016): 306.
- García, NM Puente, ML Fernández Gómez, and R. Insausti. “Bursitis trocantéreas.” FMC: Formación Médica Continuada en Atención Primaria 8.5 (2001): 351-355.
- Morgado, I., et al. “Guía de manejo clínico de la artrosis de cadera y rodilla.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 12.5 (2005): 289-302.
- Jiménez, Christian Edgardo, et al. “Programas de educación en salud y entrenamiento de la fuerza en adultos mayores con artrosis de cadera leve a moderada.” Revista médica de Chile 142.4 (2014): 436-442.
- González Castilla, Roberto, et al. “Bloqueo 3 en 1 para analgesia en pacientes con fractura de cadera.” Medisan 16.11 (2012): 1698-1706.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.