Alaraajojen huono verenkierto: 11 oiretta

Monissa tapauksissa huono verenkierto jaloissa johtuu säännöllisen liikunnan puutteesta. Paras tapa ehkäistä tätä on elää terveellisesti ja pysyä aktiivisena.
Alaraajojen huono verenkierto: 11 oiretta

Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2022

Alaraajojen huono verenkierto on tilanne, jossa veren on vaikea kulkea jalkojen verisuonten ja valtimoiden läpi. Usein se johtuu geneettisistä syistä, mutta on myös mahdollista, että ongelma on kehittynyt henkilön omien valintojen seurauksena.

Joissakin tapauksissa se on vain väliaikainen tila, kun taas toisissa tapauksissa siitä voi muodostua krooninen ongelma. Alaraajojen huono verenkierto voi myös olla taustalla olevan sairauden seuraus.

Alaraajojen huono verenkierto

Alaraajojen huono verenkierto voi aiheuttaa suonikohjuja.
Kun veri ei virtaa kunnolla jalkoihin, voi esiintyä monenlaisia ​​epämukavuutta aiheuttavia oireita.

Alaraajojen huono verenkierto on tila, jossa veri ei virtaa kunnolla jalkojen verisuonien ja valtimoiden läpi. Tämä voi johtaa erilaisiin komplikaatioihin, jotka voivat joissain tapauksissa olla vakavia.

Tähän tilaan on monia syitä. Yleisimmät ovat seuraavat:

  • Perinnöllisyys. Tämä on tärkein tekijä. Verenkiertojärjestelmän puutteellinen rakenne aiheuttaa ongelmia.
  • Raskaus. Hormonaaliset muutokset laajentavat suonia ja estävät hyvää verenkiertoa.
  • Ylipaino ja huonot elämäntavat. Nämä olosuhteet vaikeuttavat veren palautumista jaloista ja jaloista muualle kehoon ja sieltä pois.
  • Ikääntyminen. Verisuonet vanhenevat ja verenkierto vaikeutuu.
  • Ehkäisyvälineiden käyttö. Jotkut aiheuttavat hormonaalisia muutoksia ja voivat vaikeuttaa verenkiertoa.
  • Ryhti. Pitkäaikainen seisominen, istuminen tai jalkojen ristissä pitäminen vähentää verenkiertoa.
  • Alkoholi ja tupakointi.
  • Stressi.
  • Valtimotauti. Tämä on tila, jossa verisuonissa on rasvaplakkeja, mikä estää normaalin verenkierron.
  • Muut krooniset sairaudet. Hoitamaton diabetes ja verenpainetauti aiheuttavat myös verenkiertohäiriöitä.

Alaraajojen huono verenkierto: 11 oiretta

Alaraajojen huono verenkierto aiheuttaa erilaisia ​​oireita. Jotkut ovat hyvin ilmeisiä, kuten jalkojen turvotus. Toiset jäävät usein huomaamatta, kuten muutokset ihossa ja kynsissä. Katsotaanpa, mitkä ovat yleisimmät ilmenemismuodot.

1. Jalkojen turvotus

Turvotus jaloissa on oire huonosta verenkierrosta jaloissa. Kun verisuonten seinämät ovat heikot, verta kerääntyy niihin, mikä johtaa näiden suonten laajenemiseen. Tämä aiheuttaa myös kuuluisia suonikohjuja. Tämän tilan riski on kohtalainen: se ei sinänsä ole vakava, mutta se voi johtaa komplikaatioihin pitkällä aikavälillä.

2. Hämähäkkisuonet

Hämähäkkisuonet ovat pieniä laajentuneita laskimoita, jotka voidaan havaita ihon alla. Ne näyttävät yleensä samanlaisilta kuin hämähäkinseitit tai puun oksat. Ne ovat melkein aina punaisia ​​eivätkä ulkone eikä niillä näytä olevan volyymia. Ne muistuttavat suonikohjuja, mutta ovat pienempiä. Ne johtuvat alaraajojen huonosta verenkierrosta.

3. Pistely ja kouristukset

Kihelmöinti jaloissa viittaa huonoon verenkiertoon. Jos tämän lisäksi on kouristelua, se tarkoittaa, että ongelma voi olla vakavampi. On mahdollista, että tämä johtuu rasvakertymistä, jotka estävät normaalin verenkierron ja aiheuttavat näitä tuntemuksia.

4. Varpaankynsien muutokset

Huono verenkierto jaloissa voi myös aiheuttaa muutoksia varpaankynsien värissä. Jos niistä tulee paksumpia ja niissä on sinisestä violettiin sävy, tämä voi johtua huonosta verenkierrosta johtuvasta huonosta hapettumisesta. Tämä oire esiintyy myös hengitystie- tai sydänsairauksien yhteydessä.

5. Muutokset ihon värissä

Kun jalkojen ihon väri muuttuu, on mahdollista, että tämä johtuu huonosta verenkierrosta. Jos näin on, jalat voivat näyttää valkoisilta tai purppuranpunaisilta. Myös jalkoihin voi ilmaantua ruskeita pilkkuja, mikä voi olla merkki ongelman etenemisestä.

6. Väsymys ja hitaus

Väsymys ja raskas tunne alaraajoissa ovat myös oireita huonosta verenkierrosta jaloissa. Usein on tunne, että ketterä liikkuminen ei ole helppoa, ja niin tehdessä väsymys ilmaantuu hyvin helposti. On mahdollista, että tämä johtuu siitä, etteivät ravinteet pääse näille alueille oikein epänormaalin verenkierron vuoksi.

7. Lämpötilan muutokset

Kun veri ei virtaa kunnolla, on tavallista kokea lämpötilan muutoksia alaraajoissa. Tämä johtuu siitä, että verenkierto ei ole normaalia ja verellä kestää kauemmin päästä alueille tai palata näiltä alueilta. Tämä johtaa kehon lämpötilan muutoksiin.

8. Kuiva ja kova iho

Usko tai älä, alaraajojen huono verenkierto johtaa myös muutokseen kyseisten alueiden ihon rakenteessa. Iho voi tulla jäykemmäksi, ja se voi myös näyttää paksummalta. Iho voi myös kuoriutua helposti. Tämä ei aina ole merkki verenkiertohäiriöistä, mutta voi olla.

9. Hidas paraneminen

Jos verenkierto on huono, valkosolut eivät liiku riittävällä nopeudella raajojen läpi. Tämä vaikuttaa immuunimekanismiin. Tämän seurauksena haavojen sulkeutuminen ja paraneminen voi kestää kauemmin. Itse asiassa joskus jalkoihin voi kehittyä pieniä ihorikkoja, jotka voivat kehittyä isommiksi haavaumiksi. Tämä on merkki huonosta verenkierrosta.

10. Vaikeudet kävellä

Ajoittainen vaikeus kävellä on yksi arterioskleroosin oireista. Tämä on sairaus, jossa valtimot tukkeutuvat rasvakertymien kerääntymisen vuoksi. Yksi sen seurauksista on alaraajojen huono verenkierto. Henkilö, jolla on tämä sairaus, kokee usein kipua muutaman askeleen kävellessä.

11. Muut mahdolliset oireet

Alaraajojen huonon verenkierron merkkejä on myös karvojen puuttuminen tällä alueella ja kantapäiden ihon halkeilu. Näitä oireita ei  yleensä suoraan yhdistetä verenkiertohäiriöön, mutta ne viittaavat siihen, että kyseessä saattaa olla sellainen ongelma.

Mitä tehdä alaraajojen huonolle verenkierrolle?

Säännöllinen liikunta voi auttaa parantamaan jalkojen verenkiertoa. Samoin hieronnat.

On selvää, että huonon verenkierron hoitaminen riippuu huonon verenkierron syystä. Yleisesti ottaen on suositeltavaa olla pysymättä samassa asennossa pitkiä aikoja, harrastaa säännöllistä liikuntaa ja käyttää mukavia vaatteita sekä kenkiä.

Jos ongelma jatkuu, on parasta käydä lääkärissä. Sinun on ehkä tehtävä joitakin muutoksia ruokavalioosi ja elämäntapoihisi yleensä. Joissakin tapauksissa suositellaan kompressiosukkien käyttöä ja tapoja, kuten jalkojen kohottamista iltaisin muutaman minuutin ajan.

Jos ongelma on vakavampi tai taustalla on jokin sairaus, lääkärisi ilmoittaa, mitä toimenpiteitä sinun tulee tehdä. Kunkin potilaan kunnon ja vaikeusasteen mukaan hoitosuositukset voivat olla erilaisia.

Estä alaraajojen huono verenkierto terveellisillä tavoilla

Alaraajojen huono verenkierto on asia, jota ei pidä unohtaa. Jos oireita esiintyy usein tai ne ovat vakavia, on parasta keskustella niistä lääkärisi kanssa, jotta hän voi ryhtyä tarvittaviin toimiin.

Terveet elämäntavat ovat paras tapa estää jalkojen verenkiertoon liittyviä ongelmia. Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, laadukas uni ja hyvän mielentilan ylläpitäminen ovat hyvän terveyden pilareita.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.