Sisäänkasvaneet ihokarvat: ehkäisy ja hoito

Sisäänkasvaneet ihokarvat: ehkäisy ja hoito
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Sisäänkasvaneet ihokarvat ovat usein melko kivulias haitta, ja lisäksi ne ovat tietysti epämiellyttävän näköisiä. Niitä ilmestyy yleensä ihokarvojen ajelemisen tai vahauksen jälkeen, ja ne alkavat pieninä näppylöinä, jotka myöhemmin muuttuvat tulehtuneiksi. Ne syntyvät siksi, että karvaa ei ole poistettu oikealla tavalla, ja ihon pintakerroksen alla kasvavat ihokarvat voivat tulla vakavammaksikin ongelmaksi.

Tästä syystä sinun olisikin hyvä tietää, miten niitä voi hoitaa ja kuinka niiden syntymistä voi välttää. Tässä artikkelissa siis kerromme sinulle millä luonnollisilla keinoilla voit hoitaa jo ihon alla kasvavia ihokarvoja sekä estää tämän varsin jokapäiväisen mutta kiusallisen ilmiön syntyä.

Sisäänkasvaneet ihokarvat: ehkäisy

 • Harkitse hyvin mitä karvanpoistomenetelmää käytät. Jotkut ovat sitä mieltä, että ihokarvojen vahaaminen edesauttaa ihokarvojen kasvamista sisäänpäin, kun taas toisten mielestä karvojen ajeleminen terällä on huonompi vaihtoehto. Vaha toimii siten, että se heikentää ihon karvatuppien juuria, ja tämä tarkoittaa sitä, että uudet ihokarvat eivät ole tarpeeksi voimakkaita puskeakseen ihon pinnan läpi. Ihokarvojen ajelu voi myös aiheuttaa niiden sisäänpäin kasvamista, mutta erona on se, että näin tehtäessä ei karvan juurta poisteta täysin.
 • Pidä hyvää huolta ihostasi. Kun karvatuppiin päätyy öljyä, kuolleita ihosoluja, likaa tai bakteereja, on uusien karvojen vaikeampi kasvaa. Tämän estämiseksi sinun tulisi kuoria ihoasi joka viikko sekä puhdistaa ja kosteuttaa sitä päivittäin. On myös tärkeää käyttää ei-komedogeenisia tuotteita, jotta et vahingossa päädy tukkimaan ihohuokosiasi.
sisäänkasvaneet ihokarvat: hoito
 • Opettele ajamaan ihokarvat oikealla tavalla. Kun olet valinnut karvanpoistomenetelmän, muista tätä toteuttaessasi pitää mielessä seuraavat ohjeet: pehmennä ihosi ensin lämpimällä vedellä, saippualla tai karvanpoistoon tarkoitetulla vaahdolla tai voiteella (naiset voivat tätä varten käyttää samaa tuotetta kuin miehetkin); älä aja karvojen kasvusuuntaa vastaan; paina ihoasi hieman joka kerta kun ajelet karvat; käytä uutta terää jokaisella ajelukerralla tai vähintäänkin vaihda terää kahden tai kolmen ajokerran jälkeen.
 • Älä käytä tiukkoja vaatteita. Kireät vaatteet painavat ihoasi ja estävät sitä hengittämästä. Tämä pätee myös ihokarvoihin, sillä ne kasvavat ihon päällimmäisen kerroksen alla, ja tuloksena voi lopulta olla joidenkin karvojen sisäänpäin kasvu. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että vaatteiden materiaalina olisi ainoastaan puuvillaa kaikkia keinotekoisia kankaita tulisi välttää.
 • Bakteerit tulisi tuhota karvanpoiston jälkeen. Käytä tähän luonnollisia antiseptisia tuotteita, kuten teepuuöljyä, jotta estät tulehdusten syntyä. Voit laittaa tällaisia tuotteita ihollesi muutaman tunnin kuluttua siitä kun olet ajellut tai vahannut ihokarvasi.
 • Vältä käyttämästä samaa vahaa useampia kertoja, jos teet vahauksen itse. Salonkien tekemissä vahauksissa saatetaan samaa vahaa käyttää useiden päivien tai viikkojen ajan, mutta tätä tapaa on hyvä välttää.
 • Estä sisäänpäin kääntyneiden ihokarvojen syntyä erityisesti kesällä ja silloin kuin harrastat jotakin liikuntaa. Tällöin tapahtuva tavallista suurempi hikoilu, reisien tai jalkojen hankaaminen toisiaan vasten, tietyn tyyppiset urheiluvaatteet, kuumuus sekä muut tekijät voivat edesauttaa ihokarvojen sisäänpäin kasvamista. On siis hyvä idea käyttää esimerkiksi vaseliinia, talkkipuuteria tai maissitärkkelystä ärsyyntymisen estämiseksi. Kun sitten lopetat urheilemisen, tulisi sinun huuhtoa helposti ärtyvät alueet hyvin, jotta ihon karvatupet pystyvät taas hengittämään.
ehkäise sisäänkasvaneet ihokarvat

Sisäänkasvaneet ihokarvat: hoito

 • Ota hieman puuvillavanua ja laita siihen taikapähkinää. Käytä tätä luonnollista tuotetta aina silloin, kun huomaat sisäänpäin kasvaneen ihokarvan. Tämä kotikonsti on hyvä ärtyneen ihon rauhoittamiseksi, ja se auttaa myös karvojen poistamisessa sekä punoituksen ja tulehtuneisuuden vähentämisessä. Taikapähkinä on kuoriva tuote, joka kosteuttaa sekä avaa tukkeutuneita ihohuokosia. Sitä tulisi käyttää aina ennen ja jälkeen karvanpoiston.
 • Avaa ihohuokosesi kuumalla vedellä tai höyryllä. Voit myös laittaa kuuman pyyhkeen jaloillesi; näin sisäänkasvaneet ihokarvat on helpompi poistaa.
 • Poista sisäänkasvanutta ihokarvaa peittävä ihon pinta pinseteillä. Sisäänpäin kasvaneet karvat jäävät “ansaan” ihon ylimmän kerroksen alle, mutta ne voi saada esiin helposti raapimalla ihon pintaa kevyesti. Nosta ihokarva varovaisesti, mutta älä vedä sitä pinseteillä kokonaan pois, sillä saatat tällöin ärsyttää ihoa vieläkin enemmän ja saada aikaan sen tulehtumisen. Älä unohda pestä käsiäsi ennen tämän tekemistä (hellävaraisella saippualla), ja laita hiukan puhdistukseen tarkoitettua alkoholia tai kiehuvaa vettä käyttämiisi pinsetteihin ennen kuin aloitat operaation.
 • Käytä aloe vera -kasvista saatavaa geeliä luonnollisena hoitotuotteena sisäänkasvaneiden ihokarvojen aiheuttaman ärsytyksen lievittämiseksi. Aloe vera on äärimmäisen hyvä tuote tähän tarkoitukseen. Laita sitä kyseisille ihoalueille joka ilta ja anna geelin imeytyä ihoosi. On myös hyvä idea pitää kotona aloe-kasvia, sillä näin voit yksinkertaisesti leikata yhden varren aina silloin kun tarvitset. Avaamalla varren ja raapimalla sitä kevyesti saat käyttöösi aloe veran sisältämän hoitavan geelin. Myös aloe-voiteita ja rasvoja on saatavilla kaupoista, mutta ne eivät ole aivan yhtä nopeasti vaikuttavia kuin varsinainen aloe vera -geeli. Jos taas ostat geeliä valmiina, pidä huolta siitä ettei tuotteessa ei ole lisättynä alkoholia, sillä tämä ärsyttää ja polttaa ihoasi.
 • Käytä eteerisiä öljyjä kuten kamomillaa tai laventelia. Ole kuitenkin tarkkana öljyjen vahvuuden kanssa ja laimenna niitä tarvittaessa vedellä, sillä joskus tällaiset tuotteet ovat hyvinkin voimakkaita ja saattavat vahingoittaa tai polttaa ihoasi. Saadaksesi parhaat mahdolliset tulokset käytä monen eteerisen öljyn sekoitusta.
sisäänkasvaneiden ihokarvojen hoito

Näin poistat sisäänkasvaneet ihokarvat

 • Pese kyseinen ihoalue hellävaraisella saippualla ja huuhtele se kylmällä tai kädenlämpöisellä vedellä.
 • Kuori alue erittäin hyvin sekä aamulla että illalla, jotta saisit aikaan ihokarvan hienoista irtoamista. Tee tämä kuitenkin varovaisesti, jotta et ärsyttäisi karvatuppea tai aiheuttaisi verenvuotoa. Tarkoituksena on ainoastaan poistaa kuolleet ihosolut, öljy tai lika iholtasi.
 • Laita lämmin (mutta ei kuitenkaan kuuma) kangas kyseiselle ihoalueelle muutaman minuutin ajaksi. Saat näin ihosi pehmenemään.
 • Käytä pinsettejä, jotka olet kastanut puhdistukseen tarkoitettuun alkoholiin tai kiehuvan veteen, jotta ne olisivat desinfioidut. Venytä ihokarvaa ympäröivää ihoa kunnolla niin että se kiristyy, ja käytä sitten pinsettejä vetääksesi karvan pois nopealla liikkeellä.
 • Tämän jälkeen sinun tulisi laittaa desinfioivaa tuotetta ihollesi, kuten teepuunöljyä tai aloe vera -geeliä.
 • Toista nämä vaiheet aina tarvittaessa tai aina silloin kun saat sisäänpäin kasvavia ihokarvoja useisiin kohtiin ihollasi.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hekmatpou D, Mehrabi F, Rahzani K, Aminiyan A. The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review. Iran J Med Sci. 2019 Jan;44(1):1-9. PMID: 30666070; PMCID: PMC6330525.
 • Shaw G, Lee-Barthel A, Ross ML, Wang B, Baar K. Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr. 2017 Jan;105(1):136-143. doi: 10.3945/ajcn.116.138594. Epub 2016 Nov 16. PMID: 27852613; PMCID: PMC5183725.
 • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.