7 vinkkiä minäkuvan parantamiseksi
Yritätkö kovasti kaikessa, mutta silti sinusta tuntuu kuin et olisi tarpeeksi hyvä? Uskoisitko olevasi parempi, jos olisit pidempi, lyhyempi, hoikempi jne? Parempi itsetunto voi tuntua saavuttamattomalta unelmalta, mutta se ei kuitenkaan ole sitä.
Parempi itsetunto
Ehkäpä syy siihen, ettet ole tyytyväinen itseesi, ei liity lainkaan ulkonäköösi tai siihen, kuinka paljon tavaroita omistat. Oletko koskaan pohtinut sitä mahdollisuutta, että sinulla saattaisi olla vääristynyt minäkuva?
Totuus on se, että monet yllä mainituista asioista liittyvät enemmänkin siihen, millainen käsitys sinulla on itsestäsi, kuin todellisiin vikoihin.
Vaikka on totta, että muutaman kilon pudottaminen saattaa auttaa, kukaan ei voi olla oikeasti onnellinen, jos häneltä puuttuu rakkaus itseään kohtaan.
Minäkuva on se, kuinka näet itsesi. Tämä näkökulma vaikuttaa suoraan elämäsi kaikkiin puoliin: psyykkisesti, fyysisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti, töissä jne.
“Kuka minä olen?” ja “Kuka minä haluan olla?” ovat kysymyksiä, joihin ei voi vastata ulkopuolelta.
Tänään annamme sinulle joitakin vinkkejä minäkuvan parantamiseen.
Pääse yhteyteen kehosi kanssa
Kuntoile, liiku, hengitä ja ole tietoinen siitä kuka olet parantaaksesi minäkuvaasi. Parempi itsetunto ja minäkuva kulkevat käsi kädessä. Joogatunneille meneminen voi auttaa sinua pääsemään yhteyteen fyysisen kehosi kanssa. Se, että ymmärtää omia tuntemuksiaan ja sitä, kuinka kohtaa erilaiset tilanteet, on osa itsensä täydellistä tuntemista.
Vaikka et haluaisi tai voisi mennä joogatunnille, voit silti oppia itseksesi. Mene kävelylle ja keskity ainoastaan itseesi. Unohda kaikki ulkopuolella oleva ja tunne, kuinka ihosi lämpenee auringossa tai kuinka rintakehäsi liikkuu hengittäessäsi ulospäin.
Kiinnitä huomiota tunteeseen, jonka vaatteesi aiheuttavat ihollasi, ja tule tietoiseksi fyysisestä puolestasi ja siitä, kuinka se on yhteydessä mieleesi.
Haluatko tietää lisää? Jooga auttaa masennuksen parantamisessa
Analysoi itseäsi
Tämä on välttämätön harjoitus omien vahvuuksien ja heikkouksien löytämiseksi. Tutkaile niitä töissä ja yksityiselämässäsi. Kuinka reagoit jokaiseen eteesi tulevaan tilanteeseen?
Itseanalysoinnin avulla kykenet tekemään päätöksiä, jotka vahvistavat minäkuvaasi. Reagoitko kuten olisit halunnut? Mitä muuttaisit? Miksi et pitänyt siitä asiasta, jota pidät heikkoutena?
Kun sinulla on vastaukset näihin kysymyksiin, pystyt helpommin päättämään mitä sinun tulee tehdä. Kun tiedostat, ettet reagoinut kuten olisit halunnut, voit ennakoida tätä reaktiota ja muuttaa sen.
Vähitellen, harjoittelun avulla, sinusta voi tulla se ihminen, joka todella haluat olla ja sinulla on parempi itsentunto.
Älä kuuntele maailmaa; kuuntele itseäsi
Ihmisillä näyttäisi olevan pakonomainen tarve miellyttää muita, vaikka se ei johdakaan onnellisuuteen. Ulkopuoliset asiat tunkeutuvat sisäisiin ajatuksiisi.
Kun et onnistu miellyttämään yhteiskuntaa, se voi tehdä olosi huonommaksi. Se, että muut eivät hyväksy sinua, vahingoittaa lopulta minäkuvaasi.
Sinun on opittava suodattamaan ulkopuolelta tulevat mielipiteet. Lakkaa kuuntelemasta kritiikkiä, äläkä anna ihmisten tehdä oloasi huonoksi. Oleellista on oppia olemaan parempi versio itsestään joka päivä ja olla aito oma itsensä.
Tehokkain tapa tehdä tämä on oppia tuntemaan itsensä ja rakastamaan itseään juuri sellaisena kuin on.
Aseta selkeitä tavoitteita
Kun olet tullut tietoiseksi siitä, kuka olet ja mitä et halua elämässäsi, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen: tehdä töitä tullakseen sellaiseksi kuin haluat olla. Se on vaikeaa ja tulee vaatimaan ponnistelua.
Muista, että tavoitteidesi tulisi olla:
- Tarkkoja. Mitä tarkemmin määrittelet sen, mitä haluat, sitä helpompaa se on saavuttaa.
- Mitattavissa olevia. Milloin haluat saavuttaa tämän tavoitteen? Tietty päivämäärä auttaa tekemään tavoitteestasi prioriteetin. Kun tunnet kilpailevasi kelloa vastaan, vitkastelet pienemmällä todennäköisyydellä.
Nämä ovat kaksi hyvin yksinkertaista käsitettä, mutta niillä tulee olemaan uskomaton vaikutus minäkuvaasi, sillä ne muistuttavat sinua siitä, että kykenet tekemään sen mitä päätät. Tämä antaa sinulle itseluottamusta.
Luo tapoja
Kirjoita lista tavoista, jotka tekevät tai tekisivät sinut onnelliseksi. Jotkut voivat olla yksinkertaisia asioita, jotka saavat sinut näyttämään paremmalta fyysisesti, ja toiset taas psyykkisesti ravitsevia.
Tässä muutamia esimerkkejä:
- uusi kampaus puolen vuoden välein
- saavuttamiesi tavoitteiden kirjoittaminen ylös
- tavoitelistan kirjoittaminen
- uusien tapojen luominen aina silloin tällöin
- kansion luominen inspiroivista asioista
- valokuvien kokoaminen siitä, millainen haluaisit olla
Älä anna periksi
Elämä on täynnä haasteita, epäonnistumisia ja vaikeita aikoja. Jos annat niille enemmän merkitystä kuin mitä ne ansaitsevat, et auta minäkuvaasi ollenkaan.
Sen sijaan että tuntisit olosi lannistuneeksi niistä asioista, joita et saavuttanut tai kyennyt tekemään, anna itsellesi toinen haaste.
On tärkeää, ettei yritä tehdä liikaa. Kun kehotamme sinua olemaan luovuttamatta, tarkoitamme että sinun tulisi välttää pessimististä ajattelua, mutta pitää kuitenkin realistinen näkemys maailmasta.
Toisin sanoen, vaikka et suorittanut maratonia haluamallasi tavalla, se ei tarkoita sitä, ettetkö pystyisi siihen seuraavana vuonna harjoittelemalla enemmän.
Lue tämäkin artikkeli: Opi olemaan oma itsesi: 3 askelta oman identiteetin löytämiseen
Opi nauramaan itsellesi
Lopuksi, viimeinen vinkki minäkuvan parantamiseksi on se, ettei ota itseään liian vakavasti. Opi näkemään epäonnistumiset, virheet ja heikkoudet ripauksella huumoria. Näin kykenet näkemään elämäsi ja itsesi raikkaalla, uudella tavalla.
Ethän nimittäin voi elää elämääsi keskittyen koko ajan vain negatiivisiin asioihin. Parempi itsetunto ja minäkuva ovat tärkeitä elementtejä onnellisuuden saavuttamiseksi.
Artikkelikuvan on myöntänyt käyttöön wikihow.com
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Jiménez Mercadé, C., Gálvez Fernández, E., & Colomer Suñé, T. (2011). Autoimagen corporal, comportamiento alimentario y estilo de vida en adolescentes. Metas de Enfermería. Difusión Avances de Enfermería. Retrieved from http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3614614&;info=resumen&idioma=SPA
- Cáceres, M. y P. D. (2008). La representación del cuerpo de la mujer en la publicidad de revistas femeninas. Estudios Sobre El Mensaje Periodístico, 14, 309–327. https://doi.org/-
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.