Päivittäinen tunnin juoksulenkki pidentää elämää

Sen lisäksi että juokseminen rentouttaa, se myös parantaa verenkiertoasi, ja siten se saa aikaan koko kehoa koskevia hyviä vaikutuksia.
Päivittäinen tunnin juoksulenkki pidentää elämää
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Liikunta on äärimmäisen hyväksi ihmiselle – kukaan ei voi kieltää tätä. Juokseminen on yksi loistava tapa nostaa sykettä, ja juoksemalla tunnin verran päivässä pystyt parantamaan ja jopa pidentämään elämääsi. Mitä siis enää odotat – ala juosta!

Tunnin juoksulenkki päivässä lisää eliniänodotetta

Juokseminen on tietysti muodissa, ja ihmisiä näkee harrastamassa tätä liikuntaa niin kaduilla, puistoissa kuin maratoneissakin.

Kaikki eivät kuitenkaan tiedä sitä, että juokseminen voi lisätä ihmisen eliniänodotetta. US National Institute of Health teki tutkimuksen, jonka mukaan juoksijoilla on 25-40 % pienempi riski kokea ennenaikainen kuolema.

Tutkimus esittää, että tunnin verran juoksemista päivässä voi lisätä elämään seitsemän vuotta. Tämän perusteella ihminen, joka juoksee maanantaista lauantaihin kuukauden ajan, voi tässä ajassa saada 168 tuntia lisää elämäänsä – viikon enemmän olemassaoloa.

Jos tätä tapaa noudatetaan vuoden ajan, elämä jatkuu 12 viikon verran. Tässä on kyse yksinkertaisesta laskemisesta: yksi viikko lisää elämää jokaista kuukautta kohden, jolloin juokset tunnin päivässä maanantaista lauantaihin.

Kun verrataan eliniänodotetta juoksijoilla ja ei-juoksijoilla, ei-juoksijat elävät jopa kolme vuotta vähemmän. Ja kiinnostavaa on myös se, että sillä ei ole väliä, kuinka nopeasti tai pitkälle juokset tämän tunnin aikana.

Tämä ei tarkoita, että juokseminen olisi nuoruudenlähde, sillä kaikkihan me vanhenemme. On kuitenkin totta, että tämä tapa voi olla hyödyksi ihmiselle pidemmälläkin aikavälillä.

Tutkimuksesta selvisi myös se mielenkiintoinen asia, että juoksemisen hyödyt eivät ole samat kuin pyöräilyn tai kävelyn. Vaikka nämäkin ovat hyväksi, ne eivät tuota samaa positiivista vaikutusta elinikään.

Jos haluat saada juoksemisesta tällaisen hyödyn, sinun tarvitsee tietysti syödä terveellisesti ja pysyä loitolla huonoista tavoista, kuten tupakoinnista ja alkoholinjuonnista.

Liikunta on hyväksi monella tapaa, ja tässä on vielä opittavaa. On myös selvä, että kaikki riippuu useista tekijöistä, kuten liikunnan intensiteetistä, ihmisen iästä ja hänen terveydestään.

Mitä hyötyä juoksemisesta tarkemmin ottaen on?

mies ja nainen tunnin juoksulenkillä

Sen lisäksi, että se pidentää eliniänodotetta (ja eikö tämä jo riitä…?!), juoksemisesta on muitakin hyötyjä. Se auttaa pudottamaan painoa sekä parantaa kestävyyttä, ja se tekee ihmisestä ketterämmän ja notkeamman. Tässä mainitsemme lisää juoksemisen hyötyjä:

1. Se parantaa ruston kuntoa

Jotkut ajattelevat, että juokseminen on haitaksi polville ja että jyskytys kuluttaa rustoa, mutta itse asiassa vaikutus on aivan päinvastainen.

Säännöllisesti juoksevilla on paljon pienempi riski kärsiä niveltulehduksesta jaloissa.

2. Se parantaa kuuloa

juokseminen parantaa kuuloa

Tämä voi kuulostaa kummalta, mutta sille on tieteellinen peruste. Kun juokset, veresi virtaa paremmin kehossasi, myös korvissasi. Jos korvat saavat tarvitsemiaan ravinteita, kuulet paremmin.

3. Se nostaa kipukynnystä

Useamman kerran viikossa juoksevat pystyvät kohtaamaan kivun paremmin kuin ne, jotka eivät juokse. Tämä ei koske vain kipua jaloissa, vaan muissakin osissa kehoa. Päänsäryt, hammashoidot ja rokotukset eivät kenties siis tunnu yhtä pahoilta juoksijan mielestä.

4. Se parantaa ihoa

juokseminen parantaa ihoa

Juokseminen auttaa vapauttamaan myrkkyjä hien kautta, ja se pakottaa sinut kosteuttamaan itseäsi enemmän. Se on oiva tapa terveemmän ja nuorekkaamman ihon saavuttamiseksi.

5. Se uudistaa lihaksia

Juokseminen ei ole hyväksi vain rustolle, vaan myös lihaksille. Moni ajattelee, että lihasmassaa on vähemmän myöhemmällä iällä, mutta juoksijat voivat luoda uutta massaa, sillä liikunta nopeuttaa niiden solujen lihasmassan tuotantoa.

Siten juokseminen voi olla yhteydessä myöhäisempään lihasten kunnon heikkenemiseen.

6. Se rentouttaa

juokseminen parantaa unta

Kun olet juossut, olet väsynyt, mutta myös onnellinen ja rentoutunut. Tulet kotiin ja makaat sohvalla lukien tai katsoen televisiota, ja pystyt pitämään ongelmasi ja stressisi loitolla.

Jos kotona tai töissä on ollut huono päivä ja olet ahdistunut, parasta on harrastaa keskitason tai intensiivisen tason liikuntaa.

7. Se vahvistaa luita

Jos lisäät keskitason tai korkean intensiteetin liikunnan rutiineihisi, pystyt kasvattamaan luutiheyttäsi. Siten pystyt madaltamaan murtumien ja osteoporoosin riskiä iäkkäämpänä. Luusi tulevat siis olemaan vahvemmat ja kiinteämmät, jos juokset tunnin päivässä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Aerobisen liikunnan fyysiset ja psyykkiset hyödyt
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Aerobisen liikunnan fyysiset ja psyykkiset hyödyt

Tässä artikkelissa esittelemme aerobisen liikunnan hyödyt niin keholle kuin mielellekin. Tiesitkö sinä jo näistä vaikutuksista?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Maribí Pereira. (2017). Los factores neurotróficos y el ejercicio físico y mental | ISEP.
  • Payne, C. (2016). Revista Española de Podología Carrera descalza y minimalista , una comprensión. Revista Española de Podología. https://doi.org/10.1016/j.repod.2016.05.007

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.