Logo image
Logo image

Silmän makulan rypistymä: oireet, syyt ja hoidot

4 minuuttia
Silmän makulan rypistyminen ei aina aiheuta oireita. Joskus voi kuitenkin esiintyä näkökyvyn vääristymiä. Lue lisää aiheesta tästä artikkelista!
Silmän makulan rypistymä: oireet, syyt ja hoidot
Viimeisin päivitys: 05 tammikuuta, 2023

Silmän makulan rypistymä eli ryppykalvo tarkoittaa ylimääräisen laskoksen muodostumista verkkokalvon keskellä. Se ei kuitenkaan ole kovin yleinen vaiva. Joskus se ilmenee lievin oirein, mutta toisinaan se voi vaikuttaa henkilön näkökykyyn.

Sen syytä ei aina tiedetä, vaikka se liittyy useimmiten ikääntymiseen ja näkökyvyn luonnolliseen rappeutumiseen. Useimmat potilaat eivät tarvitse hoitoa, ellei vaiva vaikuta henkilön jokapäiväiseen elämään.

Mikä on silmän makulan ryppykalvo?

Silmän takaosassa on verkkokalvo. Verkkokalvon keskellä on makula, joka koostuu erityisistä valoon reagoivista soluista.

On kuitenkin olemassa erilaisia sairauksia, jotka voivat vaikuttaa tähän silmän alueeseen ja jotka voivat heikentää henkilön näkökykyä. Näitä ovat silmänpohjan reikä, silmänpohjan turvotus ja ikään liittyvä silmänpohjan rappeuma.

Toisaalta silmän sisällä olevat solut voivat myös kasvaa. Tämä saa kudoksen rypistymään, supistumaan tai kiristymään, mikä johtaa arpikudoksen kasvuun tai pullistumaan.

Tätä kutsutaan silmän makulan rypistymäksi tai silmän ryppykalvoksi. Se tunnetaan myös muilla nimillä:

 • Epiretinaalinen tai preretinaalinen kalvo
 • Selofaaniretinopatia

Silmän ryppykalvon oireet

Joillakin ihmisille ei ilmene oireita. Joissakin tapauksissa taas oireet voivat olla niin lieviä, että ne eivät vaikuta henkilön näkökykyyn.

Silmän makulan rypistymä voi myös vääristää näkökykyä, mikä vaikeuttaa päivittäisten toimintojen suorittamista. Makulan rypistymisen yleisimmistä oireista voidaan mainita seuraavat:

 • Hämärtynyt näkö
 • Vaikeus lukea pientä tekstiä
 • Yksityiskohtien havaitsemisessa voi olla vaikeuksia
 • Kohteet näyttävät aaltoilevilta (jopa suorat viivat)
 • Joskus voidaan havaita harmaa tai samea, jopa tyhjä alue silmän keskellä

Makulan rypistyminen ei vaikuta ihmisen ääreisnäköön.

Some figure
Verkkokalvo on ohut solukerros, jonka avulla voimme nähdä. Esimerkiksi silmänpohja on yksi katselutapa.

Lue myös: Silmän melanooma: oireet ja syyt

Silmän makulan rypistymä: syyt

Useimmiten syytä ei tiedetä. Yleisimpien syiden joukossa ovat seuraavat:

 • Ikääntyminen: Ajan myötä silmän lasiainen voi tiivistyä ja irrota verkkokalvosta. Se voi myös tarttua yhteen ja aiheuttaa arpikudoksen muodostumista.
 • Vammat tai sairaudet, kuten diabetes.
 • Kirurgiset toimenpiteet, kuten verkkokalvon leikkaus tai kaihileikkaus.
 • Muut syyt, kuten verkkokalvon repeämät tai irtoaminen tai verenkiertohäiriöt alueella.

On myös riskitekijöitä, jotka lisäävät silmän makulan rypistymisen riskiä. Niistä yleisimmät ovat esimerkiksi: silmän sisäinen tulehdus ja uveiitti.

Miten diagnoosi tehdään?

Diagnoosin tekemistä varten silmälääkäri käyttää erityisiä silmätippoja pupillin laajentamiseksi. Tämän jälkeen silmän sisälle voidaan nähdä käyttämällä laitetta, jota kutsutaan oftalmoskoopiksi.

Jos epäillään silmänpohjan laskostumista, voidaan suorittaa ylimääräinen optinen koherenttitomografia (OCT), joka skannaa silmän takaosan ja antaa yksityiskohtaisia ​​kuvia verkkokalvosta ja makulasta.

Hoitovaihtoehdot

Useimmissa tapauksissa oireita ei ole tai ne ovat lieviä, joten hoitoa ei tarvita, jos henkilön näkökyky säilyy hyvänä. On kuitenkin tilanteita, joissa potilasta kehotetaan hankkimaan silmälasit. Voi myös käydä niin, että silmälaseja käyttävän potilaan on korjattava linssien vahvuuksia.

Leikkausta suositellaan vain joissakin tapauksissa, kun oireet ovat vakavampia tai vammauttavia. Tässä suhteessa on kaksi mahdollisuutta:

 • Vitrektomia: Tässä leikkauksessa osa lasiaisnesteestä ja arpikudosta poistetaan. Se on avohoitoprosessi, jolla pyritään pienentämään tai tasoittamaan makulaa. Sitä suositellaan, kun syy liittyy peruskirurgisiin toimenpiteisiin.
 • Membranektomia: Tässä leikkauksessa verkkokalvon kalvo poistetaan. Se voidaan tehdä myös avohoidossa. Tämä on tavallinen toimenpide kaihileikkauksen tai uveiitin jälkeisten ei-toivottujen oireiden hoitamiseksi.

Leikkauksen riskit

On mahdollista, että leikkauksen jälkeen näkö saattaa parantua, mutta se ei ole yhtä hyvä kuin ennen. On kuitenkin ihmisiä, jotka eivät huomaa näkökyvyn paranemista leikkauksen jälkeen.

Lisäksi, kuten kaikissa leikkauksissa, vitrektomiat ja kalvonpoistot sisältävät riskejä. Näitä ovat seuraavat:

 • Kaihi
 • Infektiot
 • Verenvuoto
 • Verkkokalvon irtauma
Some figure
Silmäleikkaukset on varattu potilaille, jotka kärsivät voimakkaasta näkökyvyn heikkenemisestä.

Lue myös: Miten silmätippoja käytetään kuiville silmille?

Voidaanko silmän makulan rypistymistä estää?

Koska tämän tilan syytä ei tunneta, sen estäminen on lähes mahdotonta. Varotoimenpiteitä on kuitenkin noudatettava potilailla, joilla on diabetes tai jotka ovat kärsineet verkkokalvon irtoamisesta. Tämä koskee myös niitä, joille on tehty kaihileikkaus.

Myös ikä on yksi tähän sairauteen liittyvistä tekijöistä, joten on tärkeää käydä silmälääkärillä säännöllisesti. Tämä pätee erityisesti, jos sinulla on jo diagnosoitu silmän makulan rypistyminen. Näin voidaan ehkäistä tilanteen paheneminen.

Vasta muodostunutta makulan ryppyä on helpompi hoitaa kuin sellaista, joka on ollut siellä jo jonkin aikaa. On myös mahdollista, että joissakin tapauksissa ongelma voi alkaa yhdestä silmästä ja vaikuttaa sitten toiseen silmään.

Makulaarinen poimu voi kasvaa takaisin poistamisen jälkeen, vaikka tämä ei olekaan kovin yleistä.

Milloin lääkäriin?

Joskus voimme kokea näkökykyyn liittyviä outoja ilmiöitä, kuten näkökyvyn hetkellistä hämärtymistä. Jos siirrymme valoisasta paikasta pimeään, silmät tarvitsevat aikaa sopeutuakseen ympäristön muutokseen.

Jos sinulla on kuitenkin ongelmia näkökykysi kanssa, on parempi käydä silmälääkärissä.

Mikäli sinulla on diagnosoitu silmän makulan rypistymä, sinun ei tarvitse olla huolissasi. Hoito ei yleensä ole tarpeen, jos oireet ovat lieviä. Ja riippumatta siitä, onko tämä ongelma olemassa vai ei, minkä tahansa näkökykyyn vaikuttavan sairauden ei pitäisi antaa edetä pitkälle.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.