Logo image
Logo image

Kaihin oireiden hoito luonnollisesti

3 minuuttia
Muista, että kehon muodostamat proteiinit ovat yhtä hyvässä kunnossa kuin elämäntapasi. Pidä siis silmäsi terveinä hyvillä elintavoilla!
Kaihin oireiden hoito luonnollisesti
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kaihia sairastava potilas tietää paljon sairaudestaan, mutta sairaus voi olla tuntemattomampi niille, joilla ei ole omakohtaista kokemusta sen oireista. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat kaihin yleisimmät oireet ja kuinka kaihin oireiden hoito onnistuu luonnollisesti.

Joidenkin kaihia sairastavien potilaiden mukaan kaihi on kuin katsoisi maailmaa sumuisen ikkunan läpi, jota ei koskaan saa pyyhittyä puhtaaksi.

Tällaisella ihmisellä on vain osittainen käsitys siitä, mitä ikkunan takana tapahtuu. Tämä ei kuulosta miellyttävältä, mutta onneksi kaihia voi hoitaa luonnollisesti.

Mikä kaihi on?

Some figure

Kaihi on ihmissilmän oman linssin asteittaista sumenemista. Tämä merkitsee siis näön sumentumista, joka hoitamatta pahenee nopeasti.

Kaihista kärsivät enimmäkseen yli 40-vuotiaat ihmiset. Kaihi on myös asteittain etenevän sokeuden suurin maailmanlaajuinen aiheuttaja.

 • Noin 40-vuotiaana ihmisen elimistön biokemia alkaa muuttua. Silmäsolujen muodostamat proteiinit menettävät kimmoisuutensa ja kovettuvat.
 • Nämä proteiinit liimautuvat yhteen joissakin kohdissa silmän linssiä.
 • Tämä aiheuttaa silmässä nähtävät vaaleat samentumat.

Nämä valkoiset samentumat eivät kuitenkaan ilmesty yhdessä yössä: kaihi kehittyy hitaasti, samalla kun silmä yrittää mukautua tähän valkoiseen näköesteeseen.

Kaihin eri tyypit estävät valon kulkua verkkokalvolle ja vääristävät silmän havaitsemia kuvia eri kulmissa. Näin ollen kaihi on erilainen jokaisella henkilöllä.

Käy lukemassa myös: Neljä harjoitusta silmien terveydestä huolehtimiseen

Kaihin tyypit

Kaihia on kolmea eri tyyppiä, joista jokaisen nimi viittaa suoraan siihen osaan silmää, johon kaihi vaikuttaa.

Posteriorinen subkapsulaarinen kaihi eli takakapselin alainen kaihi

Some figure

Tämän tyyppinen kaihi on vaikeampi tunnistaa heti. Potilas huomaa sen vaikutukset kuitenkin hyvin nopeasti, kun sairaus kehittyy.

Diabeetikot tai paljon steroideja syövät ihmiset ovat suuressa riskissä sairastua tähän kaihiin.

Nukleaarinen kaihi eli tumakaihi

Kuten nimikin viittaa, tämän tyyppinen kaihi ilmenee mykiön tumassa. Tämä on kaikkein yleisin kaihityyppi miehillä ja yli 70-vuotiailla naisilla.

Kortikaalinen kaihi eli kuorikaihi

Some figure

Tämä kaihi näkyy paljaalla silmällä helpoiten. Silmissä on pieniä läpikuultamattomia ja valkoisia alueita. Ne näyttävät pieniltä kiiloilta linssin keskellä.

Kaihin yleisimmät oireet

Kaihiin liittyy monia oireita, joita ovat muun muassa:

 • Sumea näkö.
 • Valonarkuus tai lisääntynyt häikäisy.
 • Vaikeudet nähdä hämärässä tai pimeässä.
 • Valonlähteitä kuten lamppuja tai kynttilöitä katsoessa näyttää, kuin edessä olisi kalvo.
 • Värien kellertävyys.
 • Kaksoiskuvat toisessa silmässä.
 • Jatkuva tarve muuttaa silmälasien linssien voimakkuutta, eli kaihi vaikuttaa näkökykyyn.
 • Vaikeudet lukea.

Kaihin yleisimmät oireet ovat kuitenkin hyvin samankaltaiset kuin vähemmän vakavien silmäongelmien oireet, kuten likinäköisyyden tai hajataiton.

Lääkärissä on siis käytävä melko usein, jos alkaa ilmetä vähintään kaksi näistä oireista.

Suosittelemme lukemaan: 8 parasta kotikonstia silmätulehdukseen

Kaihin oireiden hoito luonnollisesti

Joidenkin lääkärien mukaan näitä valkoisia samentumia ei voi ehkäistä. On kuitenkin olemassa useita luontaishoitoja, jotka lievittävät ainakin osaltaan tätä vaivaa.

Kaihipotilaille on siis olemassa myös luonnollinen ja ei-invasiivinen hoitovaihtoehto. Tässä muutamia tapoja hoitaa kaihin oireita luonnollisesti:

 • Vältä haitallisia elämäntapoja

Some figure

Tupakoinnin lopettaminen ja alkoholinkäytön vähentäminen parantavat elämänlaatua. Sosiaalisista paineista johtuen tämän tekeminen voi kuitenkin olla aluksi vaikeaa.

Muista, että tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin vähentäminen ehkäisevät kehon rappeutumista. Silmät, kuten muutkin kehon elimet, hyötyvät terveellisemmistä elämäntavoista.

 • Syö tasapainoisesti

Some figure

Ruokavalio on yksi tärkeimmistä tekijöistä rappeuttavien sairauksien ehkäisemisessä. Tasapainoinen ruokavalio auttaa kehoa pysymään tasapainossa ja säätelemään itseään tehokkaasti.

Kehon itsesäätely auttaa pitämään ihmiskehon muodostamat proteiinit pidempään hyvässä kunnossa.

Myös ruokien sisältämät antioksidantit auttavat pitämään kehon terveenä. Hedelmien ja vihannesten sisältämät entsyymit edistävät osaltaan silmien ja muiden elinten terveyttä.

 • Käytä aina aurinkosuojaa

Some figure

Vaikka tämä voi kuulostaa epätodennäköiseltä, pitkittynyt altistus auringon ultraviolettisäteilylle voi vaikuttaa osaltaan kaihin puhkeamiseen.

UV-säteet voivat vaikuttaa haitallisesti silmän proteiineihin ja muihin entsyymeihin, mikä heikentää ja hapettaa niitä. Näin entsyymit kadottavat tärkeimmät toimintonsa.

Käytä aurinkolaseja ja leveälierisiä hattuja suojataksesi silmiäsi haitallisilta UV-säteiltä. Näin suojelet entsyymejä heikkenemiseltä.

 • Käytä silmätippoja

Some figure

Usein vanhusten näkee käyttävän lääkärien määräämiä silmätippoja. Mutta korkealaatuisia silmätippoja saa apteekista myös ilman reseptiä.

Silmätipat auttavat kosteuttamaan silmiä ja pitämään ne terveinä. Tämä ehkäisee kosteuden puutteen aiheuttamaa näköhermojen liiallista kuormitusta, mikä lieventää kaihia.

Kaihi ei ole vain vanhusten sairaus. Kaikkien kannattaa omaksua sellaisia tapoja, jotka hyödyttävät terveyttä pitkällä aikavälillä.

Muista, että kehon muodostamat proteiinit ovat yhtä hyvässä kunnossa kuin elämäntapasi. Pidä siis silmäsi terveinä hyvillä elintavoilla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Boyd K. ¿Qué son las cataratas? American Academy of Ophthalmology. Septiembre 2021.
 • Clinica Barraquer. Cataratas en los ojos. Qué son, síntomas y tratamientos.
 • Clinica Mayo. Cataratas. Noviembre 2021.
 • Duque Gozalo P. Revisión de los cuidados del ojo para la protección frente a las radiaciones ultravioleta. Universidad de Valladolid. Grado de Enfermería.
 • Gladys. RPWRMDBC. Cataratas. Rev Actual Clínica. 2014.
 • Kl J-. Cataract in adults. UpToDate. 2018.
 • Nash E. Cataracts. InnovAiT . 2013.
 • Raju P, George R, et al. Influence of tobacco use on cataract development. British Journal of Ophthalmology. Noviembre 2006. 90 (11): 1374-1377.
 • Seddon, J., Fong, D., West, S. K., & Valmadrid, C. T. (1995). Epidemiology of risk factors for age-related cataract. Survey of Ophthalmology. https://doi.org/10.1016/S0039-6257(05)80110-9

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.