Logo image
Logo image

Miten silmätippoja käytetään kuiville silmille?

3 minuuttia
Silmätippoja käytetään voitelemaan ja kosteuttamaan silmiä, etenkin kun ne ovat kuivia. Miten niitä käytetään? Opi tästä artikkelista!
Miten silmätippoja käytetään kuiville silmille?
Viimeisin päivitys: 31 joulukuuta, 2022

Silmätippojen on tarkoitettu täyttämään samanlainen tehtävä kuin luonnollisten kyynelten. Niiden tehtävä on kosteuttaa silmiä. Tästä syystä silmätippoja käytetään usein olosuhteissa, jotka kuivattavat silmiä.

Niiden käyttö vähentää kuivumisen aiheuttamaa ärsytystä. Lisäksi ne suojaavat myös muilta kuivumiseen liittyviltä komplikaatioilta. Mutta miten niitä käytetään oikein? Lue tästä artikkelista!

Kuivien silmien mahdolliset syyt

Kuivat silmät ovat yleinen ongelma, joka aiheuttaa ärsyttäviä oireita, kuten silmien kutinaa tai polttelua. Yleensä tämä on tilapäinen tila, esimerkiksi viettäessäsi paljon aikaa tietokoneen ääressä tai ilmastoidussa huoneessa.

Joskus tämä oire kuitenkin muuttuu krooniseksi esimerkiksi seuraavista syistä:

  • Ikääntyminen
  • Autoimmuunisairaudet
  • Hormonaaliset muutokset
  • Allergiset silmäsairaudet
  • Silmäluomen talirauhasten tulehdus

Joka tapauksessa kuivat silmät aiheuttavat monenlaista epämukavuutta. Tämä tila voi jopa aiheuttaa näön hämärtymistä tai silmien väsymistä. Käytännöllisin ratkaisu tähän sairauteen on tekokyyneleet silmätippojen muodossa.

Some figure
Silmätipat ovat yleisimmin käytetty ratkaisu kuivien silmien voitelemiseen.

Lue myös: Mistä vuotavat silmät johtuvat?

Mitä silmätipat sisältävät?

Silmätippojen tarkoitus on voidella kuivia silmiä sekä auttaa ylläpitämään kosteutta silmän ulkopinnalla. Niitä käytetään silmien kuivumisen torjuntaan, ja ne ovat kuivasilmäsyndroomasta kärsivien tärkein hoitomuoto.

Niiden tehtävänä on jäljitellä todellisten kyyneleiden rakennetta. Niiden koostumus voi kuitenkin vaihdella tuotemerkin mukaan. Tarkemmin sanottuna ne sisältävät yhden tai useamman seuraavista elementeistä:

  • Silmänvoiteluaineet: Kaikki merkit sisältävät niitä. Niiden tehtävänä on parantaa silmän pintaa, kun siinä on vaurioita.
  • Guarkumi: Tätä on usein rasvaisemmissa tippoissa ja siitä on apua niille, joilla on vakavia kuivien silmien aiheuttamia ongelmia.
  • Säilöntäaineet: Ne estävät bakteerien lisääntymisen nesteen sisällä.

Silmätippoja saa apteekista ilman reseptiä. Ihmiset kokeilevat usein monia eri brändejä ennen kuin löytävät itselleen parhaiten sopivan. Vaikeimmissa tapauksissa voidaan käyttää voiteita tai geeliä.

Kuinka löytää itselle parhaiten sopivat silmätipat?

Kuten olemme jo osoittaneet, tämä tuote on yleensä ensimmäinen hoitovaihtoehto, mikäli henkilö kärsii kuivista silmistä. On kuitenkin tärkeää huomata, että tärkeintä on saada henkilökohtaista hoitoa, varsinkin jos ongelma on krooninen tai erittäin voimakas.

Paras vaihtoehto on usein tuote, jossa ei ole fosfaatteja ja säilöntäaineita. Samoin on suositeltavaa, että sillä on alhainen osmolaarisuus, eli pieni liuenneiden aineiden pitoisuus. Tämä kompensoi ylimääräistä suoloa – tai hyperosmolaarisuutta – joka on yleinen ongelma kuivissa silmissä.

On myös huomattava, että näillä on erilaiset viskositeettiasteet. Nestemäisemmillä on lyhytkestoinen vaikutus. Paksuilla on pidempi vaikutus, mutta ne ovat epämukavampia, koska ne aiheuttavat näön hämärtymistä. Tästä syystä niitä käytetään yleensä vain illalla ennen nukkumaanmenoa.

Onko silmätippojen käyttö turvallista?

Normaalisti silmätippojen käyttäminen on turvallista. Säilöntäaineita sisältävien tippojen kanssa tulee noudattaa vain tiettyä varovaisuutta. Nämä tulevat usein usean annoksen pulloissa. Säilöntäaineet estävät bakteerien lisääntymisen lääkkeessä, mutta ne ärsyttävät joidenkin ihmisten silmiä.

Säilöntäaineettomat tipat toimitetaan kerta-annospakkauksissa, mikä tarkoittaa, että ne käytetään ja heitetään pois. Ne ovat yleensä kalliimpia, mutta ne ovat myös turvallisempia niille, joiden täytyy käyttää niitä enemmän kuin neljä kertaa päivässä.

Molemmat tyypit voivat kuitenkin aiheuttaa näön hämärtymistä tai allergisen reaktion. Jos huomaat tippojen käytön jälkeen epämukavuutta, kuten silmien polttelua, kutinaa tai tulehdusta, lopeta käyttö. Jos sinulla on myös huimausta, pahoinvointia tai hengitysvaikeuksia, hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon.

Kosteuttavien silmätippojen käyttäminen

Kosteuttavat silmätipat, joissa on säilöntäaineita, ei tulisi käyttää useammin kuin neljä kertaa päivässä. Jos ne eivät kuitenkaan sisällä säilöntäaineita, niitä voi käyttää jopa kahdeksan kertaa päivässä. Parasta on kääntyä lääkärin puoleen ja noudattaa hänen antamia ohjeita.

Ennen tippojen laittamista on välttämätöntä pestä kädet. Poista sitten piilolinssit – jos käytät niitä – ja ravista pulloa. Noudata sitten seuraavia vaiheita:

  1. Kallista päätäsi hieman taaksepäin katsoen ylöspäin.
  2. Pidä pullosta kiinni peukalolla, etusormella ja keskisormella koskematta pullon kärkeen tai pullon reunaan.
  3. Sulje silmäsi.
  4. Aseta tippa silmäkulmaan nenän lähelle koskettamatta silmäluomea.
  5. Avaa silmät ja räpytä silmiä useita kertoja, kunnes pisara liikkuu silmän sisällä.
  6. Levitä toiseen silmään.
  7. Sulje tuote tiiviisti, laita se pois ja pese kätesi uudelleen.
Some figure
Keinotekoisia kyyneleitä voidaan yleensä käyttää neljästä kahdeksaan kertaa päivässä niiden kaavasta riippuen.

Lue myös: Oksimetatsoliini-silmätipat: käyttö ja haittavaikutukset

Muut suositukset

Piilolinssien käyttö aiheuttaa usein silmien kuivumista. Tällaisissa tapauksissa on parasta pyytää lääkäriä suosittelemaan kosteuttavia silmätippoja. Niitä, joissa on 0,15 % hyaluronihappoa ja jotka eivät sisällä säilöntäaineita, suositellaan melkein aina.

Silmien punoitukseen tarkoitetut silmätipat tai dekongestantit pahentavat usein kuivasilmäisyyden oireita. Siksi niitä ei suositella. Jos kosteuttavien silmätippojen käyttö ei tuota haluttuja tuloksia, on tärkeää keskustella asiasta silmälääkärisi kanssa muiden hoitovaihtoehtojen löytämiseksi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.