Uveiitti: oireet, diagnoosi ja hoito

Uveiitti on silmäsairaus, jolle on ominaista uvean, silmän keskimmäisen kerroksen, tulehdus. Sen diagnosointi ja hoito riippuvat pitkälti alla piilevästä syystä.
Uveiitti: oireet, diagnoosi ja hoito

Viimeisin päivitys: 12 tammikuuta, 2021

Uveiitti on uvean, kovakalvon ja verkkokalvon välissä sijaitsevan kerroksen tulehdustila. Mayo-klinikan mukaan sairaus ilmenee silmän punoituksena, näön sumentumisena ja kipuna. Sillä on taipumusta myös pahentua suhteellisen nopeasti.

Jotkut lääketieteelliset tutkimukset osoittavat, että sairauden krooninen muoto johtaa esimerkiksi glaukooman ja verkkokalvon irtauman kaltaisiin komplikaatioihin. Tästä syystä on hyvä tuntea uveiitin oireet, diagnosointi ja hoito.

Mikä on uveiitti?

Uveiitti on siis eräänlainen silmätulehdus. Uvea on ihmissilmän seulalevy (lamina cribrosa), jossa on runsaasti hiussuonia. Juuri näiden kanavien kautta sisään pääsevät immuunisolut, jotka aikaansaavat epätoivotun tulehdusvasteen.

Portal Clínic Barcelonan lääketieteellinen sivusto tarjoaa mielenkiintoista tietoa uveiitin esiintyvyydestä. Tässä joitakin tietoja:

 • Maailman terveysjärjestö (WHO) on luokitellut uveiitin harvinaisiin sairauksiin.
 • Uveiitti on merkittävin sokeuden syy työikäisillä ja työssäkäyvillä ihmisillä yhdessä diabetes mellituksen kanssa. Näin ollen sillä on siis suuri sosioekonominen vaikutus.
 • Yhdysvaltain tautien hallinta- ja ehkäisykeskuksen mukaan 10 prosentissa tapauksia sokeus johtuu uveiitista. Arvioiden mukaan 47 000 ihmistä kärsii tästä sairaudesta esimerkiksi Espanjassa.

Kaikki nämä lukemat paljastavat, että uveiitti on paljon yleisempi sairaus kuin aluksi voisi luulla. Aiemmin mainittu lääketieteellinen sivusto myös osoittaa, että uveiittia on useaa erilaista riippuen siitä, mille silmän alueelle se vaikuttaa.

Esimerkiksi:

 • Iriitti. Tämä tila vaikuttaa silmän etuosaan ja ilmenee punoituksena, kipuna ja valoarkuutena.
 • Intermediaalinen uveiitti. Tässä tapauksessa geelimäinen hyytelö, joka antaa rakennetta silmälle ja muodostaa lasiaisen, tulehtuu. Aineeseen muodostuu “lumipallorypäs” eli kelluvia tulehdussoluja.
 • Posteriorinen uveiitti. Tämä on verkkokalvon tai suonikalvojen tulehdusta.
 • Panuveiitti. Tästä on kyse silloin, kun sairaus ilmenee sekä silmän etu- että takaosassa.

Olemme nyt kuvailleet sairauden esiintyvyyden yleisväestössä ja sen mahdolliset alakategoriat. Nyt on aika perehtyä tarkemmin vaivan diagnosointiin ja sen hoitoon.

Uveiitti on eräänlainen silmätulehdus
Uveiitti on silmäsairaus, joka voi johtaa sokeuteen. Maailman terveysjärjestö (WHO) on luokitellut sen “harvinaiseksi” sairaudeksi.

Käy tutustumassa myös tähän artikkeliin: Miten silmiä kannattaa suojella kesällä

Uveiitin diagnosointi ja hoito

Uveiitin hoitamiseksi täytyy tietää sen aiheuttajat. Yhdysvaltain kansallinen silmäinstituutti kertoo mahdollisista syistä, jotka voivat saada uveiitin puhkeamaan. Joitakin niistä ovat:

 • Oman immuunijärjestelmän hyökkäys elimistöä vastaan (autoimmuunisairaudet)
 • Silmän sisäiset tulehdusprosessit
 • Silmän kasvaimet
 • Silmävauriot ja -vammat
 • Haitallisten aineiden pääsy silmään
 • Jotkut sairaudet, kuten HIV, toksoplasmoosi, tuberkuloosi ja monet muut

Diagnoosi

Uveiitin diagnosointi edellyttää yksityiskohtaista tietoa potilaan sairaushistoriasta, sillä sen voivat aiheuttaa lukuisat tekijät, joilla on vähän tai ei lainkaan tekemistä toistensa kanssa. Ensimmäinen toimenpide on yleensä silmätutkimus, sillä sairauteen liittyy näön heikkenemistä.

Lääkäri saattaa ehdottaa useita erilaisia tutkimuksia, kuten:

 • Näöntarkkuus
 • Silmänpohjatutkimus
 • Silmänpaineen mittaus
 • Silmätutkimus käyttäen rakovalomikroskooppia

Valitettavasti intermediaalisesta uveiitista kärsivien ihmisten kohdalla saatetaan tarvita myös keskushermoston toimintaa arvioivia kokeita, koska useat tutkimukset ovat havainneet sen olevan yksi mahdollinen MS-taudin varhaisevaiheen oire.

Mayo-klinikka toteaa lisäksi, että verikoe voi helpottaa sairauden diagnosointia. Tämä silmäsairaus on toteamishetkellä voinut aiheuttaa jo useita komplikaatioita. Ensimmäiseksi on kuitenkin aina eriteltävä, onko syy infektioperäinen vai ei.

Hoito

Uveiitin hoito perustuu tulehduksen poistamiseen, paikallisen kivun lievittämiseen ja kudosvaurioiden etenemisen ehkäisyyn. Uveiitin aiheuttaja määrittää lääkevalinnan, koska esimerkiksi silmän bakteeritulehduksella ei ole mitään tekemistä autoimmuunisairauden kanssa. Yleensä uveiittiin voidaan käyttää kolmenlaisia lääkkeitä:

 1. Tulehduskipulääkkeet: steroidisia lääkkeitä, joita määrätään yleensä silmätippojen muodossa.
 2. Antibiooteilla tai viruslääkkeillä pyritään hoitamaan pois tulehduksen virus- tai bakteeriperäinen syy.
 3. Immuunijärjestelmän modulaattorit ovat immunosuppressiivisia lääkkeitä, jotka kohdistuvat potilaan immuunijärjestelmän tiettyihin osatekijöihin.
Uveiittia voidaan hoitaa silmätipoilla
Uveiitin hoito riippuu sen aiheuttajasta. Lääkärin on ensin selvitettävä, onko sen syy bakteeri- vai virusperäinen.

Uveiitti: mitä tulee muistaa

Uveiitti on siis silmäsairaus, jolle on ominaista monista mahdollisista syistä johtuva tulehdusprosessi. Tämä sairaus voi johtua muun muassa infektioista, kuten bakteerien lisääntymisestä silmässä, tai niinkin monitekijäisistä neurodegeneratiivisista sairauksista kuin MS-tauti.

Tästä syystä myös taudin diagnosointi ja hoito voi olla moniulotteista. Käänny joka tapauksessa lääkärin puoleen, jos silmäkipusi ei mene ohi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Erilaiset glaukoomat: mitä tulee tietää
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Erilaiset glaukoomat: mitä tulee tietää

Glaukooma on silmäsairaus, joka ei aina liity kohonneeseen silmänpaineeseen. Tässä artikkelissa esittelemme erilaiset glaukoomat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.