Logo image
Logo image

Selvitä, mikä aiheuttaa metallin maun suussasi

2 minuuttia
Oletko koskaan ihmetellyt, mikä aiheuttaa suuhusi metallisen maun? Tämä kummallinen maku voi johtua terveysongelmista. Jos se ei häviä ajallaan, on tärkeää käydä lääkärissä selvittämässä ongelman syy ja välttääkseen muut ongelmat.
Selvitä, mikä aiheuttaa metallin maun suussasi
Viimeisin päivitys: 05 joulukuuta, 2018

Metallin maku suussa on yleisempää kuin saattaisit kuvitella. Se voi olla merkkinä lukuisista eri terveysongelmista. Vaiva voi olla väliaikainen, ja se voi vaihdella lievästä vaikeaan, aiheuttajasta riippuen. Se voi kehittyä lukuisista eri syistä johtuen ja johtaa täydelliseen ruokahaluttomuuteen. Jopa puhumisesta voi tulla ongelma. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, mistä metallin maku suussa yleisimmin johtuu.

Metallin maku suussa – yleisimmät syyt

Tietyt lääkkeet

Some figure

Lääkekuurin aloitettua suuhusi saattaa ilmestyä metallin maku. Jos näin on, voit kysyä lääkäriltäsi voisiko lääkkeesi vaihtaa sellaiseen vaihtoehtoon, jolla ei ole sivuvaikutuksia.

Niiden lääkkeiden joukossa, jotka voivat aiheuttaa tämän vaikutuksen ovat:

 • Antibiootit
 • Masennuslääkkeet
 • Lääkkeet munuaiskiviin
 • Jotkut yhdisteet, joita käytetään tasapainottamaan kalsiumia
 • Hoidot korkeaan verenpaineeseen

Suosittelemme lukemaan: 5 tärkeää faktaa masennuslääkkeistä

Huono suu- ja hammashygienia

Metallin maku suussa voi johtua myös huonosta hammashygieniasta. Lisäksi liiallinen plakin määrä voi aiheuttaa ientulehdusta. Tämä on tulehdus, joka tuhoaa hampaita tukevia kudoksia.

Hyvä hammashygienia on oleellinen terveyden ja metallin maun poistamisen kannalta.

Raskaus

Some figure

 

Raskauden ensimmäisten kuukausien aikana monet naiset maistavat suussaan metallisen maun. Tämä johtuu hormonien muutoksesta elimistössä, erityisesti raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Myöhemmin vaiva katoaa.

Allergiat ja tulehdukset

Jotkut allergiat ja sienitulehdukset suussa ja kielessä voivat vaikuttaa makunystyröihin ja muuttaa suun makua.

Myös allergiat liittyvät tähän vaivaan. Lima sekä nenän tukkoisuus voivat olla ongelman taustalla.

Hermoston ongelmat

Some figure

Häiriö sillä aivoalueella, joka hallitsee makuaistia, voi aiheuttaa maun muuttumista suussa.

Kivennäisaineiden korkea pitoisuus

Metallinen maku voi johtua liiallisesta kivennäisaineiden määrästä (kuten raudasta tai kuparista) elimistössä.

Samoin sinkin liiallinen määrä tai sen puutos voivat saada aikaan metallisen maun. Kannattaa käydä tutkimuksessa selvittämässä näiden kivennäisaineiden tasot veressäsi.

Myrkyt

Some figure

 

Myrkyllisten aineiden, kuten bentseenin, koboltin ja lakan hengittäminen tai elohopealle altistuminen voivat aiheuttaa tällaisen maun suuhun, jos niitä on hengitetty suuria määriä.

Metallin maku suussa voi aiheuta myös seuraavista tekijöistä:

 • Ruokamyrkytys, erityisesti kalasta tai merenelävistä.
 • Vitamiinien ja kivennäisaineiden puutokset.

Katso myös: Vitamiinipuutokset aiheuttavat uupumusta

Suosituksia ongelman hoitamiseksi

Suolavedellä purskuttelu

Suolan tulehdusta lievittävien ominaisuuksien ansiosta suolavedellä purskuttelu toimii erittäin hyvin ikenien hoidossa ja niiden bakteerien tappamisessa, jotka aiheuttavat metallin makua suuhun. Se auttaa myös:

 • Poistamaan ruoantähteitä hampaista syömisen jälkeen.
 • Rauhoittamaan kurkkua ja avaamaan tukkeutuneita nenäonteloita.

Sitrushedelmät

Sitrushedelmien syöminen stimuloi syljeneritystä ja auttaa minimoimaan metallin makua. Voit syödä appelsiineja, sitruunoita, greippiä jne.

Hyvä suuhygienia

Hampaiden ja kielen harjaus 2-3 kertaa päivässä on suositeltavaa. Lisäksi kannattaa kurlata poistaakseen mikrobit kokonaan.

Voit käyttää pientä määrää ruokasoodaa ja suolaa hammasharjassa päästäksesi eroon kaikista bakteereista.

Riittävä nesteytys

Juo 7-8 lasillista vettä päivässä auttaaksesi elimistöä pysymään nesteytettynä ja puhtaana. Tämä ehkäisee suun kuivumista.

Kurkkupastillit ja karkit

Kurkkupastillien ja karkkien tietyt maut, kuten minttu, eukalyptus tai lakritsi, voivat peittää metallin maun ja auttaa kosteuttamaan suutaSamoin kardemumman tai mausteneilikan pureskelu keskellä päivää auttaa raikastamaan suuta ja saamaan raikkaan hengityksen.

Jos ongelma ei parane muutamassa päivässä, sinun tulisi käydä lääkärin vastaanotolla tarkistuttamassa aiheuttaako vaivan jokin terveysongelma.

Muista, että parannuskeino tai hoito riippuu ongelman syystä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lawless, H. T., Schlake, S., Smythe, J., Lim, J., Yang, H., Chapman, K., & Bolton, B. (2004). Metallic taste and retronasal smell. Chemical Senses. https://doi.org/10.1093/chemse/bjh003
 • Davies, S. J. C., Underhill, H. C., Abdel-Karim, A., Christmas, D. M., Bolea-Alamanac, B. M., Potokar, J., … Prime, S. S. (2016). Individual oral symptoms in burning mouth syndrome may be associated differentially with depression and anxiety. Acta Odontologica Scandinavica. https://doi.org/10.3109/00016357.2015.1100324
 • IJpma, I., Renken, R. J., ter Horst, G. J., & Reyners, A. K. L. (2015). Metallic taste in cancer patients treated with chemotherapy. Cancer Treatment Reviews. https://doi.org/10.1016/j.ctrv.2014.11.006

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.