Logo image
Logo image

Selluliitti rakastaa näitä ruokia

4 minuuttia
Suuri osa nauttimistamme ruuista sisältää jo valmiiksi suolaa, joten älä lisää liikaa suolaa aterioihisi. Suolan liikakäyttö voi pahentaa selluliittia. Käytä ruuan maustamiseen muita aineksia, kuten aromaattisia yrttejä ja sitruunaa.
Selluliitti rakastaa näitä ruokia
Viimeisin päivitys: 19 joulukuuta, 2018

Selluliittia esiintyy lähes kaikilla, mutta joillakin se on erityisen näkyvää. Sitä voi vähentää liikunnalla, mutta ruokavaliolla on myös tärkeä osa. Selluliitti rakastaa joitakin ruokia, jotka ovat luultavasti osa ruokavaliotasi! Lue lisää tästä artikkelista siitä, mitä selluliittia lisääviä ruokia sinun kannattaa välttää.

Selluliittihoidot eivät välttämättä tepsi, mikäli et osaa välttää niitä ruokia joita selluliitti rakastaa. Tässä artikkelissa kerromme sinulle noista selluliittia pahentavista ruoista.

Mistä selluliitti johtuu?

Selluliitti johtuu verinahan alla olevien rasvasolukammioiden rakenteesta. Ylin rasvakerros koostuu lukuisista, ikään kuin pystyssä seisovista rasvasolukammioista, jotka erottaa toisistaan ohut sidekudos. Näistä rasvasolukammioista työntyy pieniä rasvasolusaarekkeita verinahkaan.

Tästä seuraava ihonalaisen rasvan epätasaisuus ja epäsäännöllisyys antaa yläpuolella olevalle iholle muhkuraisen ulkonäön, jota kutsutaan selluliitiksi. Selluliittia esiintyy tyypillisesti pakaroissa, reisissä, lantiossa ja vatsassa. Toki sitä voi muodostua myös muihin vartalonosiin.

Suurimpia syitä ovat mm. ruoansulatusongelmat, vääränlainen tai liiallinen ravinto, tupakan ja alkoholin runsas käyttö, stressi sekä laskimoverenkierron ja imunestekierron häiriöt, joiden taustalla on liikunnan vähäisyys, ryhtivirheet, puristava vaatetus tai huono ergonomia.

Mitä ruokia selluliitti rakastaa?

Jos haluat vähentää selluliitin määrää kehossasi, vältä seuraavia selluliittia lisääviä ruokia:

Karkit

Karkkipäivä on monen työssäkäyvän viikon kohokohta: karkit yhdistetään rentoutumiseen ja herkutteluun pitkän ja raskaan viikon jälkeen. Monet oppivat karkkipäivän ihanuuden jo lapsena ja jatkavat tapaa aikuisuuteen asti.

Pieni määrä karkkia ei kaada kenenkään ruokavaliota, eikä se synnytä samantien uutta selluliittia. Yksi herkuttelukerta viikossa on täysin sallittua, mutta suosittelemme korvaamaan sokeriset karkit muilla herkuilla, kuten taateleilla tai muutamalla palalla tummaa suklaata.

Sokeri lisää rasvan määrää kehossa ja lisää samalla selluliitia.

Karkkien lisäksi kielletylle listalle tulisi asettaa keksit, leivonnaiset, suklaa ja muut sokeriherkut. Jos et halua päästää karkkipäivästä kokonaan irti, osta vain pieni pussi karkkia ja jaa se perheen kanssa tai kaada pussista vain osa kulhoon ja säästä loput seuraavalle viikolle.

Vältä sokerin käyttöä juomissa, kuten kahvissa, teessä ja smoothiessa. Sokeri ei muutu energiaksi kehossa, vaan se kertyy eri kehonosiin, etenkin jalkoihin, reisiin ja vatsaan. Korvaa sokeri stevialla, raakasokerilla tai jollain muulla makeutusaineella.

Some figure

Rasva

Roskaruoka sisältää paljon rasvaa, eikä se ole hyväksi elimistölle. Hampurilaiset, pizza, uppopaistettu ruoka, makkarat, ranskalaiset ja muu pikaruoka tekee hallaa koko kropalle.

Roskaruoka kasvattaa rasvakudoksen määrää kehossa ja muodostaa nopeasti uutta selluliittia, joka näyttäytyy kuhmuroina etenkin reisissä ja pakaroissa. Vältä myös rasvaisia maitotuotteita kuten kermaa ja voita.

Rajoita paistinrasvan määrää ruokaa laittaessasi, mittaa öljy ja rasva pannulle tai uuniastiaan ennen ruuan valmistamista, näin tiedät tarkalleen, kuinka paljon rasvaa tarvitset. Vältä punaista lihaa ja rasvaisia lihatuotteita, kuten salamia, kinkkua, makkaraa ja pekonia.

Suola

Elimistö tarvitsee pienen määrän suolaa, mutta suurin osa nykyruokavalioista sisältää sitä huomattavan paljon. Suola aiheuttaa nesteiden kertymistä, mikä puolestaan johtaa nopeasti selluliitin lisääntymiseen. Suolaa tulisi nauttia vain 1.5 grammaa päivässä, ei sen enempää.

Korvaa suola muilla mausteilla, käytä rohkeasti maustekaapin makuja, kuten kurkumaa, yrttejä, pippuria ja muita makuja. Älä pidä suolasirotinta pöydässä ruokailun aikana, sillä se houkuttaa lisäämään suolaa ateriaan.

Valitse perinteisen hienoksi jauhetun suolan sijaan karkeaa merisuolaa tai muita suurikiteisiä suolalaatuja. Vältä ranskalaisten ja suolaisten juustojen popsimista.

Some figure

Hiilihapotetut juomat

Hiilihapotetut juomat eivät ole hyväksi hampaille, iholle tai kehon terveydelle ylipäätään. Kolajuomat ja muut virvoitusjuomat sisältävät paljon sokeria tai muita makeutusaineita.

Korvaa hiilihapolliset juomat vedellä. Jos vesi tuntuu tylsältä, voit juoda tuorepuristettuja mehuja tai vaikka jääteetä. Veden sekaan voi lisätä sitruunaa, appelsiinia tai marjoja uutta makua antamaan.

Kahvi

Vältä kahvin suurkulutusta. Kahvia voi juoda 2-3 kuppia päivässä, mutta vältä sokerin lisäämistä kahviin. Kahvinpuruista voi valmistaa selluliittia hajottavan kuorintavoiteen, joka tekee ihosta pehmeän ja sileän.

Sekoita kahvinpuruja oliiviöljyyn ja kuori sillä reidet, pakarat ja vatsa läpi: kofeiini kiihdyttää aineenvaihduntaa, poistaa turvotusta ja tekee ihosta sileän.

Some figure

Valkaistut jauhot

Vehnäjauhot ovat osa monen jokapäiväistä ruokavaliota. Vaalea leipä ja pasta ovat suurimmat vehnäjauhon lähteet ja niitä tulisi välttää. Vaihda vehnätuotteet täysjyvään ja vähennät huomattavasti selluliitin esiintymistä. Vehnä aiheuttaa selluliittia, sillä se sisältää paljon hiivaa, jota kehon on vaikea sulattaa.

Jos et voi elää ilman leipää, valikoi ranskalaisen patongin sijasta täysjyvätuotteita ja ruisleipää. Voit myös valmistaa tuoretta leipää itse.

Kastikkeet

Majoneesi, sinappi, ketsuppi, tuliset kastikkeet… Perinteisiä kastikkeita löytyy lähes jokaisesta kodista, ja selluliitti rakastaa niitä! Etenkin ketsuppi ja sinappi kuuluvat monen perheen viikottaiseen ruokavalioon, ja niillä maustetaan erilaisia aterioita. Vältä näitä, sillä ne ovat selluliitin aiheuttajia.

Valmista salaatinkastikkeet itse käyttämällä yrttejä, sitruunamehua ja muita terveellisiä aineksia ja vältä majoneesiin hukutettuja salaattiannoksia.

Some figure

Älä osta kaupasta valmiita tomaattiseoksia pastan tai muiden ruokien kanssa nautittavaksi, vaan valmista tomaattikastike itse. Älä lisää majoneesia nauttimiisi ruokiin, tai valmista se itse alusta alkaen kananmunasta ja sitruunamehusta saadaksesi terveellisemmän vaihtoehdon. Myös sinappia voi valmistaa itse sinapinsiemenistä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.