Logo image
Logo image

Seksuaalinen yhteensopivuus - mitä sinun on hyvä tietää

3 minuuttia
Tiedätkö, mitä seksuaalinen yhteensopivuus tarkoittaa? Onko sitä mahdollista löytää uudelleen, jos se on kerran kadonnut? Kerromme aiheesta lisää tässä artikkelissa.
Seksuaalinen yhteensopivuus - mitä sinun on hyvä tietää
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko koskaan pohtinut, mitä seksuaalinen yhteensopivuus tarkoittaa?

On täysin normaalia, jos vastausta tähä kysymykseen ei tiedä. Asiaan liittyy monia asioita, joista et välttämättä ole vielä kuullut.

Lyhyesti määriteltynä seksuaalinen yhteensopivuus tarkoittaa uskomusten, arvojen, tarpeiden ja halujen joukkoa, joka liittyy kahden henkilön väliseen seksuaaliseen suhteeseen. Tämä tarkoittaa yhteensopivuutta, mutta asiaan liittyy paljon muutakin.

Seksuaalinen yhteensopivuus

Yhteys

Tiedätkö sen tunteen, kun olet löytänyt yhteyden toiseen ihmiseen?

Se on eräänlaista energiaa ja vetovoimaa, joka on olemassa, mutta jota ei pysty kuvailemaan. Se ilmenee arvojen, tarpeiden ja halujen yhteensopivuudessa. Jotta seksuaalinen yhteensopivuus voi olla mahdollista, pitää tunnistaa ja tuntea, että kaikki luontuu yhteen sujuvasti.

Tunnista kumppanin signaalit

Tästä yhteydestä huolimatta on tärkeää oppia tunnistamaan kumppanin signaalit, jotta voi olla tietoinen seksuaalisesta yhteensopivuudesta. Jos et tunnista näitä merkkejä, on hyvin vaikeaa luoda ystävyyttä enempää. Mitä signaaleja ei siis tule jättää huomioimatta? 

Tapa, jolla henkilö katsoo sinua, kuinka hän tuntee olonsa hermostuneeksi sinun lähellä, kuinka hän lähestyy sinua ja kuinka hän hienovaraisesti koskettaa kättäsi, osoittaa sen että henkilö tuntee vetovoimaa sinua kohtaan. On olemassa monenlaisia vihjeitä, jotka kertovat siitä, että henkilö on kiinnostunut sinusta. Pidä siis silmäsi auki ja aistit avoinna.

Samanlainen halukkuus

Psychiatry MMC -julkaisun artikkelissa selitetään, kuinka jotkut ihmiset eivät tunne seksuaalista halua. Toisilla taas on suurempi seksuaalinen halukkuus, kaikki riippuu ihmisestä.

Tästä syystä seksuaalinen yhteensopivuus on hyvin tärkeää: kummankin osapuolen tulisi olla yhtä halukkaita seksuaalisesti. Jos näin ei ole, kumppanit eivät ole toisilleen seksuaalisesti yhteensopivia.

Some figure

Samanlainen näkökanta seksiä kohtaan

Jos suhteen osapuolilla on samanlainen näkökanta seksiä kohtaan, tarkoittaa se sitä, että he nauttivat samoista asioista. Jos haluat esimerkiksi kokeilla uusia asioita tai seksileluja, toisen osapuolen tulee olla samoilla linjoilla tai ainakin avoin niille.

Tähän seksuaalinen yhteensopivuus perustuu. Jos et näe seksiä samalla tavalla kuin kumppanisi, on hyvin vaikeaa olla sängyssä hänen kanssaan. Osapuolten on siis tärkeää olla samoilla linjoilla, jotta voi olla seksuaalisesti yhteensopivia.

Samojen mieltymysten jakaminen

Yksi tärkeä seksuaalista yhteensopivuutta koskeva aspekti on jakaa samanlaiset mieltymykset ja makuasiat. Jos pidät sidontaleikeistä, mutta kumppanisi ei, et varmastikaan pysty täysin nauttimaan seksistä. 

On siis tärkeää, että mieltymyksenne kumppanisi kanssa kohtaavat – kaikilla elämänalueilla, mukaan lukien seksielämä.

Mistä seksuaalinen yhteensopivuus riippuu?

Men’s Health Medical Literature for Patients -julkaisun mukaan kaiken edellä mainitun lisäksi seksuaalinen yhteensopivuus riippuu feromoneista ja geneettisestä yhteensopivuudesta, jotka aktivoivat seksuaalista halukkuutta ja herkkyyttä. Myös muut tekijät vaikuttavat siihen, kuten se miten toinen henkilö sopii mielikuvaasi ihannekumppanista.

Voimme siis todeta, että yhteensopivuuden tulee ilmetä monin tavoin: psykologisella ja henkilökohtaisella tasolla, arvojen osalta sekä eroottisen käyttäytymisen osalta. 

Aivan kuten seksuaalinen yhteensopivuus alkaa ilmetä tyhjästä, voi se myös kadota. Näin voi tapahtua, mikäli arvot muuttuvat tai jos ei alun alkaenkaan kumppanin kanssa ole ollut todellista yhteensopivuutta, vaan olet vain nähnyt asioita, joita todellisuudessa ei ole ollutkaan.

Kuinka saada seksuaalinen yhteensopivuus takaisin?

Some figure

Onneksi voit kuitenkin löytää kadotetun seksuaalisen yhteensopivuuden. Pariskunta voi käydä keskustelemassa seksologin kanssa löytääkseen ratkaisun ongelmiinsa.

Asiat eivät aina ole olleet huonosti, ja saatat huomata itsessäsi muutoksia. Mutta ei kuitenkaan aihetta huoleen, sillä kadonneen yhteensopivuuden voi kuitenkin saada takaisin.

  • Tutkaile uusia tuulia. Seksilelujen ja uusien asioiden kokeileminen voi herättää mielihyvän ja sallia sellaisten mieltymysten löytämisen, joita et tiennyt olevan olemassakaan. Tulet nauttimaan seksistä enemmän.
  • Viettäkää aikaa yhdessä. Joskus lapset tai päivittäiset velvollisuudet estävät sen, että teillä on pariskuntana omaa aikaa keskustelulle tai seksille. Siksi onkin tärkeää löytää hetkiä, jolloin olla intiimisti yhdessä.
  • Löytäkää oma rytminne. Jos olet seksuaalisesti halukkaampi kuin kumppanisi, voitte löytää tasapainon keskustelemalla asiasta. Kaikessa ei aina tarvitse olla samalla tasolla. Jos kumpikin on kuitenkin ääripäitä, silloin seksi ei toimi.

Kuten huomaat, seksuaalinen yhteensopivuus on tärkeää, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tulee olla täysin samanlainen kumppaninsa kanssa. Aina tulee olemaan eroavaisuuksia, joten tärkeintä on löytää hyvä balanssi. Kommunikaatio on ratkaisevassa roolissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mallon, R. y Stich, SP (2000). La extraña pareja: la compatibilidad de la construcción social y la psicología evolutiva. Filosofía de la ciencia , 67 (1), 133-154.
  • Salgado, C. (2003). El desafío de construir una relación de pareja. Editorial Norma.
  • Urbano-Contreras, A., Iglesias-García, M. T., & Martínez-González, R. A. (2019). Satisfacción general y sexual con la relación de pareja en función del género. Revista Española de Investigaciones Sociológicas165, 143-158.
  • Psychiatry (Edgmont). 2008 Jun; 5(6): 50–55. Published online 2008 Jun. Sexual Desire Disorders. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695750

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.