Logo image
Logo image

Mikä on dildo?

3 minuuttia
Dildojen ja muiden seksilelujen käyttö on nykyään suosittua, ja yhä useampi käyttää niitä mielihyvän antamiseen ja saamiseen. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin dildoon ja sen käyttötapoihin.
Mikä on dildo?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Seksilelut kasvattavat koko ajan suosiotaan, ja niitä onkin nykyään myynnissä niin paljon erilaisia, että joskus niitä on vaikea erottaa nimeltä. Mikä on dildo? Mikä on vibraattori?

Seksileluja myydään erilaisia kaikenlaisiin tarpeisiin. Vaikka monet niistä muistuttavatkin toisiaan, niillä on eri tarkoitukset ja ne on valmistettu eri materiaaleista.

Tässä artikkelissa haluamme selventää, mikä mikin seksilelu on ja mihin ne on tarkoitettu.

Mikä siis on dildo?

Dildo on seksilelu, jota voidaan käyttää yhdynnässä tai masturboimiseen. Dildo ei värise; sen liike ja voimakkuus riippuvat käyttäjän kädestä.

Dildoja löytyy montaa sorttia, eri materiaaleista. Materiaalista riippumatta paras vaihtoehto on aina hypoallergeeninen dildo, joka ei aiheuta ihottumaa.

Dildot ovat peniksen mallisia seksileluja, joita myydään erikokoisina. Ne voivat vaihdella niin pituudeltaan kuin ympärysmitaltaankin. Myös dildojen väri ja muu ulkoasu vaihtelevat, mutta pääosin tämä johtuu esteettisistä syistä.

Monet dildot on muotoiltu eri tavoin molemmista päistään, jotta niitä voidaan käyttää joko emättimeen tai peräaukkoon.

Käy lukemassa: Kuinka naisen nännejä stimuloidaan oikein?

Mikä ero on dildolla ja vibraattorilla?

Some figure

Perinteiset dildot eivät värise, mutta niihin saa ostettua lisävarusteita, jotta niitä voidaan käyttää vibraattorin tavoin.

Sen sijaan vibraattoreita ei aina ole tarkoitettu laitettavaksi sisään emättimeen tai peräaukkoon. Esimerkiksi jotkut hyvin pienet vibraattorit on tarkoitettu vain klitoriksen stimulointiin.

On myös olemassa muunlaisia vibraattoreja, joita käytetään eri kehonosien hierontaan, ja niitäkin saa erikokoisina, -värisinä ja -mallisina.

Näin valitset omiin mieltymyksiisi sopivan dildon

  • Mieti ensin, mitä haluat dildolta. Voit valita penetroitumiseen tarkoitetun tai värisevän lelun väliltä.
  • Dildon malli ja koko vaikuttavat mielihyvään ja myös siihen, kuinka helppoa sitä on kuljettaa mukana. Haluatko kuljettaa sitä matkoille? Jos haluat, mahtuuko se kassiisi?
  • On tärkeää kiinnittää huomiota myös seksilelun valmistusmateriaaliin. Niissä ei tulisi olla käytetty kemikaaleja tai allergisoivia ainesosia. (Hauska fakta: Tiesitkö, että dildot ja tutit valmistetaan samantyyppisestä kumista?)
  • Pidä myös mielessä, että monet laitteet tarvitsevat pattereita tai latureita.

Tutustu: 5 x paras seksiasento naiselle

Yleisimmät dildot

1. Anatomisesti oikeaoppinen dildo

Nämä ovat lähestulkoon suora kopio peniksestä. Niissä näkyvät terska, suonet ja hermopäätteet. Joissakin kaupoissa valmistetaan räätälöityjä dildoja, jotka matkivat unelmapenistäsi.

2. Yksinkertainen dildo

Tällainen dildokin on fallosmainen, mutta siitä puuttuu aidon peniksen yksityiskohdat. Näitä löytyy helposti ja niitä saa kaikkein edullisimmin. Tämä on luultavasti hyvä ensimmäinen dildo kokeiluun.

3. Tupladildo

Näissä yksinkertaista dildoa huomattavasti pidemmissä dildoissa on kaksi samanmuotoista päätä, jotka voidaan työntää sisään samaan aikaan. Lesboparit käyttävät niitä usein nautinnon antamiseen toisilleen samanaikaisesti.

4. G-pisteen dildo

Some figure

Naisen G-piste on suuri nautinnon lähde. Tällaista stimulointia ei ole aina mahdollista saavuttaa käsin, mistä syystä tällainen dildo on niin erityinen. Sen päässä on pieni kaarre, joka auttaa löytämään ja ulottumaan tähän erogeeniseen alueeseen.

5. Anaalidildot

Anaalidildot ovat aiemmin mainittuja dildoja paljon ohuempia. Joissakin niissä on aavistuksen viisto kärki, jotta se ei mahtuisi täysin peräaukkoon. Tämä voi olla vaarallista, ja jotkut ovatkin joutuneet hakeutumaan päivystykseen jumiin jääneen dildon takia.

Anaalidildo sopii myös emättimeen, mutta emätindildoa ei tulisi työntää peräaukkoon, sillä se voi johtaa haavereihin.

Dildoista yleisesti

On olemassa myös sormiin kiinnitettäviä dildoja, joilla pääsee pidemmälle ja jotka saavat aikaan erilaisia tuntemuksia. Lisäksi on jatkeita, jotka stimuloivat muita kehonosia dildon käyttämisen aikana.

Tiedätkö miestä, jolla on omasta mielestään liian pieni penis? Kerro hänelle, että on olemassa penikseen kiinnitettäviä jatkeita, joilla hän voi antaa kumppanilleen kokonaan toisenlaista nautintoa aina silloin tällöin.

Ei pidä unohtaa, että myös suuseksi on hyvin suosittua, ja sitä varten on olemassa leukaan kiinnitettäviä dildoja.

Lopuksi

Joidenkin mukaan dildot ovat historiallisesti ihmiskunnan vanhimpia seksuaalisia elementtejä. Yleisesti uskotaan, että vanhat venusveistokset ovat pelkkiä veistoksia, mutta niiden käyttöä dildoina ei ole suljettu pois.

Seksilelut ovat kehittyneet ihmisten kanssa ja kehittyvät edelleen, kun seksiä ympäröivät myytit alkavat hävitä. Valikoima on nykyään niin laaja, että joskus on vaikeaa valita vain yhtä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Macey K, Gregory A, Nunns D, das Nair R. Women’s experiences of using vaginal trainers (dilators) to treat vaginal penetration difficulties diagnosed as vaginismus: a qualitative interview study. BMC Womens Health. 2015 Jun 20;15:49.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.