Logo image
Logo image

Seksi ja kaveruus voivat sopia yhteen

3 minuuttia
Seksi ja kaveruus voivat hyvin sopia yhteen. Tämä vaatii kuitenkin sitä, että osapuolet ovat selvillä tunteistaan, eikä toinen päädy olemaan enemmän sidoksissa suhteeseen kuin toinen.
Seksi ja kaveruus voivat sopia yhteen
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ihmissuhteet ovat muuttuneet paljon ajan kuluessa, ja nykyisin yksinkertaiset kaveruudet voivat käsittää myös seksiä. Ovatko seksi ja kaveruus kuitenkaan asioita, jotka kannattaa yhdistää?

Tällä kertaa selkeytämme kysymystä siitä, onko seksin ja ystävyyden sekoitus todella mahdollisuus, jota kannattaa harkita. Saatat yllättyä, sillä itse asiassa tämä tilanne voi tehdä suhteesta jopa tukevamman – jatka siis lukemista!

Seksi ja kaveruus – meneekö koko suhde pilalle?

Moni uskoo, että seksin ja ystävyyden sekoittaminen saa aikaan minkä tahansa ihmissuhteen tuhoutumisen. Onko tämä kuitenkaan totta? Onko ystävyys ja seksi sekoitus, joka automaattisesti tarkoittaa suhteen pilaantumista?

Ihmisillä on tietysti aina ollut rajoja suhteissaan toisiin, mutta kuten tiedät, kaikki rajat eivät aina ole hyviä.

 

Some figure

Jos ajattelet asiaa tarkemmin, romanttiset suhteet ovat aina ystävyyden kaltaisia, ja moni parisuhde alkaakin juuri kahden kaverin välisenä. Eikö siis olisikin luonnollista, jos seksi ja kaveruus kulkisivat käsi kädessä?

Totuus tästä yhdistämisestä on kuitenkin se, että tuloksena voi olla suuria ongelmia, jos toinen osapuoli haluaa enemmän kuin ystävyyttä, mutta toinen ei ole samaa mieltä.

Onko ystävyyden ja seksin yhdistämisellä mitään tekemistä englanninkielisen käsitteen “friends with benefits” (seksiä ystävien kesken) kanssa? Tässä ilmaisussa on itse asiassa kyseessä erilainen asia, ja seuraavaksi kerromme tällaisesta tilanteesta lisää.

Ne, jotka kutsuvat suhdettaan nimityksellä “friends with benefits”, tai seksikaverukset, eivät välttämättä edes ole keskenään kavereita – he voivat olla vain kaksi ihmistä, jotka viettävät aikaa toistensa seurassa seksin vuoksi.

Toisen ihmisen kanssa intiimiyden kokeminen ei kuitenkaan ole sama asia kuin ystävyys. Ystävä on kanssasi muitakin elämän asioita koskien. Tällainen ihminen tuntee sinut, sillä sitä ystävyys on, mutta tätä ei aina tapahdu seksikaverisuhteessa.

Seksiin perustuvassa suhteessa onkin luultavasti suurempi mahdollisuus ongelmille. Kaveruuden puute saa aikaan sen, että torjutuksi tuleminen jos haluaakin suhteelta enemmän, on paljon voimakkaampaa ja välittömämpää – toinen osapuoli ei välttämättä edes tajua tilannetta, jos hän haluaa pitää yllä suhdetta vain seksin vuoksi.

Sen sijaan jos se ihminen, jonka kanssa harrastat seksiä ilman sitoumuksia, on ystäväsi, voitte arvioida mahdollisuutta suhteen syvenemiseen. Voitte puhua asiasta sekä nähdä, miksi se on tai ei ole hyvä idea.

Tällainen tilanne on siis paljon helpompi, sillä tunnette toisenne ja ymmärrätte toisianne. Olette kulkeneet pitkän matkan kokien todellista ystävyyttä.

Parit, jotka aloittavat ystävinä, ovat kestävämpiä

 

Some figure

On hyvä tietää, että sellainen suhde, joka alkaa ystävyytenä, voi olla kestävämpi. Ihmisten välinen side on tällöin voimakkaampi, ja luottamus on vankkaa.

Parisuhdetta ei kuitenkaan tarvitse tapahtua, ja ystävyys voi yksinkertaisesti pysyä entisellään.

Eräs suuri ongelma, joka saattaa ilmetä kaveruuden ja seksin yhdistämisen vuoksi, on tämä: ystävyydestä voi tulla myrkyllistä, sillä kuten tiedämme, romanttisten tunteiden läsnäolo voi sekoittaa asioita. Siksi viestinnän tuleekin olla avointa ja vilpitöntä, ja molempien tulee ymmärtää, että jos jokin menee pieleen, siihen tullaan löytämään ratkaisu.

Joskus tämän tyyppinen suhde voi aiheuttaa mustasukkaisuutta, tai kuten sanoimme jo aikaisemmin, toinen osapuoli voi rakastaa toista ilman, että saa tunteilleen vastakaikua. Tällöin ihminen löytää itsensä “rakastan sinua, mutta en voi” -kehästä, joka ei johda yhtään minnekään.

Seksin ja ystävyyden yhdistämisen näkeminen negatiivisena asiana johtuu siitä, että ihmiset eivät pysty käsittelemään tilannetta ja näkevät asian jonkinlaisena tabuna. Liikaa virheitä saattaa sattua, ja osapuolet voivat päätyä myrkylliseen suhteeseen, joka tuo mukanaan vain pahaa mieltä, mikä olisi voitu välttää seksin välttämisellä.

 

Some figure

Oletko koskaan ollut tällaisessa kaveruuden ja seksin yhdistävässä ihmissuhteessa? Mikä oli tällöin suurin ongelmasi? On totta, että seksi varataan yleensä vain parisuhteisiin, mutta voisiko tämä olla seurausta siitä, että meidät on opetettu ajattelemaan näin?

Ja entäpä jos seksi ystävän kanssa olisikin hyväksi teidän välisellenne suhteelle?

Ehkä välinne muuttuvat terveemmiksi, ja ehkä tulette olemaan paljon entistä onnellisempia. Jotta voisitte saada kaiken toimimaan, teidän täytyy kuitenkin olla toistenne kanssa rehellisiä aina ja joka tilanteessa. Luottamus on hyvin tärkeä asia, ja vieläkin oleellisempaa on vilpittömyys, kun mukana ovat tunteet.

Oletko koskaan miettinyt asiaa – voisivatko seksi ja kaveruus yhdistyä omalla kohdallasi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Furman, W., & Shaffer, L. (2011). Romantic partners, friends, friends with benefits, and casual acquaintances as sexual partners. Journal of Sex Research. https://doi.org/10.1080/00224499.2010.535623

  • Bleske, A. L., & Buss, D. M. (2000). Can men and women be just friends? Personal Relationships. https://doi.org/10.1111/j.1475-6811.2000.tb00008.x

  • Lopes, P. N., Brackett, M. A., Nezlek, J. B., Schütz, A., Sellin, I., & Salovey, P. (2004). Emotional intelligence and social interaction. Personality and Social Psychology Bulletin. https://doi.org/10.1177/0146167204264762


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.