Saako vitamiineista energiaa?

Todisteet osoittavat, että B2-vitamiineista saadaan energiaa soluihin. Tämä ei kuitenkaan riitä lisäämään ihmisten elinvoimaa. Jatka lukemista oppiaksesi enemmän energiansaannista.
Saako vitamiineista energiaa?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vitamiinit ovat elintärkeitä hivenaineita, jotka osallistuvat lukuisiin aineenvaihdunnallisiin toimintoihin ja tarjoavat energiaa. Niiden saannista on tärkeää pitää huolta, sillä vitamiinien puute voi ilmetä sairauksien lisääntymisenä. Ne liittyvät myös suoraan energiansaantiin.

On myös hyvä muistaa, että vitamiineja on kahdentyyppisiä: vesi- ja rasvaliukoisia. Ensimmäinen siis liukenee veteen ja jälkimmäinen rasvaan. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että voimme varastoida vain kertyvää rasvakudosta. Vesiliukoiset aineet puolestaan poistuvat virtsan mukana.

Tässä artikkelissa keskitymmekin B-ryhmän vesiliukoisiin vitamiineihin sekä niiden moniin toimintoihin energian aineenvaihduntaan liittyen, joista useissa tieteellisissä tutkimuksissa mainitaan.

Saako vitamiineista energiaa?

On selvää, että energiaa tarjoavat pääosin hiilihydraatit ja rasvat. Käytimmepä sitten aerobista tai anaerobista aineenvaihduntaa, ottaa toinen näistä suuremman roolin.

Katalyyttisten aineiden olemassaolo on kuitenkin välttämätöntä energisten reaktioiden luomisessa. Etenkin B-vitamiinien. Monet energiset reaktiot tapahtuvat mitokondriossa. Muun muassa soluhengitys riippuu näistä organelleista.

Tieteellisissä tutkimuksissa todetaan, että B2-vitamiini toimii tärkeänä yhteistyötekijänä energian saamisessa soluihin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vitamiinilisät tai vitamiinien määrän lisääminen parantaisi elinvoimaa.

Ei ole mitään tutkimusta, joka osoittaisi vitamiinien määrän lisäämisen kehossa johtavan suurempaan energiantuotantoon, jos niistä ei ole aikaisemmin ollut puutetta.

Saako vitamiineista energiaa?
B2-vitamiini toimii tärkeänä yhteistyötekijänä solujen energiansaannissa. Todisteet eivät kuitenkaan osoita tämän lisäävän energiatasoa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Vesiliukoiset vitamiinit ja niiden tehtävät

Energiatason lisääminen vitamiineilla

Kun haluat lisätä elinvoimaa, on monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattaminen paras vaihtoehto. Sinun tulisi myös harrastaa säännöllistä liikuntaa. Tällä tavoin parannat energisten reaktioiden tehokkuutta; lihakset mukautuvat ja säätelevät hormonijärjestelmää.

Tietyt ravintoainepuutokset saattavat liittyä väsymyksen esiintymiseen. Anemia on tyypillinen esimerkki tällaisesta sairaudesta. Tässä sairaudessa hapen kulkeutumisen tehokkuus heikkenee B12-vitamiinin tai raudan puutteesta.

Se yhdistetään rajoittaviin ruokavalioihin, joissa ei ole lihaa – tyypillisesti pitkän matkan juoksijoihin. Tästä syystä tiettyjen ravintoryhmien poistaminen ruokavaliosta voi olla kohtalokasta, kun tavoitteena on parantaa terveyttä.

Tehokkaat lisäravinteet

Ergogeeniset lisäravinteet voivat auttaa lisäämään elinvoimaa ja suorituskykyä. Näin on esimerkiksi kofeiinin kohdalla, joka pystyy tieteiskirjallisuuden mukaan parantamaan kognitiivisen järjestelmän toimintakykyä sekä vähentämään väsymyksen merkkejä.

Tämä aine lisää energian tunnetta ja se on myrkyllistä suurin määrin nautittuna. Sen käyttöä on kuitenkin vähennetty tiettyyn annostukseen ja on myös tapauksia, joissa kofeiinin käyttö ei ole suositeltavaa.

Kofeiinin nauttiminen on kuitenkin turvallista keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Se yhdistetään pitkäaikaisten neurodegeneratiivisten sairauksien kehittymiseltä suojautumiseen. Tätä väitettä tukevat tieteelliset artikkelit, mutta kuten mainitsimme, kofeiinia suositellaan käytettäväksi vain kohtuullisin annoksin.

Kofeiinilla voi olla positiivinen vaikutus kehoon kohtuullisin määrin nautittuna.

Vitamiineista saa siis energiaa

Huolimatta siitä, että B-vitamiinit ovat metabolisen energian lähteitä, ei ole mitään todisteita, jotka saisivat meidät vahvistamaan, että B-vitamiinien käytön lisääminen parantaisi energiatasoa ja elinvoimaa.

Tästä syystä onkin paras noudattaa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Ravintoryhmien rajoittamisen välttämisellä varmistat, että et kärsi ravintoainepuutoksista. Tämä puolestaan tarjoaa optimaalisen solu- ja energia-aineenvaihdunnan toiminnan, joka pitää kehon hyvässä kunnossa.

On kuitenkin myös ergogeenisiä lisäravinteita, joilla voit parantaa energiatasoa, tosin vain hetkellisesti. Kuten jo mainitsimme, on kofeiini tähän erinomainen vaihtoehto.

Jos sinulla on kysymyksiä vitamiineista tai ruokavalion laadusta, on paras käydä ravitsemusterapeutin luona, joka voi optimoida ruokavalion siten, että sinulta ei tule koskaan puuttumaan energiaa tai tärkeitä ravintoaineita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Depeint F., Bruce WR., Shangari N., Mehta R., O’Brien PJ., Mitochondrial function and toxicity: role of the B vitamin family on mitocondrial energy metabolism. Chem Biol Interact, 2006. 163 (1-2): 94-112.
  • Henriques BJ., Lucas TG., Gomes CM., Therapeutic approaches using riboflavin in mitocondrial energy metabolism disorders. Curr Drug Targets, 2016. 17 (13): 1527-34.
  • Smirmaul BP., De Moraes AC., Angjus L., Marcora SM., Effects of caffeine on neuromuscular fatigue and performance during high intensity cycling exercise in moderate hipoxia. Eur J Appl Physiol, 2017. 117 (1): 27-38.
  • Kolhadouzan M., Hamadeh MJ., The neuroprotective effects of caffeine in neurodegenerative diseases. CNS Neurosci Ther, 2017. 23 (4): 272-290.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.