Avitaminoosi: vitamiinien puute

Avitaminoosi merkitsee elimistön hyvän toiminnan kannalta puutteellista vitamiinitasoa. Mistä se johtuu ja kuinka se vaikuttaa terveyteen? Jatka lukemista!
Avitaminoosi: vitamiinien puute

Viimeisin päivitys: 11 kesäkuuta, 2020

Avitaminoosi on täydellinen vitamiinien puutos elimistössä. Se on kuitenkin erittäin harvinainen tila. Hypovitaminoosi, eli jonkin vitamiinin niukkuus, sen sijaan on paljon yleisempi. Vitamiinit ovat keholle välttämättömiä ravintoaineita, mutta niitä on varsin helppo saada liian vähän, kun ruokavalio ei sisällä kaikkia tarvittavia ruokaryhmiä.

Mistä avitaminoosi johtuu?

Elimistö tarvitsee suhteellisen pieniä määriä vitamiineja verrattuna proteiinin ja hiilihydraattien tarpeeseen. Siltikään moni ei saa riittävästi vitamiineja ravinnostaan.

Avitaminoosi voi johtua liian yksipuolisesta ruokavaliosta

Rajoittavat ruokavaliot, joista puuttuu tiettyjä ruokaryhmiä, voivat johtaa avitaminoosiin.

Hyvin rajoittavat ruokavaliot voivat johtaa avitaminoosiin. Ne eivät täytä vitamiinien vähimmäistä saantisuositusta. Tämä ei kuitenkaan koske vain laihdutuskuureja, vaan tällaiset ruokavaliot voivat olla seurausta ulkoisista olosuhteista kuten nälänhädästä, tulvista, aseellisista konflikteista ja pakolaisvirroista.

Usein avitaminoosi kuitenkin on peräisin itse asetetuista rajoituksista. Tähän kuuluvat liian tiukat dieetit, joista puuttuu perusruokaryhmiä ja joita ei ole suunniteltu yhdessä alan ammattilaisen kanssa. Siihen kuuluu myös pitkään jatkuneet puutteelliset ruokailutottumukset.

Sinua saattaa kiinnostaa: 6 tulehdusta alentavaa vitamiinia

Ravintoaineiden tarpeen lisääntyminen

Vitamiinipuutos voi syntyä myös esimerkiksi imetyksen seurauksena. Avitaminoosi on mahdollinen myös kasvun nopeimmassa vaiheessa tai liian runsaan ja intensiivisen liikunnan seurauksena. Näissä tapauksissa, vaikka ihminen söisikin jokseenkin samalla tavalla kuin aiemmin, puutos on seurausta lisääntyneestä vitamiinien tarpeesta.

Lisääntynyt vitamiinien hupeneminen

Tästä voi tulla ongelma jatkuessaan pitkään. Se on varsin yleistä sellaisten sairauksien kohdalla, joissa esiintyy kroonista ripulia, kuten keliakiassa, tulehduksellisessa suolistosairaudessa ja ruokaintoleransseissa.

Tupakointi

American Journal of Public Health -lehden julkaisema tutkimus osoittaa, että tupakointi tuhoaa tavallisesti paljon C-vitamiinia. Tupakoivien ihmisten kannattaakin lisätä tämän vitamiinin saantia.

Alkoholismi

International Journal for Vitamin and Nutrition Research -lehden julkaisun mukaan monet kroonista alkoholismia sairastavat ihmiset ovat aliravittuja. Tämä voi johtua kahdesta syystä. Ensimmäinen on se, että he eivät kiinnitä huomiota ravitsemukseensa eivätkä näin ollen saa välttämättömiä ravintoaineita. Toiseksi, alkoholi heikentää ruoansulatusta ja vitamiinien imeytymistä.

Vitamiinit

Vitamiinit aloittavat ja stimuloivat kaikkia elämälle ja terveydelle välttämättömiä elimistön biokemiallisia toimintoja. Ne ovat siis hyvin tärkeitä ravintoaineita!

Kaikki 13 välttämätöntä vitamiinia voidaan jakaa yleisesti kahteen ryhmään:

 • Vesiliukoiset vitamiinit, joita on saatava päivittäin, koska ne poistuvat elimistöstä lähes välittömästi.
 • Ei-vesiliukoiset eli rasvaliukoiset vitamiinit, jotka varastoituvat elimistöön viikkojen tai kuukausien ajaksi.

Katsomme seuraavaksi, kuinka avitaminoosi ilmenee kunkin tyyppisen vitamiinin kohdalla.

Avitaminoosi vesiliukoisten vitamiinien kohdalla

C-vitamiinia on saatavat päivittäin

C-vitamiinin ja muiden vesiliukoisten vitamiinien avitaminoosi voi vaikuttaa erilaisten elämänlaatua heikentävien sairauksien syntyyn.

 • Askorbiinihapon eli C-vitamiinin puute voi johtaa muutoksiin suussa, iholla ja hiuksissa sekä lisätä murtumien riskiä. Sen puutos voi johtaa myös keripukkiin.
 • Tiamiinin eli B1-vitamiinin puutos voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia neurologisista ja psyykkisistä häiriöistä sydän- ja verisuonivaivoihin. Tiamiinin puutos voi aiheuttaa mun muassa Wernicken enkefalopatiaa ja Korsakoffin oireyhtymän.
 • Riboflaviinin eli B2-vitamiinin puutos laukaisee muutoksia limakalvoilla, erityisesti suussa ja silmissä. Myös kielen turvotusta, silmien kuivumista ja jatkuvaa silmien vuotamista voi esiintyä.
 • Niasiinin eli B3-vitamiinin puutos ilmenee ruoansulatuskanavan ja ihon oireina sekä muistihäiriöinä. Siitä voi seurata pellagra-niminen tauti.
 • Pantoteenihapon eli B5-vitamiinin puutos voi aiheuttaa ihon, ruoansulatuskanavan ja neurologisia häiriöitä.
 • Pyridoksiinin eli B6-vitamiinin puutos voi aiheuttaa anemiaa sekä neurologisia, hermoston ja ruoansulatuskanavan ongelmia.
 • Foolihapon eli B9-vitamiinin puutos voi aiheuttaa lukuisia ongelmia. Se voi johtaa esimerkiksi megaloblastiseen anemiaan. Tämä vitamiini on elintärkeä myös sikiön kehitykselle.
 • Biotiinin eli B8-vitamiinin puutos voi aiheuttaa kouristuskohtauksia, alopeciaa, dermatiittia sekä psykomotorisen kehityksen viivästymistä.
 • Kobalamiinin eli B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa pernisiöösiä anemiaa sekä hermo-lihas- ja veriongelmia.

Rasvaliukoisten vitamiinien avitaminoosi

 • A-vitamiinilla on erittäin tärkeä tehtävä näkökyvyn kannalta. Sen puutos voikin johtaa hämäräsokeuteen ja lisäksi heikentää vastustuskykyä.
 • D-vitamiini on tärkeä ravintoaine luiden terveyden ja murtumariskin ehkäisyn kannalta. D-vitamiinin puutos on yleisin vitamiinipuutos.
 • K-vitamiinin puutos johtaa verenvuototautiin vastasyntyneilllä ja verenvuotoihin aikuisilla.
 • E-vitamiinin puutos voi aiheuttaa hemolyyttistä anemiaa ja neurologisia häiriöitä.

Jos epäilet kärsiväsi jonkin vitamiinin puutteesta, on tärkeää mennä lääkäriin. Ongelman hoitamiseksi on pitäydyttävä terveellisessä ja tasapainoisessa ruokavaliossa, johon kuuluvat kaikki ruokaryhmät. Jos kaikkien vitamiinien tarve ei täyty, voit aina turvautua lisäravinteisiin.

Kysy lääkäriltä sinulle parhaista vaihtoehdoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Brown DD., Nutritional considerations for the vegetarian and vegan dancer. J Dance Med Sci, 2018. 22(1): 44-53.
 • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
 • Schectman G., Byrd JC., Gruchow WH., The influence of smoking on vitamin C status in adutls. Am J Public Heatlh, 1989.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.