K-vitamiini lisäravinteena: miksi ja milloin?

K-vitamiini on elintärkeä ravinne, joka mahdollistaa ihmisen kehon toiminnan terveellä tavalla. Jos tätä vitamiinia ei saada riittävästi, tuloksena voi olla ongelmia luuston kanssa, mustelmia ja verenvuotoa. Nyt kerromme asiasta kaiken tarvittavan.
K-vitamiini lisäravinteena: miksi ja milloin?

Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2019

Tiedätkö, mitä K-vitamiini elimistössäsi tekee ja mistä sitä saadaan? Entä oletko selvillä siitä, milloin voit olla alttiina sen puutokselle? Nyt keskitymme tähän melko vähän tunnettuun vitamiiniin.

K-vitamiini on ihmiselle välttämätön ravinne, jolla on suuri rooli veren vakauden kannalta, ja se on edellytys veren hyytymiseksi. Seuraavassa kerromme kaiken tarpeellisen tästä merkittävästä vitamiinista, joten jatka lukemista ja laita neuvot muistiin!

Miten K-vitamiini vaikuttaa ihmisen elimistössä?

Tämä vitamiini on muiden vitamiinien lailla välttämätön pienissä määrissä, jotta keho voisi toimia kunnolla ja kehittyä terveellä tavalla.

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota keho varastoi pienissä määrissä. Nämä varastot ehtyvät nopeasti, ja siksi onkin tärkeää saada K-vitamiinia riittävästi ulkoisista lähteistä. Keho voi toisaalta kierrättää sitä pieniä määriä, eli se pystyy käyttämään tätä vitamiinia jossakin määrin uudelleen.

K-vitamiinilla on tärkeä rooli veren hyytymiseen vaadittavien proteiinien tuotannossa. Tästä tärkeästä tehtävästä johtuen K-vitamiinin puutteellinen saanti voi aiheuttaa vakavia haittoja, kuten esimerkiksi veren hyytymisen riittämättömyyttä.

Lisäksi K-vitamiinilla vaikuttaa olevan merkittävä tehtävä kudosten ja luiden kunnollisen kehityksen kannalta. Siksi sen riittämätön saanti voi aiheuttaa ongelmia luuston kehityksessä.

K-vitamiinin erilaiset muodot

K-vitamiini voidaan jakaa kolmeen muotoon, jotka ovat seuraavat:

  • Fyllokinoni tai K1-vitamiini: Tämä on luonnossa olemassa oleva kyseisen vitamiinin muoto, jota on lehtevissä kasviksissa. Käytännössä sitä saadaan ruoasta, ja keho imeyttää sitä paremmin, kun se hajoaa rasvoissa.
  • Menakinoni tai K2-vitamiini: Tämä on se vitamiini, jota eräät suolistobakteerit tuottavat. Sitä tuotanto ja imeytyminen on pientä.
  • Menadioni tai K3-vitamiini: Tätä vitamiinia tuotetaan keinotekoisesti, ja joskus lääkärit käyttävät sitä lisukkeena hoitotarkoituksessa.

Ruoat, joista saa eniten K-vitamiinia

Vihreät lehtikasvikset kuuluvat parhaimpiin tämän vitamiinin ravintolähteisiin.

Yleisesti ottaen monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio riittää takaamaan sopivan K-vitamiinin saannin.  Ihmisen elimistö tarvitsee tätä vitamiinia vain vähän.

Voit taata riittävän K-vitamiinin saannin erityisen hyvin nauttimalla runsaasti seuraavia ruokia:

  • vihreät lehtikasvikset, kuten esimerkiksi pinaatti, parsakaali tai salaatinlehti
  • eräät hedelmät, kuten viikunat
  • liha
  • juusto
  • soija
  • kananmuna

Mitä tapahtuu, jos K-vitamiinia ei ole elimistössä riittävästi?

Johtuen siitä, että ihminen ei tarvitse tätä vitamiinia kehossaan suuria määriä, sen puutos on itse asiassa harvinainen tila. Se on kuitenkin mahdollinen, ja kannattaa varmistaa riittävä saanti etenkin tietyissä riskitilanteissa.

Vastasyntyneillä on kohonnut K-vitamiinipuutoksen riski, ja heillä saattaa ilmetä verenvuotoon liittyviä ongelmia ja runsasta verenvuotoa. Tämä johtuu siitä, että K-vitamiinia ei pääse istukkaan helposti, ja siksi ihmisellä on syntyessään alhainen K-vitamiinitaso. Myöskään äidin rintamaidossa ei ole suurta annosta tätä ravinnetta. Vauvan suolistokasvusto ei vielä ole kehittynyt kunnolla, ja siten hänellä ei tässä vaiheessa ole niitä bakteereita, joita tarvitaan K-vitamiinin tuottamiseksi elimistössä.

Yleensä lääkärit antavat vauvalle K-vitamiinia ruiskulla, jos se on tarpeen.

Toisaalta taas sellaiset sairaudet kuten kystinen fibroosi, keliakia tai lyhyen suolen oireyhtymä voivat aiheuttaa K-vitamiinin puutosta. Tämä johtuu siitä, että nämä sairaudet aiheuttavat muutoksia suoliston imeyttämiskykyyn, mikä vähentää kehossa imeytetyksi tulevan K-vitamiinin määrää.

Samoin tiettyjen lääkkeiden käyttö, joita ovat esimerkiksi kouristuksia estävät lääkkeet ja eräät antibiootit, voivat aiheuttaa puutostilan.

Vakava puutos voi johtaa ihmisellä mustelmiin ja verenvuotoon, mikä aiheutuu heikosta veren hyytymisestä. Pahimmissa tapauksissa voi syntyä vakavaa sisäistä verenvuotoa.

Miksi lääkärit määräävät joskus K-vitamiinia lisäravinteena?

K-vitamiini

Verta ohentavat lääkkeet voivat aiheuttaa sen, että potilas tarvitsee K-vitamiinia lisäravinteen muodossa.

Monet vitamiiniyhdistelmävalmisteet voivat lisätä K-vitamiinin saantia, mutta tarjolla on myös pelkästään K-vitamiinia sisältäviä tuotteita. Usein sitä myydään yhdistettynä muihin ravinteisiin, kuten esimerkiksi kalsiumiin ja D-vitamiiniin.

Tämä on tavallisin tapa ottaa K-vitamiinia, kun ihmisellä on jokin terveydellinen syy. Lisäksi K-vitamiinia voidaan ottaa lihasten sisäisen ruiskeen kautta, ja tätä keinoa todellakin käytetään vastasyntyneiden kohdalla. Näin pystytään vähentämään aivoverenvuotoa vauvoilla.

Jos potilaalle annetaan veren hyytymistä estävää lääkettä, kuten esimerkiksi varfariinia, K-vitamiinin puutos voi aiheuttaa erityisen suuria ongelmia. Tällöin tarvitaan säännöllisiä verikokeita, jotta voidaan määrittää kuinka kauan ihmisen veren hyytymisessä kestää.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Osaatko lopettaa nenäverenvuodon?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Osaatko lopettaa nenäverenvuodon?

Monet ihmiset eivät tunne hoitokeinoja tai kotimenetelmiä, joiden avulla he voivat lopettaa nenäverenvuodon. Se on hyvin helppoa, kokeile näitä vin...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.