Logo image
Logo image

7 ruusumaista kukkaa puutarhaasi

3 minuuttia
On olemassa monia ruusumaisia kukkia, ja niillä kaikilla on oma tietty viehätyksensä. Kerromme muutamasta niistä täällä!
7 ruusumaista kukkaa puutarhaasi
Viimeisin päivitys: 13 toukokuuta, 2023

Vaikka ruusut ovat kauniita, on myös monta ruusumaista kukkaa, joilla on oma viehätysvoimansa. Tässä artikkelissa listaamme niistä muutaman.

Näiden kasvien avulla voit monipuolistaa puutarhaasi ja saada sen näyttämään värikkäältä. Jatka lukemista saadaksesi selville, mitä nämä kasvit ovat! Varmasti tunnet ne jo ja ehkä luulit niitä ruusuiksi, kun näit ne.

Mitkä kukat ovat ruusumaisia?

Ruusut ovat viehättäviä, romanttisia ja tyylikkäitä kukkia. Niiden viehätys piilee niiden muodossa, tuoksussa ja värivalikoimassa.

Ne tunnetaan myös kukkien kuningattarina. On arvioitu, että ruusulajikkeita on jopa 30 000.

On kuitenkin mielenkiintoista tutustua muihinkin vaihtoehtoihin ja tietää, että puutarhassamme voi olla monta ruusumaista kukkaa, joilla kaikilla on omat kauniit piirteensä. Katsotaanpa niistä muutamia.

1. Pionit

Some figure
Pionin kukat ovat hyvin samanlaisia kuin ruusut, mutta paljon kalliimpia.

Pioni on yksi ruusumaisista kukista. Pionit ovat kauniita ja kalliita, joten ne ovat ylellisiä ja elegantteja. Tämä tekee niistä suosittuja morsiuskimpuissa ja muissa erityisissä seremonioissa.

Niiden kasvattaminen puutarhassa on suuri etu. Jos olet aikeissa mennä naimisiin tai järjestää tyylikkäät juhlat, voit istuttaa ja kasvattaa niitä juhlaa varten. On kuitenkin huomattava, että ne eivät ole aloittelijoille tarkoitettuja kasveja, koska ne vaativat paljon hoitoa.

Toisaalta ne ovat herkkiä valolle, mutta toisaalta ne tarvitsevat sitä optimaaliseen kasvuun, joten niille on löydettävä juuri sopiva paikka puutarhassa. Ne vaativat myös jatkuvaa kastelua, mutta ylikastelua tulee samalla välttää.

2. Kameliat

Kameliat (pääkuvassa) ovat erittäin kauniita ja nekin muistuttavat ruusuja. Camellia japonican kukissa on vain viisi terälehteä, kun taas muilla hybridilajeilla on paljon enemmän.

Kasvattaaksesi niitä kotona niille on varattava alue, jossa ne ovat puolivarjossa. Toisaalta substraatin on oltava hapan, joten pH-tasot on oltava hyvin hallinnassa.

Tässä suhteessa niille on annettava kasvuvaiheessa runsaasti fosforia, kaliumia ja magnesiumia sisältävää lannoitetta. Kasteluveden tulee olla mineraalipitoista vettä tai sadevettä.

Lue: Kevät on täällä! Istuta nämä sipulikasvit puutarhaan täyttääksesi sen väreillä

3. Gardeniat

Gardeniat ovat erittäin kauniita kukkia, jotka ovat yleensä valkoisia tai keltaisia. Ne ovat hyvin samanlaisia kuin ruusut, ja niistä tulee niin makea tuoksu, että se hämmentää meidät.

Niiden kasvattaminen vaatii sitoutumista, erityisesti kastelun kanssa. Niille on myös varattava kasvualue, jonka lämpötila on 20–23 celsiusastetta. Vaikka vettä on annettava riittävästi, se ei saa koskettaa kukkia, koska se vahingoittaa niitä.

4. Preeriaeustomat

Some figure
Preeriaeustomalla on suuri valikoima värejä.

Preeriaeustoma tai lisianthus russellianus on hyvin samanlainen kuin tavalliset ruusut ja neilikat. Sen käyttö on hyvin yleistä kukka-asetelmissa koska sillä on pitkät varret.

Puutarhassa kasvattaminen voidaan tehdä siemenillä ja pistokkailla, joista jälkimmäinen vaihtoehto on helpompi. Mitä tulee kasteluun, se suoritetaan kahdesti viikossa ja kolmesti kesällä.

Suora auringonvalo polttaa kukat. Joissakin kasvitieteellisissä tutkimuksissa havaittiin jopa, että kukinta on runsaampaa kun ne saavat vähemmän valoa.

5. Leinikit

Leinikit ovat hyvin erikoisia, koska niiden kukat ovat samantyyppisiä kuin ruusujen ja koska voimme kasvattaa niitä puutarhassa tai sisällä. Ne kukkivat eri väreissä, kuten valkoisena, keltaisena, oranssina, vaaleanpunaisena, punaisena ja violettina, yksi- tai sekavärisenä.

Jotkut ovat omistautuneet niiden sipulien hybridisaatiolle, joista nämä kukat kasvavat, ja saavuttavat ainutlaatuisia yhdistelmiä. Mitä tulee hoitoon, ne tarvitsevat suuren määrän vettä, mutta salaojituksesta täytyy samalla huolehtia.

Lue tämäkin: Kiinanruusu hiusten hoidossa

6. Palsamit

Some figure
Palsamit ovat kukkia, jotka näyttävät melko samanlaisilta kuin yksittäiset ruusut.

Palsamit ovat hyvin samanlaisia kuin yksittäiset ruusut, erityisesti ne, jotka ovat kaksinkertaisia. Ne kukkivat valkoisen, violetin, vaaleanpunaisen ja oranssin sävyissä, joten puutarhasi näyttää erittäin värikkäältä, kun sinulla on useita näitä kasveja.

Ne voidaan istuttaa suoraan maahan tai ruukkuihin nauttiaksesi niiden kauneudesta sisätiloissa. Jälkimmäinen vaihtoehto on erittäin kätevä talven tullessa, koska ne eivät kestä pakkasta.

Jos sinulla on ne ruukuissa, voit talvella ottaa ne sisälle.

7. Tuplatulppaanit

Tuplatulppaanit ovat melko epätavallisia. Koska niissä on kaksinkertainen terälehtirivi, ne näyttävät muhkeammilta.

Niiden kasvattaminen on melko monimutkaista, koska ne vaativat erityisiä ravinteita ja erittäin hedelmällistä ja hyvin salaojitettua maaperää, jotta sipulit, joista kukat kasvavat, pysyvät aina terveinä. Ne sietävät hyvin kylmää ja tarvitsevat runsaasti auringonvaloa.

Voit kasvattaa useampaa ruusua sekä ruusumaista kukkaa puutarhassasi

Sinun ei tarvitse valita vain yhtä lajiketta ja sulkea pois muita. Yhdistä perinteiset ruusut näihin ruusunkaltaisiin kukkiin puutarhassasi. Saavutat laajan värivalikoiman ja ilahdutat sekä omia että naapurien katseita.

Ota yhteyttä asiantuntijaan tai taimitarhaan sopivan istutusaikataulun laatimiseksi. Voit saavuttaa porrastetun kukinnan ympäri vuoden.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chung, M. Y., Epperson, B. K., & Gi Chung, M. (2003). Genetic structure of age classes in Camellia japonica (Theaceae). Evolution57(1), 62-73.
  • Zaccai, M., & Edri, N. (2002). Floral transition in lisianthus (Eustoma grandiflorum). Scientia horticulturae95(4), 333-340.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.