Logo image
Logo image

Kiinanruusu hiusten hoidossa

4 minuuttia
Ominaisuuksiensa ansiosta kiinanruusua käytetään kosteuttamaan ja elvyttämään hiuksia. Mutta toimiiko se todella? Tästä artikkelista löydät kaiken tarpeellisen tiedon.
Kiinanruusu hiusten hoidossa
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2022

Kiinanruusua on käytetty hiustenhoidossa jo pitkään. Kiinanruusu on kasvi, jonka tieteellinen nimi on Hibiscus rosa-sinensis. Se kuuluu malvaperheeseen ja on alunperin kotoisin Aasiasta. Vaikka sitä käytetään lääketieteellisiin tarkoituksiin sen kipua lievittävien ominaisuuksien vuoksi, voidaan sitä myös käyttää kosmetiikassa.

Itse asiassa, kuten Plants -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, tämän lajin kukissa on runsaasti bioaktiivisia fenoliyhdisteitä, joiden antioksidanttivaikutus auttaa estämään ennenaikaista ikääntymistä ja muita vapaiden radikaalien aiheuttamia negatiivisia vaikutuksia. Kerromme lisää tämän kukan eduista tässä artikkelissa.

Kiinanruusun ominaisuudet

Kiinanruusu erottuu edukseen runsaalla antioksidanttipitoisuudellaan. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämän kasvin uutteet sisältävät flavonoideja sekä gallushappoa ja luonnollisen alkoholin muotoja.

Tämän lisäksi se tarjoaa pieniä määriä mikroravinteita, jotka on lueteltu alla:

 • Kalsium
 • Rauta
 • Fosfori
 • Typpi
 • C-vitamiini
 • B1- ja B2-vitamiinit

Hyödyntäminen hiustenhoidossa

Kiinanruusun ominaisuuksia on jo pitkään hyödynnetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä hyvinvoinnin edistämiseksi. Tämän lisäksi se on kuitenkin arvostettu ainesosa kosmetiikkateollisuudessa.

Syy? Sen uutteiden on havaittu vaikuttavan positiivisesti hiusten terveyteen, kuten kasvun stimulointiin, kosteutukseen ja ylimääräisen öljyn poistamiseen. Mitä tiede sanoo tästä kaikesta? Katsotaanpa tarkemmin.

Some figure
Kiinanruusun kukista tehdyt uutteet voivat kosteuttaa hiuksia ja poistaa hiuspohjan öljyisyyttä. Tämä voi johtaa terveempiin hiuksiin.

Lue myös: Aiheuttaako hiusten toistuva pesu kaljuuntumista?

Kiinanruusu edistää hiusten kasvua

Yksi tämän kasvin pääsovelluksista liittyy hiusten kasvun edistämiseen. Näiden kukkien uutteet liitetään liiallisen hiustenlähdön vähenemiseen.

Itse asiassa asiantuntija raportoivat International Journal of Current Research -lehdessä, että kiinanruusun vaikuttava aine osoitti potentiaalia stimuloida hiusten kasvua. On kuitenkin huomattava, että tämä tutkimus tehtiin eläimillä. Siksi tarvitaan edelleen tutkimuksia, jotka osoittavat saman vaikutuksen ihmisillä.

Toistaiseksi kirjallisuus puhuu tämän kasvin lupaavista vaikutuksista hiussäikeiden kasvuun. Sen paikallinen käyttö liitetään usein terveempiin ja vahvempiin hiuksiin.

Taistelee hiuspohjan hilseilyä vastaan

Näiden kukkien sisältämät polyfenolit vaikuttavat positiivisesti myös hiuspohjan hilseilyyn. International Journal of PharmTech Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan niiden antifungaalinen kyky auttaa hallitsemaan tästä hiusongelmasta vastuussa olevan Malassezia furfur -sienen kasvua.

Hillitsee hiusten rasvoittumista

Mielenkiintoisen bioaktiivisten yhdisteiden pitoisuuden ansiosta kiinanruusu voi hillitä hiusten sekä päänahan rasvoittumista. Paikallinen käyttö auttaa säätelemään pH:ta ja minimoimaan liiallista öljyntuotantoa tällä alueella. Lopputuloksena on puhtaat ja terveennäköiset hiukset.

Lisää kosteutta ja kiiltoa

Tämän kukan polyfenoleilla, C-vitamiinilla ja kivennäisaineilla on myönteinen vaikutus hiusten kosteuttamiseen sekä palautumiseen. Tästä syystä sitä käytetään kosteuttamaan hiuksia, ehkäisemään hiusten katkeilua ja kaksihaaraisia.

On tärkeää muistaa, että tieteelliset todisteet kiinanruusun hyödyistä hiustenhoidossa ovat edelleen rajalliset. Suurin osa sen vaikutuksista on kuvattu anekdoottisissa tiedoissa. Siksi sitä tulee käyttää varoen ja vain lisäravinteena.

Hiusten hoitaminen kiinanruususta tehdyillä uutteilla

On mahdollista löytää erilaisia hiustenhoitoon tarkoitettuja tuotteita, jotka sisältävät kiinanruususta peräisin olevia komponentteja. On kuitenkin niitä, jotka haluavat käyttää kasvia sen luonnollisessa muodossa. Jälkimmäisessä tapauksessa on suositeltavaa tehdä laastaritesti ensin mahdollisten haittavaikutusten sulkemiseksi pois.

Mitä tämä tarkoittaa? Sinun tulee testata valmistetta pienelle alueelle päänahassa. Jos sivuvaikutuksista ei ole merkkejä kahden tunnin kuluttua, tuotetta voidaan käyttää ilman ongelmia.

1. Hiusten huuhtelu kiinanruusuvedellä

Perinteinen tapa käyttää tätä kasvia hiustenhoidossa on valmistaa infuusio, jota käytetään hiusten huuhteluun. Tätä käytetään vahvistamaan hiussäikeitä ja lisäämään kiiltoa sekä kosteutta.

Ainesosat

 • 7 kukkaa
 • 1 kuppi vettä (250 ml)

Ohjeet

 1. Laita kiinanruusut sekä kupillinen vettä kattilaan.
 2. Kiehauta.
 3. Kun neste muuttuu tummaksi, sammuta lämpö ja anna sen seistä 10 minuuttia.
 4. Siivilöi seos ja huuhtele hiukset nesteellä.
 5. Levityksen jälkeen anna sen vaikuttaa hiuksissa 30 minuuttia ja pese sitten hiuksesi tavalliseen tapaan.
Some figure
Hiustenhoitoon tarkoitettu infuusio valmistetaan samalla tavalla kuin se valmistetaan juomista varten.

Lue myös: Appelsiininkukkavesi: luonnollinen ihonhoitolääke

2. Korjaava hoito

Kiinanruusun yhdistäminen muiden terveellisten ainesosien kanssa mahdollistaa tehokkaampien hiushoitojen valmistamisen. Tässä tapauksessa se on valmistettu aloe veran kanssa, joka on kosmetiikassa laajalti käytetty ainesosa sen ravitsevien ja korjaavien ominaisuuksien vuoksi.

Ainesosat

 • 10 kukkaa
 • 2 aloe veran vartta
 • 1 rkl kookosöljyä
 • 1/2 kupillista mietoa neutraalia shampoota (100 ml)

Ohjeet

 1. Puhdista ja kuori kukat. Leikkaa samalla tavalla aloe vera ja poista sen hedelmäliha.
 2. Sekoita sitten tehosekoittimessa molemmat ainekset sekä kasviöljy.
 3. Kun olet saanut aikaan tasaisen seoksen, yhdistä se neutraaliin shampoohon.
 4. Levitä nyt hoitoaine ja anna vaikuttaa 10 minuuttia ennen huuhtelua.

3. Kiinanruusu-, jogurtti- ja rosmariiniöljykäsittely

Tässä hoidossa käytetyt ainesosat ovat ihanteellisia terveiden hiusten kasvun edistämiseen. Se on myös hyvä vaihtoehto hiusten kuivumisen ja katkeilun torjuntaan.

Ainesosat

 • 10 kukkaa
 • 5 rkl luonnonjogurttia
 • 8 tippaa eteeristä rosmariiniöljyä
 • 1 rkl hunajaa (valinnainen)

Ohjeet

 1. Pese kukat hyvin ja laita ne monitoimikoneeseen muiden ainesten kanssa.
 2. Sekoita, kunnes saat tasaisen, tasaisen tahnan.
 3. Levitä kosteisiin hiuksiin ja anna vaikuttaa 15-20 minuuttia.
 4. Huuhtele tavalliseen tapaan. Voit toistaa 2 tai 3 kertaa viikossa.

Mitä muistaa kiinanruususta hiustenhoidossa

Kiinanruususta on tullut suosittu aine huolehtia hiuksista. Anekdoottiset todisteet osoittavat, että se edistää hiusten kasvua, kosteutusta ja lisäksi se vähentää hiuspohjan hilseilyä. Laadukkaita tieteellisiä tutkimuksia väitteiden tueksi ei kuitenkaan vielä ole.

Toistaiseksi tätä kukkaa sisältäviä hoitoja käytetään lisäämään hiusten kiiltoa ja lievittämään hiusten kuivuutta. Ja vaikka tämä hoito on yleensä turvallinen, on parasta tehdä allergiatesti mahdollisten haittavaikutusten poissulkemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dos Santos Nascimento LB, Gori A, Raffaelli A, Ferrini F, Brunetti C. Phenolic Compounds from Leaves and Flowers of Hibiscus roseus: Potential Skin Cosmetic Applications of an Under-Investigated Species. Plants (Basel). 2021 Mar 10;10(3):522. doi: 10.3390/plants10030522. PMID: 33802222; PMCID: PMC8000889.
 • Khan ZA, Naqvi SA, Mukhtar A, Hussain Z, Shahzad SA, Mansha A, Ahmad M, Zahoor AF, Bukhari IH, Ashraf-Janjua MR, Mahmood N, Yar M. Antioxidant and antibacterial activities of Hibiscus Rosa-sinensis Linn flower extracts. Pak J Pharm Sci. 2014 May;27(3):469-74. PMID: 24811803.
 • Adhirajan N, Ravi Kumar T, Shanmugasundaram N, Babu M. In vivo and in vitro evaluation of hair growth potential of Hibiscus rosa-sinensis Linn. J Ethnopharmacol. 2003 Oct;88(2-3):235-9. doi: 10.1016/s0378-8741(03)00231-9. PMID: 12963149.
 • Deviha, Meena & Sivaraja, Pavithra. (2015). Antifungal activity by ethanolic extracts of medicinal plants against Malassezia furfur: A potential application in the treatment of Dandruff. International Journal of PharmTech Research. 8. 974-4304.
 • Arif, & Fatema, Samreen & Basa’ar, Ola & Farooqui, Mazahar & Pathan, Mohd Arif Ali Khan. (2018). PHYTOCHEMICAL AND PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF HIBISCUS ROSA SINENSIS LEAVES EXTRACT: A COMPARISON BETWEEN CONVENTIONAL AND MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION.
 • Surjushe A, Vasani R, Saple DG. Aloe vera: a short review. Indian J Dermatol. 2008;53(4):163-6. doi: 10.4103/0019-5154.44785. PMID: 19882025; PMCID: PMC2763764.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.