Kevät on täällä! Istuta nämä sipulikasvit puutarhaan täyttääksesi sen väreillä

Ota selvää, mitkä sipulit sinun on istutettava puutarhaasi juuri nyt, jotta ne kukkivat tänä keväänä. Tässä on 8 upeaa vaihtoehtoa!
Kevät on täällä! Istuta nämä sipulikasvit puutarhaan täyttääksesi sen väreillä

Viimeisin päivitys: 26 huhtikuuta, 2023

Kevään saapuessa sipulit alkavat kukkia ja täyttävät puutarhan väreillä ja elinvoimaisuudella. Jos et ole vielä istuttanut sipuleita, älä huoli; sinulla on vielä mahdollisuus tehdä se ja nauttia niiden kauneudesta!

Luonnollisen viehätyksensä lisäksi sipulikasvit herättävät paljon huomiota. Toisin kuin miltä näyttää, ne vaativat kukkiakseen vain perushoitoa ja vähäistä huoltoa.

Täällä kerromme mitkä ovat ne sipulikasvit, jotka sinun pitäisi istuttaa juuri nyt puutarhaan. Valitse haluamasi tai istuta ne kaikki. Lopputulos on ihastuttava!

Mitkä sipulikasvit sinun pitäisi istuttaa puutarhaasi?

Sipulikasveja on monia, kuten iirikset, tulppaanit, sipulit ja valkosipulit. Tuon suuren valikoiman joukossa on kuitenkin joitakin, jotka kukkivat nimenomaan keväällä.

Sinun pitäisi kuitenkin tietää, että oikea aika varmistaa kevätkukinta on istuttaa ne syksyllä.

On kuitenkin hyvä mahdollisuus, että voit tehdä sen heti kauden alkaessa ja nauttia niiden kukinnasta ennen kuin kevät ja kesä ovat ohi. Kerromme, mitkä sipulikasvit sinun kannattaa istuttaa puutarhaan, jotta se täyttyisi elinvoimaisuudesta, väreistä ja tyylikkyydestä.

1. Krookukset

Sipulikasvit: krookukset.
Krookuksen kukat.

Krookus on yksi kauneimmista sipuleista, jotka voivat kukkia keväällä. Se on jopa yksi nopeimmin kukkivista sipuleista. Tästä sipulista syntyy kukkia, joissa on kuusi terälehteä ja joiden värit vaihtelevat sinisen, violetin, keltaisen, valkoisen ja oranssin välillä.

Lisäksi sen terälehdille on ominaista, että ne ovat vaaleampia keskeltä, jossa on keltaiset ja oranssit pistoolilehdet. Juuri tästä kasvista uutetaan sahramia, kulinaarista maustetta, jota olet varmasti maistanut.

Saatat nauttia tämänkin artikkelin lukemisesta: 10 tapaa käyttää epsom-suolaa puutarhassa

2. Saksankurjenmiekka

Saksankurjenmiekka (Iris germanica) on toinen sipuli, joka kannattaa istuttaa puutarhaan täyttämään se värillä ja tyylikkyydellä. Tämä kasvi voi saavuttaa noin 50 senttimetrin korkeuden ja kukkii keväästä kesään.

Sen kukat ovat kauniit. Niissä on kolme ulospäin kaartuvaa verholehteä, jotka ovat jopa 12 senttimetriä pitkiä.

Niitä voi syntyä eri väreissä, kuten sinisenä, valkoisena, punaisena, keltaisena ja violettina. Oikean ja nopean kukinnan kannalta on tärkeää, että sipuli istutetaan hyvin valoisaan paikkaan.

3. Helmililja

Sipulikasvit: helmililja.
Helmililja on yksi niistä sipuleista, joita kannattaa istuttaa puutarhaan tänä keväänä.

Helmililja eroaa tähän mennessä käsittelemistämme sipuleista, koska sen kukat ovat hyvin erilaiset (ne ovat viinirypäleiden muotoiset). Ne ovat pieniä kukkia, jotka eivät yllä yli 25 senttimetrin korkeuteen.

Useimmiten helmililjat ovat sinisiä, mutta niitä on myös liloja, keltaisia ja valkoisia. Niiden hoidossa on olennaista se, että sipulit istutetaan 12 senttimetrin syvyyteen, ja sipulien välissä on 8 senttimetriä.

4. Tulppaanit

Sipulikasvit: tulppaanit.
Tulppaanit ovat ihanteellisia sipuleita keväällä istutettavaksi.

Tulppaani on sipulikasvien kruununjalokivi, eikä se siksi voi puuttua puutarhastasi. Ne ovat värikkäitä, kestäviä ja erittäin tyylikkäitä kukkia.

Niiden värivalikoima on niin laaja, että monet ihmiset ovat antaneet tulppaaneille erilaisia merkityksiä niiden värisävyn mukaan. Esimerkiksi keltaiset edustavat ystävyyttä ja iloa, kun taas vaaleanpunaiset liittyvät nuoruuteen ja äitiyteen.

Jos haluat tulppaanien kukkivan, istuta ne 10 senttimetrin syvyyteen ja paikkaan, johon ne saavat suoraa auringonvaloa. Toinen perushoitovinkki on, että pidä kasvualusta kosteana kuivina kausina ja karsi haalistuneita kukkia.

Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: 5 kevään psykologista vaikutusta

5. Kielo

Kielo on listattu myrkylliseksi kasviksi.

Kielo erottuu monien sipulikasvien joukosta, koska se täyttää puutarhan tai kodin ihastuttavalla tuoksulla. Aivan oikein: sitä voi kasvattaa ruukuissa sisätiloissa.

Sen kukat näyttävät varteen kiinnitetyiltä pieniltä kelloilta, ja juuri niistä lähtee sille ominainen herkullinen tuoksu. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että sitä pidetään myrkyllisenä kasvina sekä lapsille että lemmikkieläimille.

6. Talventähti

Eranthis hyemalis eli talventähti.

Talventähdet ovat sipulikasveja, jotka erottuvat muista, koska ne kukkivat muita nopeammin. Niillä on pienet, yksittäin kasvavat kukat, jotka ovat yleensä keltaisia ja kupinmuotoisia, joista erottuvat kirkkaan vihreät suojuslehdet.

Yksi seikka, joka niistä on hyvä tietää, on se, että ne ovat herkkiä kuumuudelle. Niiden kukat kukkivat, kun lämpötila nousee noin 10 asteeseen. Pölyttäjät, kuten mehiläiset ja perhoset, pitävät näistä kukista.

7. Ruohosipuli

Sipulikasvit: ruohosipuli.
Ruohosipuli on myös sipulikasvi ja sen voi istuttaa puutarhaan.

Monet pitävät ruohosipulia jopa koristeena, koska se kukkii kauniisti.

Korkeasta, pystystä varresta lähtevät kukat, jotka ovat ryhmittyneet tupsuksi, joka hehkuu syvän lilana, vaaleanpunaisena tai violettina. Sitä kasvatetaan kahdella tavalla:

  1. Sipulista
  2. Siemenistä: itäminen kestää kauemmin

8. Keisarinpikarililja eli keisarinkruunu

Fritillaria imperialis.

Tämä viimeinen on todellinen jalokivi: keisarinkruunu. Tämän kasvin kukat erottuvat keltaisen ja oranssin värinsä lisäksi silmiinpistävän muodon ansiosta.

Sillä on pysty varsi, jonka kärjessä on korkeat lehdet ja keskikokoiset kukat, jotka putoavat kuin kellot. Tämä näyttää kruunulta. Mitä suurempia sipulit ovat, sitä nopeammin ne kasvavat ja kukkivat.

Mitkä sipulikasvit sinä istutat puutarhaan?

Nämä sipulikasvit voit istuttaa puutarhaan vielä tänä keväänä nauttiaksesi niiden kauneudesta, väreistä ja tyylikkyydestä. Yleensä niiden hoito on melko yksinkertaista, mikä on suuri etu, jos sinulla ei ole paljon aikaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.