Logo image
Logo image

5 kevään psykologista vaikutusta

3 minuuttia
Kevään psykologiset vaikutukset sekoitetaan usein masennukseen. Se on kuitenkin ohimenevää, joka johtuu kehomme mukautumisesta lämpötilan muutokseen.
5 kevään psykologista vaikutusta
Viimeisin päivitys: 07 huhtikuuta, 2023

“Se on varmaankin muutos säässä.” Tätä lausetta käytämme usein selittääksemme tiettyjä kevääseen ja muihinkin vuodenaikoihin liittyviä psykologisia vaikutuksia.

Tunnemme harvoin muuttuvan sään todelliset vaikutukset, ja meillä on usein taipumus aliarvioidakin niitä. Esimerkiksi kevään myötä päivänvalotuntien määrä lisääntyy, samoin lämpötila. Myös erilainen tunneilmapiiri on havaittavissa: ihmiset haluavat tehdä suunnitelmia ulkona ja puistot alkavat täyttyä.

Tiedämme, että hyvä sää vaikuttaa mielialaamme. Itse asiassa se edistää niin kutsuttujen ilohormonien tuotantoa:

Katsotaanpa joitain muita kevään psykologisia vaikutuksia.

Kevään psykologiset vaikutukset

Usko tai älä, mutta kevään tuomista muutoksista voi olla aluksi hieman vaikea selviytyä. Kevätväsymykseksi kutsuttu epämukavuus johtuu kehon sopeutumisesta valo-olosuhteiden muutoksiin.

On kuitenkin syytä selventää, että tämä ei ole patologinen tila (ihmiset sekoittavat sen usein masennukseen). Se ei myöskään vaadi lääkitystä.

Kevään yleisimmät psykologiset vaikutukset ovat seuraavat:

 1. Väsymys ja uupumus: Tämä tarkoittaa uneliaisuutta ja yleistä energian puutetta.
 2. Ärsytys: Ehkä voimme tuntea, että mikä tahansa tapahtuma, vaikka se onkin merkityksetön, voi helposti aiheuttaa meille huonon tuulen.
 3. Mielialan muutokset: Tämä ilmaistaan tunnetason ylä- ja alamäkinä. Se voi olla vuoristorataa: herätään energisenä, mutta olo on murtunut jo aamupäivällä. Saatamme yhtenä hetkenä olla 100 % motivoituneita, mutta sitten olemme turhautuneita, emmekä halua tehdä mitään. Apatia ja suru ovat myös yleisiä tunteita.
 4. Keskittymisvaikeudet: Hajamielisyys on kyvyttömyyttä suorittaa tehtävää jatkuvalla tavalla.
 5. Muistinmenetys: Tämä ei ole yleistä ja yleensä se on hetkellistä, mutta se näkyy esimerkiksi niin että unohdamme sen, mitä juuri meinasimme sanoa.

Muita kevätväsymyksen vaikutuksia ovat seuraavat:

Some figure
Kevätväsymykseen liittyy nimensä mukaan väsymystä ja se saa usein tuntumaan siltä, että päivälle suunniteltujen tehtävien suorittaminen on vaikeaa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: 8 asiaa joita mansikat tekevät terveydellesi

Nämä kevään psykologiset vaikutukset eivät koske kaikkia

On syytä selventää, että vuodenajan vaihtuminen ei vaikuta kaikkiin samalla tavalla. Samalla on tärkeää pitää mielessä, että kevään psyykkiset ja fyysiset vaikutukset ovat ohimeneviä. Yleensä ne eivät kestä kahta viikkoa kauempaa.

Jos huomaat, että ne jatkuvat, on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Edellä mainittujen vaikutusten lisäksi kevään saapuminen merkitsee monille ihmisille jälleenkohtaamista oman kehon kanssa. Keho on pysynyt piilossa ja peitettynä kylminä kuukausina ja keväällä on aika heittää päällimmäisiä vaatteita pois.

On tärkeää nähdä asioista aina laajempi näkökulma. Kevätväsymyksen vaikutusten lisäksi on olemassa sosiaalisia paineita esitellä hoikkaa vartaloa, mikä myös aiheuttaa monille epämukavuutta.

Suosituksia kevätväsymyksen negatiivisten vaikutusten ehkäisemiseksi

Joitakin toimenpiteitä, joilla voit torjua kevätväsymyksen vaikutuksia, ovat seuraavat:

 • Yritä nukkua aikaisin: Päivän pidentyminen kannustaa jäämään valveille myöhempään. On kuitenkin parasta tehdä maltillinen siirtymä, jolloin keho tottuu uusiin olosuhteisiin. On suositeltavaa yrittää nukkua vähintään 7 tai 8 tuntia yössä.
 • Noudata terveellistä ruokavaliota, etenkin ensimmäisinä päivinä, kun alat havaita muutokset. Hedelmät ja vihannekset auttavat aina. On myös suositeltavaa, että yrität syödä illalla kevyesti ja vähintään 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Vältä kofeiinia ja rasvaisia ja teollisia ruokia.
 • Tee asioita, joista pidät: Pidätkö lukemisesta, pyöräilystä tai maalaamisesta? Löydä hetki aikaa tehdä asioita, jotka motivoivat sinua.
 • Hyödynnä tilaisuus harrastaa liikuntaa: Lämpimät kelit kutsuvat lähtemään kävelylle tai lenkille. Sinun on kuitenkin otettava huomioon keskeinen tekijä: maltillisuus. Aloita aina pienillä muutoksilla, jottet ylikuormita kehoasi.
Some figure
Kevät on ihanteellinen aika nauttia optimaalisesta säästä.

Saatat haluta lukea tämänkin artikkelin: Vinkkejä villavaatteiden pesemiseen

Ota rennosti, kun vuodenajat vaihtuvat

Kevätväsymys, kuten myös muut vuodenaikojen vaihtelut, saavat meidät ajattelemaan sopeutumisen ja itsellemme ajan antamisen tärkeyttä.

Näissä olosuhteissa on tärkeää olla kärsivällinen ja olla etsimättä välittömiä tuloksia, vaan kunnioittaa itseämme ja hyväksyä tunteemme. Meidän on annettava itsellemme tilaa ja aikaa siirtyä vuodenajasta toiseen.

Yritä välttää liiallisia suunnitelmia. Voit ottaa tämän hetken tilaisuutena kysyä itseltäsi miten elät ja miten haluat elää, oletko liian stressaantunut ja saatko todella tarpeeksi lepoa. Kun arkielämäsi olosuhteet ovat liian vaativat, kevätväsymyksellä voi olla haitallisempi vaikutus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Pérez, M. J. C., Bobo, M. T., & Arias, A. R. (2013). Medicalización de la vida en la consulta:¿ hacia dónde caminamos?. Atención primaria45(10), 536-540.
 • Young, P., Finn, B. C., Bruetman, J. E., Pellegrini, D., & Kremer, A. (2010). Enfoque del síndrome de astenia crónica. Medicina (Buenos Aires)70(3), 284-292.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.