Logo image
Logo image

Erilaiset basilikat, joita voit kasvattaa puutarhassasi

3 minuuttia
Basilikaa käytetään ruoanlaitossa ja lääkitseviin tarkoituksiin. Moni ei kuitenkaan tiedä, että sitä on useaa eri lajiketta. Mitä erilaisia basilikalajikkeita puutarhassa voi sitten kasvattaa?
Erilaiset basilikat, joita voit kasvattaa puutarhassasi
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kaikki erilaiset basilikat kuuluvat Ocimum-kasvisukuun. Tunnetuin niistä on kuitenkin tavallinen basilika (Ocimum basilicum), jolla on sekä kulinaarisia että lääkinnällisiä käyttötarkoituksia. Tämän lisäksi on olemassa muitakin mielenkiintoisia basilikalajikkeita, joita voit kasvattaa puutarhassasi. Haluatko tietää lisää? Jatka lukemista!

Pidä ensinnäkin mielessä, että basilika pitää kesäisistä lämpötiloista – se lakastuu yleensä heti lämpötilojen laskettua liian alhaisiksi. Basilikaa on tästä huolimatta helppo kasvattaa ja se sopii kaikenkokoisiin puutarhoihin. Kerromme lisää alla olevissa kappaleissa.

Erilaiset basilikat: tärkeimmät lajikkeet

Lamiaceae-sukuun kuuluvilla kasvilajeilla on pitkä historia aromaattisina ja lääkitsevinä yrtteinä. Näistä suosituimpia ovat Ocimum-suvun kasvit, jotka tunnetaan “basilikoina”.

Basilikaa on arvioiden mukaan 30 eri lajiketta. Jokaisella lajikkeella on oma makunsa, värinsä ja muotonsa. Mitkä sitten ovat suosituimmat basilikat, joita voit kasvattaa puutarhassasi? Listaamme ne alla ja kerromme niistä kaikista hieman tarkemmin.

Tavallinen basilika

Tavallisen basilikan tieteellinen nimi on Ocimum basilicum ja se tunnetaan myös “makeana basilikana”. Tämä alun perin Etelä-Aasiasta peräisin oleva lajike kasvaa nykyään kaikkialla maailmassa. Expert Opin Drug Metab Toxicolin tekemän katsauksen mukaan tässä kasvissa ja sen eteerisissä öljyissä on terveyttä edistäviä bioaktiivisia yhdisteitä.

Näihin lukeutuvat polyfenolit ja flavonoidit, joiden antioksidanttinen vaikutus on yhdistetty kroonisten sairauksien ehkäisyyn. Keittiössä se on suosittu ainesosa pestoissa, marinadeissa ja salaateissa.

Some figure
Pesto valmistetaan basilikasta.

Lue myös: Basilikan 40 lääkinnällistä hyötyä

Erilaiset basilikat: violetti basilika

Violetin basilikan tieteellinen nimi on Ocimum basilicum var. purpurascens, ja se erottuu joukosta tyypillisine violetteine lehtineen. Se ei kasva kovinkaan korkeaksi, yltäen enintään puolen metrin korkeuteen.

Food & Function -lehden julkaisussa todetaan, että tässä basilikalajikkeessa on runsaasti antosyaniineja. Se tunnetaan myös antimikrobisista ominaisuuksistaan. Sitä käytetään ruoanlaitossa samaan tapaan kuin tavallista basilikaa.

Pyhäbasilika

Pyhäbasilika kulkee nimellä Ocimum tenuiflorum. Se tunnetaan myös nimellä tulsi, ja se voi kasvaa jopa metrin korkeuteen. Kasvin lehdet ovat violetit silloin, kun se kasvaa täydessä auringonpaisteessa; muussa tapauksessa ne ovat vihreät. Lehdet voivat olla myös kaksiväriset.

Pharmacognosy Reviewsin julkaiseman katsauksen mukaan tällä basilikalajikkeella on tulehduksenvastaisia, antioksidanttisia, diabetesta torjuvia, antimikrobisia, sydäntä suojaavia ja kipua lievittäviä ominaisuuksia. Vaikka sitä käytetäänkin usein teessä, sitä voi lisätä myös muihin juomiin, kuten sitruunalimonadiin.

Erilaiset basilikat: pensasbasilika

Tätä basilikalajiketta käytetään koristeellisiin tarkoituksiin. Kuten sen tieteellinen nimi – Ocimum minimum – viittaa, tälle basilikalajikkeelle on ominaista pieni koko. Aasiassa sillä on pitkä historia aromaattisena ja lääkitsevänä yrttinä. Nämä käyttötarkoitukset ovat levinneet myös muihin maailman kolkkiin.

Tästä kasvista saadaan eteerisiä öljyjä, joissa on runsaasti eugenolia ja linalolia, kahta ainetta, joilla on antimikrobinen kyky, kuten todetaan Molecules-lehden artikkelissa.

Genovalainen basilika

Genovalainen basilika (Ocimum basilicum ‘Genovese’) on suosittu italialaisessa keittiössä, jossa se on tavallinen ainesosa pastassa ja pizzassa. Sille on ominaista isot kaarevat lehdet, joita käytetään usein peston valmistuksessa.

The Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehdessä todetaan, että tämän tyyppinen basilika sisältää haihtuvia öljyjä, joilla on lääkitseviä ominaisuuksia. Niitä tulisi kuitenkin käyttää kohtuudella, sillä niiden turvallisesta annostuksesta ja vaikutuksista ei ole vielä riittävästi näyttöä.

Erilaiset basilikat: kanelibasilika

Tämän basilikan tieteellinen nimi on Ocimum basilicum ‘Cinnamon’. Sen nimi juontaa juurensa siitä, että se sisältää kanelissakin olevaa ainetta, joka antaa sille sen ominaistuoksun. Kasvin lehdet ovat vihreät, mutta osassa lehtiä on punertavia tai violetteja sävyjä. Vaikka jotkut käyttävät tätä basilikaa ruoanlaitossa, yleensä se toimii vain koristeena.

Sitruunabasilika

Jotkut basilikalajikkeet ovat risteymiä. Näin on sitruunabasilikan kohdalla (Ocimum × citriodorum), joka on makean basilikan ja Ocimum americanum -lajikkeen risteymä. Tämä basilika kasvaa enintään puolen metrin korkeuteen ja sillä on valkoiset kukat.

Tätä basilikaa käytetään yleensä arabialaisessa, persialaisessa ja thaimaalaisessa keittiössä johtuen sille ominaisesta sitruunan tuoksusta. Se on tavallinen ainesosa salaateissa, keitoissa, padoissa ja grillatuissa ruokalajeissa.

Some figure

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Basilikan ihmeelliset hoitavat ominaisuudet

Erilaiset basilikat, joita voit kasvattaa puutarhassasi

Basilikaa on siis useaa eri lajiketta, mutta lähes kaikkia niitä käytetään lääkitsevissä ja kulinaarisissa käyttötarkoituksissa. Ne sopivat hyvin viljeltäväksi puutarhoissa, vaikkakin niiden kohdalla tulee muistaa, että ne eivät siedä kovinkaan matalia lämpötiloja (pakkasta).

Basilikat vaativat löyhää ja ilmavaa maaperää, johon kosteus ei sitoudu liiaksi. Ne sopivat kuitenkin kaikenlaisiin puutarhoihin, sillä ne eivät vaadi paljonkaan hoitoa, eivät vie juuri tilaa ja pysyvät tuoreena monia kuukausia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rewers, M., & Jedrzejczyk, I. (2016). Genetic characterization of Ocimum genus using flow cytometry and inter-simple sequence repeat markers. Industrial Crops and Products, 91, 142–151. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.07.006
  • Sestili P, Ismail T, Calcabrini C, Guescini M, Catanzaro E, Turrini E, Layla A, Akhtar S, Fimognari C. The potential effects of Ocimum basilicum on health: a review of pharmacological and toxicological studies. Expert Opin Drug Metab Toxicol. 2018 Jul;14(7):679-692. doi: 10.1080/17425255.2018.1484450. Epub 2018 Jun 11. PMID: 29865879.
  • Fernandes F , Pereira E , Círić A , Soković M , Calhelha RC , Barros L , Ferreira ICFR . Ocimum basilicum var. purpurascens leaves (red rubin basil): a source of bioactive compounds and natural pigments for the food industry. Food Funct. 2019 Jun 19;10(6):3161-3171. doi: 10.1039/c9fo00578a. PMID: 31120462.
  • Zabaras D, Wyllie SG. The Effect of Mechanical Wounding on the Composition of Essential Oil from Ocimum Minimum L. Leaves. Molecules. 2001;6(2):79-86. Published 2001 Jan 16. doi:10.3390/60100079

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.