10 tapaa käyttää epsom-suolaa puutarhassa
Vaikka epsom-suola liittyy lääketieteeseen, voimme käyttää sitä myös kasvien, viljelykasvien ja nurmikon parantamiseen. On olemassa erilaisia tapoja käyttää epsom-suolaa puutarhassa, jotta voimme parantaa kasvien kehitystä ja edistää niiden tervettä kasvua.
Ihmisille epsom-suolalla on kipua lievittäviä ja laksatiivisia ominaisuuksia korkean magnesiumsulfaattipitoisuutensa ansiosta. Useimmat eivät kuitenkaan tiedä, että sitä voidaan käyttää monella tapaa myös puutarhanhoidossa.
1. Epsom-suola lisää ravinteiden imeytymistä
Mineraalien, kuten typen, fosforin ja rikin, imeytyminen tehostuu, kun kasvi saa magnesiumsulfaattia. Suosittelemme lisäämään yhden ruokalusikallisen epsom-suolaa jokaista 4 kasteluvesilitraa kohden kahdesti kuukaudessa. Hetken kuluttua huomaat, kuinka kasvin lehdet paksunevat.
2. Se vähentää istutuksen negatiivisia vaikutuksia
Kun siirrät kasvia uuteen kasvualustaan, kasvi usein stressaantuu; sen lehdet muuttuvat keltaisiksi ja joissain tapauksissa se saattaa kuihtua. Kun siirrät kasvia, laita epsom-suolaa veteen ja liota juuret tässä valmisteessa.
Lue myös: Näin voit valmistaa kompostin itse
3. Epsom-suola vahvistaa siemeniä
Epsom-suolan sisältämä magnesium vahvistaa kasvin soluseiniä, joten siemenet saavat enemmän energiaa ja voimaa itämisen aikana. Lisää kylvön jälkeen ruokalusikallinen suolaa jokaista 4 kasteluvesilitraa kohden.
Voit myös ennen siementen sijoittamista laittaa ruokalusikallisen suolaa istutusta varten tarkoitettuun reikään.
4. Poistaa tuholaiset
Puutarhan tuholaiset ovat ongelma, jolle ei näytä olevan helppoa ratkaisua, sillä uusia lajeja ilmestyy jatkuvasti. Etuna tuholaisten poistamisessa näiden suolojen avulla on se, että tuholaisten karkottamisen lisäksi lisäämme maaperään ravinteita.
Sekoita 2,5 dl epsom-suolaa 20 litran vesiämpäriin ja ruiskuta lehdet valmisteella.
5. Se parantaa satoa
Voit hyödyntää näitä suoloja myös silloin, kun puutarhassasi tai hedelmäpuissasi on jo satoa. Levitä vesi- ja suolaliuosta hedelmäpuiden juurille.
Muista toistaa tämä prosessi noin 3 kertaa vuodessa. Sama voidaan tehdä paprika– ja tomaattikasveille. Vahvista tätä tekniikkaa ruiskuttamalla viljelykasvien lehtiä kerran kuukaudessa.
6. Parantaa nurmikon kuntoa
Jos haluat rehevän, tiheän ja terveen nurmikon, ripottele maaperään epsom-suolaa ennen kastelua. Käytä noin 1 kg suolaa 100 nurmikkoneliömetriä kohti.
7. Elvytä huonekasvit
Ruukuissa kasvatetut huonekasvit voivat myös hyötyä epsom-suolasta. Valmista tässä tapauksessa liuos, jossa on 2 ruokalusikallista suolaa ja 4 litraan vettä, ja suihkuta lehtiin.
Saat nopeammin tuloksia kuin kaatamalla suolat juurille. Suoloja voi joka tapauksessa ripotella myös kasvin juurelle ennen kastelua, kerran kuukaudessa.
8.Paranna lehtien vihreyttä
Jos huomaat, että kasvisi näyttävät väljähtyneiltä ja niiden lehdet ovat hieman kellertäviä, niihin kannattaa lisätä suoloja. Niissä oleva magnesium edistää klorofyllin tuotantoa. Suihkuta vain lehtiä liuoksella, jossa on 1 rkl epsom-suolaa ja 4 l vettä.
9. Parantaa nestemäisten lannoitteiden vaikutusta
Joissakin tapauksissa on tavallista turvautua nestemäisten lannoitteiden levittämiseen kasvien terveyden parantamiseksi. Jos haluat vieläkin paremman vaikutuksen, lisää 1 rkl epsom-suolaa jokaiseen 2 litraan lannoitetta. Huomaat eron jo lyhyessä ajassa.
Lue myös: Neuvoja pistokkaiden leikkaamiseen ja istuttamiseen
10. Se lannoittaa maaperää luonnollisesti
Jos aiot kasvattaa uusia kasvilajeja tai lisätä viljelykasveja puutarhaasi, voit käyttää epsom-suolaa lannoittaaksesi käyttämäsi maaperän. Käytä 1 rkl suolaa neliömetriä kohden.
Magnesiumia sisältävä maaperä helpottaa ravinteiden, kuten typen ja fosforin, imeytymistä. Sama koskee kompostia, johon voit lisätä näitä suoloja parantaaksesi maaperän laatua.
Kokeile käyttää epsom-suolaa puutarhassa nähdäksesi radikaalin muutoksen kasveissasi
Toivomme, että pystyt soveltamaan joitain näistä ideoista kasveihisi ja viljelykasveihisi. Anna epsom-suolalle mahdollisuus parantaa kasvikunnan ulkonäköä ja terveyttä.
Sinun ei tarvitse olla puutarhanhoidon asiantuntija, koska tapa soveltaa näitä vinkkejä on hyvin yksinkertainen; meidän tarvitsee vain olla johdonmukaisia. Kun huomaat positiiviset muutokset sadossasi, olet motivoitunut jatkamaan epsom-suolan käyttöä puutarhassasi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- González, R. P. (2019). Z= 12, magnesio, Mg. Elemento esencial para la vida. Anales de Química de la RSEQ, 115(2), 74-74.
- Abad, C., Piñero, S., Proverbio, T., Proverbio, F., & Marín, R. (2005). Sulfato de magnesio:¿ Una panacea?. Interciencia, 30(9), 543-549.
- ROBERTO, Z. L. V. (2020). ESTUDIO COMPARATIVO DEL SULFATO DE MAGNESIO EN SUELO ARCILLOSO EN EL CULTIVO DE BANANO (Musa paradisiaca)(Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD AGRARIA DEL ECUADOR).
- Hernández, R., & Jordá, M. G. (1981). Plantas medicinales. Editorial Pax México.
- Aliasgharpour, M. (2019). From Epsom Salt to a Beneficial Mineral; Magnesium. International Journal of Medical Investigation, 8(4), 1-8.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.