Logo image
Logo image

Neuvoja pistokkaiden leikkaamiseen ja istuttamiseen

4 minuuttia
Pistokkaista voi kasvattaa kokonaan uusia kasveja. Opi leikkaamaan ja istuttamaan niitä tämän artikkelin neuvoilla.
Neuvoja pistokkaiden leikkaamiseen ja istuttamiseen
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Oletko koskaan kuullut pistokkaiden istuttamisesta? Näin tekemällä oksille, versoille tai varsille voidaan antaa mahdollisuus lisääntyä. Tämä on hyödyllistä, sillä viljely ei ala siemenistä. Tässä artikkelissa jaamme neuvoja pistokkaiden leikkaamiseen ja istuttamiseen.

Näin sinulla on emokasvi, joka ei salli geneettistä muuntelua. Yksi haittapuoli on kuitenkin se, että jos et osaa leikata osia kasvista oikein ja estä hyönteisten pääsyä niihin, kylvöprosessi epäonnistuu. Muista, että puutarhaan voi pesiytyä useita hyönteisiä.

Neuvoja pistokkaiden leikkaamiseen

Pistokkaita saadaan puista, kukista, yrteistä ja jopa pensaista. Tärkeintä on varmistaa, että kasvi tukee tätä lisääntymismenetelmää, koska näin ei ole kaikkien kasvien kohdalla. Lisäksi leikkaaminen tulee tehdä oikein; tee se varovasti niin, että et vahingoita pistokasta.

Prosessiin kuuluu kasvin karsiminen poistamalla alemmat lehdet, kukannuput ja suojuslehdet, jotta ne eivät kuluta juurten kasvuunsa tarvitsemia ravintoaineita.

Valmistele astiaan substraatti ja istuta pistokkaat siihen jättäen tilaa niiden väliin. Juurtumisen edistämiseksi kyllästä ne hormoneilla ennen ruukkuun laittoa.

Kastele niitä usein sumuttamalla vedellä, ja kun ne alkavat kasvaa, peitä muovipussilla. Kun ne juurtuvat, voit siirtää ne haluamaasi paikkaan.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kanelin hyödyt puutarhanhoidossa

Vinkkejä pistokkaiden istuttamiseen

Pistokkaiden istuttaminen ei tarkoita sitä, että leikataan vain palanen puusta, haudataan se maahan ja kastellaan. Hyödynnä alla antamiamme neuvoja auttaaksesi pistokkaita juurtumaan ja kasvamaan terveinä.

Some figure

1. Leikkaa oikealla hetkellä

Parhaat vuodenajat ovat syksy ja talvi. Puut eivät kärsi vaurioista, koska niissä ei ole kukkia. Leikkaa vaakasuoraan osion alaosasta 20–40 cm:n pituiseksi.

2. Valitse parhaat osat

Kannattaa valita kypsiä, 1–4 vuoden ikäisiä oksia. Näin saat parhaat tulokset.

3. Tarjoa oikeanlainen maaperä

Tämä riippuu kasvilajista. Kaupoista saa kompostia tiettyjen kasvien, kuten mehikasvien, ruusupuskien ja pensaiden, viljelyyn. Yleisimmin käytettyjä ovat veden ja lannoitteen seokset tai hiekka- tai multapeti, jossa on kosteaa eloperäistä ainesta.

4. Varmista riittävä auringonvalon saanti

Pistokkaan ei tarvitse saada suoraa auringonvaloa; alkuvaiheessa osittainen auringonvalo on ihanteellista. Jotkut käyttävät tässä hyödyksi vedettäviä vaaleita kaihtimia. Kun pistokkaista kasvaa juuria, valon voimakkuutta voidaan lisätä.

5. Pidä silmällä kosteuden määrää

Pistokkaita tulee kastella usein, mutta alussa saatat huomata niiden näivettyvän. Älä kyllästä ruukkuja tai laatikoita vedellä. Pistokkaiden laittaminen kivien päälle auttaa ehkäisemään kapillaari-ilmiötä. Lisäksi kykenet paremmin ylläpitämään optimaalista kosteustasoa maaperässä.

6. Älä siirrä pistokkaita ilman juuria

Älä siirrä pistokkaita toiseen paikkaan varmistamatta ensin, että ne ovat kasvattaneet juuret. Tämän voi testata nykäisemällä  pistokasta kevyesti ja katsomalla, tuntuuko vastusta. Näin tiedät, onko tullut aika istuttaa ne toiseen ruukkuun tai puutarhaan.

7. Käytä hyvälaatuisia välineitä

Yksi yleinen virhe on käyttää epäpuhtaita tai vaurioituneita työkaluja. Tämä saattaa siirtää tauteja uusiin kasveihin ja myös niiden ympärillä oleviin kasveihin. Puhdista välineet ja pyri pitämään ne terävinä, jotta työskentely onnistuu mukavasti.

Mistä kasveista pistokkaita voi leikata?

Kasvien kasvattaminen varsista ja versoista ei ole hyvä idea kaikkien kasvilajien kohdalla, sillä jotkut kasvit lisääntyvät vain siemenistä. Muutamia kasveja, jotka menestyvät pistokkaiden istutuksella, ovat seuraavat.

Ruusut

Ruusut tulee kylvää suoraan lopulliseen paikkaansa. Ruusupistokkaat on leikattava noin 30-senttimetrisiksi ja ne on laitettava suoraan maahan pitämättä niitä ensin vedessä.

Laventeli

Laventeli istutetaan kylmässä, osioiden ollessa 7–8 cm:n mittaisia. Leikkausten tulisi olla teräviä.

Kaliforniantuliunikko

Pistokkaiksi tarvitaan noin 7 cm:n mittaisia osioita.

Kurjenpolvet

Vastoin yleistä luuloa kurjenpolven pistokkaat tulee leikata silloin kun kasvi on kuihtunut, mieluiten varresta. Niiden tulee olla noin 15–20 cm pitkiä. Nämä kasvit tekevät kauniita kukkia ja lehtiä, joita moni käyttää puhdistustuotteissa.

Some figure

Kuningaspegonia

Jo yhdellä lehdellä saa erinomaisen lopputuloksen. Kylvä pistokas noin 2–3 senttimetrin syvyyteen kosteaan ja huokoiseen multaan. Näitä kasveja pidetään sekä sisällä että ulkona.

Paju

Tämän puun kohdalla tulisi käyttää oksia, jotka eivät ole liian nuoria tai paksuja pistokkaiden leikkaamiseen. Kun ne kasvattavat juuret, voit siirtää ne ruukkuun tai puutarhaan.

Alkuvaiheessa voit harjoitella pajulla bonsai-puiden hoitoa.

Tutustu myös: 7 erikoista mustaa kasvia kotia koristamaan

Vesi on yksi vaihtoehto pistokkaiden istuttamisessa

Vaikka kosteus on pidettävä hallinnassa pistokkaita istuttaessa, yksi vaihtoehtoinen tapa on käyttää vettä. Suosittelemme laittamaan kasvuhormonia jauheena tai geelinä pistokkaan alaosaan juurtumisen edistämiseksi.

Laita pistokas vesipulloon kahdeksi viikoksi, jotta muodostuu uusia juuria. Siirrä se tämän jälkeen multaan. Kompostia varten voit käyttää perliittiä tai vermikuliittia. Sitä tulisi kastella joka kolmas päivä.

Pistokkaiden istuttaminen vaatii tarkkuutta

Pistokkaita voi ajatella kasvin kloonaamisena, minkä vuoksi jokaisessa viljelyvaiheessa tarvitaan tarkkuutta. El Cuaderno -kokoelmassa kerrotaan, miten tällainen lisääntyminen tuottaa uusia, alkuperäisen kasvin kanssa identtisiä kasveja.

Olet saattanut joskus aiemmin leikata varren ja istuttanut sen ruukkuun toivoen sen kukkimista. Jos näin ei käynyt, olet ehkä tehnyt jotain väärin.

Olitpa kokenut puutarhuri tai et, kärsivällisyydellä ja seuraamalla tämän artikkelin neuvoja pistokkaiden leikkaamiseen onnistut sekä niiden istuttamisessa että hoidossa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • El Cuaderno. Por Qué Biotecnología. La clonación de plantas: una antigua técnica. Programa educativo “Por Qué biotecnología”. Edición Nº 56. Argentina. https://www.porquebiotecnologia.com.ar/Cuadernos/El_Cuaderno_56.pdf
  • Reynoso V. Las 10 plagas más comunes en tu huerto. Asociación de Consumidores Orgánicos. Estados Unidos; 2016. https://consumidoresorganicos.org/quienes-somos/
  • Unidad Regional de Staff Care – World Vision Latinoamerica y El Caribe. Aromaterapia para aliviar los efectos del estrés. World Vision. Ecuador; 2020. https://blog.worldvision.org.ec/cuidate06

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.