Logo image
Logo image

Vinkkejä gerberojen hoitoon

3 minuuttia
Gerbera on yksi kauneimmista kasveista, joita voit lisätä puutarhaasi. Tänään jaamme vinkkejä gerberojen hoitoon.
Vinkkejä gerberojen hoitoon
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Gerberakasvit ovat Etelä-Afrikasta kotoisin olevia ruohomaisia ​​kasveja, joilla ei ole puumaista ​​vartta. Tämä laji on yksi suosituimmista maailmassa ja se tuo ainutlaatuista kauneutta puutarhaasi. Tämän päivän artikkelissa jaamme joitain vinkkejä gerberojen hoitoon kotipuutarhassa.

Nämä kasvit kasvavat pyöreässä muodossa, joten kaikki niiden lehdet sijaitsevat samansuuntaisesti ja ovat symmetrisiä. Lisäksi voit kasvattaa niitä kukkapenkissä tai ruukuissa, koska ne eivät kasva liian suuriksi.

Gerberan ominaisuudet

Gerberoilla on juurakko. Ne ovat varsia, jotka kasvavat maan alla ja auttavat varastoimaan ravinteita. Lisäksi juuret leviävät tästä kohdasta ja lehdet alkavat kasvaa.

Tämän tyyppisillä kasveilla on yksi vihreä varsi ja juuret voivat kasvaa jopa 3 metrin syvyyteen. Lisäksi kukan keskiosa voi olla vaalea tai musta.

Tämä lajike on myös erittäin kestävä, joten oksat kestävät ympäri vuoden; ne kukkivat aikaisesta keväästä myöhään syksyyn.

Kukat kasvavat yleensä noin 20 cm korkeiksi, minkä vuoksi ihmiset pitävät niistä niin paljon. Ne voivat olla punaisia, oransseja, keltaisia, vaaleanpunaisia, violetteja, sinisiä tai valkoisia.

Kasveissa voi olla yksi tai kaksi kukkaa. Yksittäisten kukkien terälehdet eivät peitä toisiaan. Kuitenkin kasveissa, joissa on kaksi kukkaa, saatat löytää kaksi kerrosta terälehtiä yhdessä.

Some figure

Vinkkejä gerberojen hoitoon kotona

Gerbera-kasvit ovat yksi parhaista kasveista kodin sisustamiseen. Sinun tulee kuitenkin noudattaa vinkkejämme gerberojen kotihoidosta, jotta ne pysyvät mahdollisimman kauniina.

1. Lämpötila ja valo ovat perustekijöitä

Gerberat tulevat trooppisesta ilmastosta. Siksi on parasta pitää ne paikassa, jossa lämpötila on tasaisesti +20-23 astetta. Älä koskaan altista näitä kasveja alle +12 asteen lämpötiloille.

Nämä kasvit tarvitsevat valoa kasvaakseen, mutta niitä ei saa laittaa suoraan auringonpaisteeseen. Sinun tulee asettaa ne paikkaan, jossa on myös varjoa.

2. Sinun täytyy hoitaa maaperää

Gerbera-kasvien tulee kasvaa maaperässä, jossa on runsaasti orgaanista ainesta. Tämä elementti antaa kasveille ravinteita, joita ne tarvitsevat kasvaakseen. Lisäksi sinun on jaettava maaperä tasaisesti, jotta juuret eivät tukehtuisi ja voivat kasvaa hyvin.

Lisäksi on tärkeää käyttää runsaasti kaliumia sisältäviä lannoitteita, jotta maaperä pysyy terveenä. Näin kasvit saavat tarvitsemansa ravinteet kukkia kasvattamiseen.

3. Kastelu ja sen mittaaminen

Tämän kasvilajin täytyy kasvaa alueilla, joilla on hyvä kosteustaso. Siksi sinun tulee pitää ruukut poissa asioista, jotka tuottavat paljon lämpöä ja kuivattavat ympärillään olevaa tilaa.

Lisäksi on tärkeää kastella niitä jatkuvasti, mutta älä käytä liikaa vettä. Tämän kasvin juuret ovat herkkiä ja voivat mennä pilalle liiallisen kastelun myötä. Joten sinun on varmistettava, että ruukussa on tehokas salaojitus, joka estää mullan liiallisen liiallisen vettymisen.

Vuodenaikoina, jolloin lämpötila on maltillinen, kastele kasvisi kolmen päivän välein. Vuodenaikoina, jolloin on erittäin kuuma, sinun tulee kastella kasvisi joka päivä. Tämä estää maaperän liiallisen kuivumisen.

Some figure

4. Kitkeminen ja karsiminen on tärkeää

Kaikki kasvit ovat alttiita rikkaruohoille ja tuhoeläimille, eivätkä gerberakasvit ole poikkeus.

Siksi on tärkeää tarkkailla niitä usein tarkistaaksesi, ovatko lehdet huonossa kunnossa. Jos ne ovat, sinun tulee poistaa huonot lehdet, jotta voit estää mahdollisen taudin leviämisen. Kitke myös rikkaruohot ympäriltä pois.

Kuinka kasvattaa gerberoja kotona?

Jos haluat kasvattaa gerberoja kotona, ensimmäinen asia, joka sinun on tehtävä, on sijoittaa kylvöpenkki aurinkoiseen paikkaan. Sitten, kun ne ovat itäneet, siirrä ne vastaavaan ruukkuun ja odota kukintaa aikaisin keväällä.

Käytä leveää ruukkua, jotta mikään kasvin osa ei vaurioidu sen kasvaessa. Lisäksi, kun lisäät multaa, sinun tulee kaivaa multaan reikä, jossa kasvi voi istua hyvin.

On tärkeää pitää mielessä, että ruukun alla käyttämäsi alustan tulee olla mahdollisimman sileä. Näin ruukkuun ei kerry ylimääräistä vettä.

Paras tapa kasvattaa gerberoja kotona on istuttaa ne ruukkuun. Näin voit siirtää kasveja ympäriinsä, mikäli sää on huono.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Soroa, María R., Revisión bibliográfica Gerbera jamesonii L. Bolus. Cultivos Tropicales [Internet]. 2005; 26 (4): 65-75
  • Herreros M. Cultivo de la gerbera [Internet]. Madrid: (S.E); (S.F) [citado 14 de julio de 2021]
  • Torres-Guerrero, Carlos Alberto, Etchevers B., Jorge D., Fuentes-Ponce, Mariela Hada, Govaerts, Bram, De León-González, Fernando, Herrera, Juan Manuel, INFLUENCIA DE LAS RAÍCES SOBRE LA AGREGACIÓN DEL SUELO. Terra Latinoamericana [Internet]. 2013; 31 (1): 71-84
  • Bonvissuto G. Propagación en pastizales naturales: rizomas y estolones vs semillas ¿Quién gana? [Internet]. Argentina: INTA EEA Bariloche; 2011 [citado 14 de julio de 2021]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.