Logo image
Logo image

Näin luot oman zen-puutarhan

3 minuuttia
Zen-puutarhat paitsi rauhoittavat myös edistävät keskittymistä ja luovuutta. Kerromme, kuinka luot oman zen-puutarhan.
Näin luot oman zen-puutarhan
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Zen-puutarhojen kauneutta voi ihailla ympäri maailmaa, aivan erityisesti Japanissa. Ne eivät ole ainoastaan kauniita, vaan niillä on myös lukuisia hyötyjä. Tästä syystä yhä useammat viheralueet saavat inspiraatiota zen-puutarhoista tai niihin lisätään jotakin tyypillisestä karesansuista, joka on japaninkielinen nimitys zen-puutarhalle. Tässä artikkelissa kerromme, miten luot oman zen-puutarhan.

Luonnon elementtien sommittelu avariin tiloihin luo seesteisyyden tunnetta sekä niitä ihailevissa että niitä rakentavissa ihmisissä. Parasta on se, että zen-puutarhan rakentaminen ei vaadi paljon tilaa. Joillakin ihmisillä on sellainen pöydällään kotona tai toimistossa.

Tiedätkö, millaisia elementtejä zen-puutarhaan tulisi laittaa ja mitä hyötyjä se tuo elämääsi? Tämä selviää alta! Kerromme myös, miten luot oman zen-puutarhan.

Zen-puutarhan hyödyt

Yksinkertaisuus, kauneus, estetiikka ja miellyttävä ilmapiiri ovat vain muutamia näiden eksoottisten puutarhojen tarjoamista hyödyistä. Näytämme nyt muutamia muita niihin liitettyjä hyötyjä.

1. Tyyneys ja välitön rentoutuminen

Zen-puutarhassa tai sen lähettyvillä oleminen luo rauhallisuuden tunnetta. Syynä on se, että kaikki sen sisältämät elementit ovat hyvin tarkoituksenmukaisia. Se luo sopen, joka lievittää arjen stressiä.

Japanilaiset zen-puutarhat vähentävät jännitystä jo pelkästään sillä, että niitä katsoo. Niiden sora tai hiekka symboloivat merta. Pinnalla olevat kivet edustavat naarasleijonaa ja tämän pentuja.

Puutarhaa luodessa hiekka tulisi vetää kivien ympärille aaltoilevasti. Tämä rentouttava puuhastelu voi auttaa selkiyttämään mieltä huolista. Lisäksi elementtien uudelleenjärjestely edistää mietiskelyä.

Some figure

Lue myös: 6 vinkkiä ympäristöä säästävän puutarhan luomiseen

2. Niitä voi rakentaa minne tahansa

Koska koko ei ole rajoittava tekijä, zen-puutarha mahtuu mihin tahansa tilaan asunnossa tai toimistossa. Japanilaisesta puutarhasta voi tehdä myös pienoisversion.

Zen-puutarha tuo tilaan positiivista luonnon energiaa. Lisäksi ulottuvillasi on rentoutuskeino aina kun sitä tarvitset.

3. Parempi kurinalaisuus ja keskittyminen

Zen-puutarhan ylläpitäminen voi auttaa edistämään mietiskelyä ja viemään sen uudelle tasolle. Tämä taas auttaa kehittämään kykyjä, joita tarvitaan keskittymiseen ja kurinalaisuuteen tavoitteiden saavuttamiseksi.

4. Parantaa luovuutta

Zen-puutarha lisää sitä hyödyntävien ihmisten luovuutta ja parantaa ongelmanratkaisukykyä. Elementtien jatkuva uudelleenjärjestely ja hiekan haravoiminen eri muotoihin ja vanoihin stimuloivat ja lisäävät mietiskelyä, mikä auttaa luomaan uusia ideoita.

5. Zen-puutarha kaunistaa, tasapainottaa ja saa energian virtaamaan

Zen-puutarhoja voi olla hyvin monenlaisia, sillä jokainen jättää niihin oman persoonallisen jälkensä. Tästä syystä saatat törmätä hyvin pelkistettyihin, mutta kauniisiin puutarhoihin. Toisissa puolestaan saattaa olla eksoottisia kasveja, muualta tuotua hiekkaa ja keräilyhahmoja, jotka luovat erittäin upean sommitelman.

6. Zen-puutarhassa voi pitää omaa lemmikkiä

Kaikissa japanilaisissa puutarhoissa, erityisesti pienoisversioissa, ei ole vettä. Mutta jos zen-puutarhasi on ulkona, pyri laittamaan sinne lähde tai keinotekoinen vesiputous.

Jos olet jo tehnyt tämän, voit lisätä sinne kauniita ja värikkäitä koikarppeja, jotka ovat perinteisiä kaloja tällaisissa lammissa. Voit laittaa sinne myös kiviä ja vesikasveja kalojen viihtyvyyden lisäämiseksi.

7. Hyödynnä sitä meditoinnissa ulkona

Zen-puutarha ei ole pelkkä koriste-elementti kodin kaunistamiseen. Kun luot zen-puutarhan ulos, sinulla on oma keidas mietiskelyyn, joogaamiseen tai ulkoliikuntaan. Tällaisessa puutarhassa saa hyvin yhteyden luontoon ja pääsee syvään meditaation tilaan.

Luonnon elementit, kuten vesi, puu ja bonsain tyyppiset eksoottiset kasvit, voivat tehdä patiostasi viihtyisän paikan nauttia sunnuntai-iltapäivästä perheen ja ystävien kanssa.

8. Zen-puutarhaa on helppo ylläpitää

Kun valitset minimalistisen asetelman, zen-puutarhaa on helppo ylläpitää. Siellä ei tyypillisesti ole moniakaan sellaisia asioita, jotka tarvitsisivat jatkuvaa korjausta tai siistimistä.

Voit tarvittaessa siivota sen itse helposti ja nopeasti.

Näin luot oman zen-puutarhan

Voit aloittaa luomalla pienen zen-puutarhan tiettyyn nurkkaukseen kotona tai toimistossa. Voit sitten halutessasi alkaa suurentaa sitä, jos tilaa riittää.

Hiekan ja kivien lisäksi tarvitset zen-puutarhan luomiseen seuraavat materiaalit:

  • Graniittia tai hienojakoista soraa: Voit hankkia värillistäkin. Pidä vain mielessä, että käytät sitä sommitelmien luomiseen.
  • Puutarjotin, joka ei ole kovin syvä (2–10 cm). Koon voit valita itse.
  • Sinua miellyttäviä koriste-elementtejä.
  • Pieni harava.
Some figure

Zen-puutarhan luominen

  1. Kaada soraa tai hienoa hiekkaa kauttaaltaan tarjottimelle niin, että se peittää neljänneksen sen syvyydestä.
  2. Tässä kohtaa pääset käyttämään luovuuttasi ja koristelemaan zen-puutarhasi kivillä, oksilla, suitsukkeilla ja muilla karensansuin elementeillä haluamallasi tavalla.
  3. Haravalla voi tehdä aaltoja tai muunlaisia muotoja. Voit tehdä kivistä ikään kuin vuoria ja rakentaa pienen polun puusta.
  4. Yritä saada jostain zen-puutarhaasi pienois-Buddha.

Käy lukemassa myös: Kaupunkipuutarhan rakentaminen pieneen tilaan

Zen-puutarhat ovat perinteikkäitä ja kauniita

Tee luonnos, jolla hahmottelet hieman tulevaa zen-puutarhaasi. Pidä mielessä, että perinteisissä zen-puutarhoissa on hyvin vähän elementtejä ja pariton määrä kiviä. Pyri lisäämään sinne myös kasveja.

Nykyään on olemassa erikoismyymälöitä, joista voi ostaa kaiken mitä tällaiseen projektiin tarvitaan. Japanilaisten puutarhojen tulee olla jatkuvassa liikkeessä, joten elementtien vaihtaminen ja hiekan uudelleenjärjestely ovat yksi tapa nauttia niiden hyödyistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mrazek, M. D., Franklin, M. S., Phillips, D. T., Baird, B., & Schooler, J. W. (2013). Mindfulness Training Improves Working Memory Capacity and GRE Performance While Reducing Mind Wandering. Psychological Science, 24(5), 776–781. https://doi.org/10.1177/0956797612459659
  • Colzato, L. S., Ozturk, A., & Hommel, B. (2012). Meditate to create: the impact of focused-attention and open-monitoring training on convergent and divergent thinking. Frontiers in psychology, 3, 116. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2012.00116

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.