Logo image
Logo image

Vinkkejä kukka-asetelmien säilyttämiseen kauniina

2 minuuttia
Oletko turhautunut, koska kukka-asetelmasi kestävät kauniina vain muutaman päivän? Jatka lukemista saadaksesi vinkkejä kuinka säilyttää ne kauniina pidempään.
Vinkkejä kukka-asetelmien säilyttämiseen kauniina
Kirjoittanut Paula Heidemeyer
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kukka-asetelmat ovat loistava tapa lisätä väriä ympäristöön. Ne lisäävät huoneen estetiikkaa sekä kotoisuutta. Kukat kuitenkin kuihtuvat nopeasti ja näyttävät pilaantuvan silmänräpäyksessä; jotkut kestävät pari päivää, toiset jopa pari viikkoa… Se, kuinka pitkään kukat säilyvät, riippuu lajikkeesta ja hoidosta.

Tässä artikkelissa annamme sinulle yksinkertaisia vinkkejä kukka-asetelmien säilyttämiseen kauniina jopa 5 päivän ajan. Hoito ei vie paljoa aikaa. Lisäksi hoidetut kukat parantavat kodin ulkoasua.

Vinkkejä kukka-asetelmien säilyttämiseen kauniina

Some figure
Kukka-asetelmat ovat kauniita ja sopivat kaikkiin tilaisuuksiin.

Seuraa näitä vinkkejä pitääksesi kukkasi tuoreina ja tuoksuvina pidempään:

 • Poista kääreet ja leikkaa varsi vinosti; poista sitten ylimääräiset lehdet ja aseta kukat maljakkoon.
 • Älä täytä maljakkoa vedellä, koska kukat voivat “hukkua.” Vettä tulisi olla alle 12 cm.
 • Kukka-asetelman sijainti on tärkeä; säilytä niitä aina viileässä huoneessa yöllä ja aurinkoisen ikkunan ääressä päivällä, mutta älä altista kukkia suoralle auringonvalolle.
 • Voit käyttää lämmintä vettä useimpien kukkien maljakossa, mutta suosittelemme kylmää vettä sipulikasveille ja ruusuille.
 • Kukat tarvitsevat raikasta vettä, joten vaihda vesi päivittäin; katkaise varren pää pois, jos se on liian kuiva.
 • Orkideat eivät vaadi paljoakaan hoitoa, koska ne ovat melko kestäviä; leikkaa vain varsi vinosti ja anna kukille lämmin vesihaude.
 • Hortensiat tarvitsevat kuitenkin kylmää vettä pysyäkseen pirteänä ja kauniina.
 • Lisää mineraalisuoloja tai jopa aspiriinia veteen elvyttämään niitä, jos ne näyttävät hieman nuupahtaneilta; lusikallinen suolaa tai sokeria auttaa myös.
 • Suihkuta kukkia suihkupullolla tai heitä pisaroita käsilläsi stimuloidaksesi kukkia.

Lisää vinkkejä

Kukka-asetelmia on helppo ylläpitää, kun tiedät mitä tehdä; tässä on joitain vinkkejä siihen.

Puhdista kukat

Poista ensin kukkien ylimääräiset varret ja lehtien jäänteet. Tämä helpottaa terveiden kukkien toipumista, koska sen ei tarvitse luopua kukista. Se myös estää bakteerien tai jopa hyönteisiä menemästä kuihtuneisiin kukkiin.

Kylmä juokseva vesi

Ihannetapauksessa kukkien on aina oltava viileässä vedessä; leikkaa pitkät varret 45 asteen kulmassa ja aseta ne sitten kylmän vesihanan alle. Tee se oksasaksilla tai terävällä veitsellä, jotta et rikkoisi varren säikeitä.

Kukkien ravitseminen

Some figure
On monia tapoja ylläpitää kukkia.

Kukat tarvitsevat ravinteita sen jälkeen kun ne on leikattu pääkasvista pysyäkseen vahvana ja terveenä. Voit lisätä mitä tahansa aspiriinista lusikalliseen sokeria ja etikkaa.

Tässä on muutamia luonnollisia “juomia” kukka-asetelmiin.

 • 1 rkl sokeria ja 1 tl klooria jokaista kahta vesilitraa kohti. Tämä johtuu siitä, että sokeri ravitsee ja kloori poistaa bakteerit.
 • Poreileva aspiriini hapettaa veden ja pitää veden vapaana myrkyistä ja bakteereista.
 • Sprite tai 7Up -tilkka vastaa sokerin käyttöä. Lisäksi juoman sisältämä hiilihappo suojaa kukkia bakteereilta.
 • Ota huomioon huoneen lämpötila ja säilytä kukat viileässä paikassa.
 • Aurinko ja lämpö saavat kukat kuihtumaan heti. Voisi sanoa, että ne ”sulavat”, joten pidä ne viileässä paikassa kaukana kylmistä ilmavirroista.
 • Pidä kukat poissa suorasta auringonvalosta, koska ne kuihtuvat nopeammin.

Kukat ovat koriste-elementti, joka sopii jokaiseen huoneeseen. Kukkia on helppo hankkia ja ylläpitää pidempään, kuten olet oppinut tästä artikkelista.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.