Logo image
Logo image

7 värikästä sisäorkideaa kotisi sisustamiseen

3 minuuttia
Sisäorkideat tuovat eleganssia mihin tahansa huoneeseen. Selvitä, mitkä lajikkeet sopivat kotiisi parhaiten.
7 värikästä sisäorkideaa kotisi sisustamiseen
Viimeisin päivitys: 15 huhtikuuta, 2023

Jos harkitset sisäorkideaa kotiisi, olet tullut oikeaan paikkaan, sillä kerromme sinulle, mitkä lajikkeet sopivat ihanteellisesti huoneiden sisustamiseen. Sisäorkideat ovat hienostuneita koriste-elementtejä, joissa on ripaus ylellisyyttä.

On olemassa tuhansia kasvilajeja, joita arvostetaan niiden värien, muotojen ja koon monimuotoisuuden vuoksi. Jopa niille, jotka eivät vielä pidä itseään puutarhanhoidon asiantuntijoina, orkidean hoitaminen ei ole suuri sitoumus. Kutsumme sinut oppimaan siitä lisää.

Sisäorkideat: kukkia, joilla on laaja merkitys

Orkideat saivat merkityksensä viktoriaanisella aikakaudella, jolloin niitä annettiin todisteeksi rakkaudesta ja kiintymyksestä. Niitä pidettiin eksoottisina kukkina. Mitä harvinaisempi laji, sitä syvempi tunne.

Ne yhdistettiin ylellisyyteen, koska niitä ei ollut niin helppo löytää. Ne tuotiin trooppisilta alueilta, ja vain harvoilla oli niihin varaa.

Nykyään todellisuus on toinen. Vaikka ne ovat edelleen arvostettuja kasveja, kuka tahansa voi ostaa niitä kukkakaupasta tai kasvattaa orkideoita kotona.

Lue: Bromeliat: kasvattaminen, hoito ja suositukset

Parhaat sisäorkideat kodin sisustamiseen

Orkideoiden kasvattamisessa tulee harkita tiettyjä niiden kehitykseen vaikuttavia muuttujia, kuten maaperää, kosteutta ja pH:ta. Sisätiloissa olosuhteet ovat erilaiset kuin ulkona, mutta ei se mitään, sinun täytyy vain löytää oikea kasvi. Tässä on joitakin ehdotuksia.

1. Nystykämmekät

Nystykämmekät (Oncidium) käsittävät noin 300 lajia trooppisia ja subtrooppisia amerikkalaisia orkideoita, toteaa Encyclopedia Brtiannica.

Se on lajike, jonka terälehdissä on lämpimiä täpliä ja oksille ryhmittyneitä minikukkia. Sisätiloissa ne viihtyvät hyvin poissa kuumuudesta, koska ne pitävät viileästä. Jos luonnonvalo tunkeutuu voimakkaasti huoneeseen, asenna orkidean hoitamiseksi läpikuultavat verhot.

Some figure
Nystykämmekät täytyy pitää poissa lämmönlähteistä, jotta ne selviävät sisätiloissa.

2. Perhoskämmekät

Meksikon ekologian instituutin mukaan perhoskämmeköiden tieteellinen nimi Phalaenopsis tulee kreikan sanasta phalania, joka tarkoittaa “perhosta” ja opsis, joka tarkoittaa “samankaltaista”. Joten ne ovat orkideoita, joiden kukat muistuttavat lennossa olevia perhosia (kts. artikkelikuva).

Niillä on 3 terälehteä yhdistettyjä tai yksivärisiä sävyjä, juuret ovat paksut ja vihreät. On suositeltavaa istuttaa ne läpinäkyviin ruukkuihin, jotta ne nauttivat runsaasta auringonvalosta.

Kodin sisustuksessa on hyvä laittaa 3 perhoskämmekkää yhteen astiaan, sillä niin saat yksinkertaisen ja tyylikkään kukka-asetelman.

3. Orvokämmekät

Orvokämmeköiden kasvitieteellinen nimi on Miltoniopsis. HortScience väittää, että näillä kasveilla on houkuttelevat istutusominaisuudet alkaen niiden suurista, tuoksuvista kukista kiehtovissa väreissä, kuten valkoinen, violetti ja punainen.

Orvokämmekät vaativat vettä joka päivä, ruiskutettuna suihkepullolla. Sisustuksessa ne ansaitsevat paikan samettisten terälehtiensä ansiosta.

Some figure
Miltoniopsis. Violetti variantti on erittäin silmiinpistävä sisustuksessa.

4. Katleijat

Jos kodissasi ei ole polyeteenikattoa, katleijat sopivat sinne hyvin. Colombian Society of Orchidology huomauttaa, että tämä lajike ei pidä kyseisestä materiaalista. He lisäävät, että paksu substraatti ja rungon palaset ovat välttämättömiä tälle lajille, joten ruukkua valmistellessa ota huomioon asiantuntijoiden ehdotukset.

Katleija (Cattleya) on yksi tunnetuimmista orkideoista, ja se nähdään jopa lajin “kuningattarena”. Sen kehitys tapahtuu pseudomukuloiden kautta ja sen tulee saada hyvä annos valoa, vaikkakaan ei suoraa auringonvaloa.

Kasvi itää enintään 3 suurta kukkaa, jotka elävät jopa yhden kuukauden. Erottuvat sävyt ovat seuraavat:

Katleijoiden värejä on mahdollista sekoittaa ainutlaatuisten palettien luomiseksi.

5. Helokämmekät

Orchid Friends Clubin mukaan helokämmeköitä on hyvä kasvattaa ruukuissa. Kukat ovat valkoisia ja niissä on selkeä keltainen keskusta, ja kasvilla on ohuet, pitkänomaiset terälehdet. Se on myös yksi halutuimmista lajikkeista suljettujen tilojen koristeluun.

6. Zygopetalum

American Orchid Society suosittelee tämän lajikkeen kasvattamista keskilämpötiloissa, koska kosteus ja kylmä tuottavat lehtiin pilkkuja ja saavat ne näyttämään vähemmän kauniilta. Jos ne saavat asianmukaista hoitoa, nämä kasvit viihtyvät ilman vaikeuksia.

Alusta tulee vaihtaa puolen vuoden välein ja lämpötilan muutoksista pitää huolehtia. Zygopetalum erottuu erinomaisesta tuoksustaan ja purppuraisten ja keltaisten värien intensiteetistä.

Some figure
Zygopetalum tarvitsee alustan vaihdon puolen vuoden välein.

7. Dendrobrium

Tämäntyyppinen orkidea tykkää olla ikkunan lähellä, jotta auringon lämpö pääsee siihen. Sen pääominaisuus on se, että se kukkii keväällä.

Kukat kukkivat lyhyinä rypäleinä, ja sillä on sekä pieniä että suuria yksilöitä lajille yhteisissä väreissä, mutta myös eksoottisen ruskeana ja silmiinpistävän vihreänä.

Lue tämäkin: Näin piikkikruunu kukkii ympäri vuoden

Kuinka sisäorkideoita hoidetaan

Orkideat nähdään majesteettisuuden ja hienovaraisuuden välillä, minkä vuoksi jotkut ihmiset epäröivät hankkia niitä. Tämä johtuu siitä virheellisestä ajatuksesta, että niiden hoito on vaativaa, vaikka totuus on, että kasvi elää hiljaa ja hyvin niin kauan kuin sillä on vaaditut perusympäristöolosuhteet:

  • Epäsuora valo.
  • Kontrolloitu kastelu.
  • Etäisyys kuivasta ilmasta.

Orkidea antaa huoneille hienostuneen säväyksen. Haluatko nauttia tämän lajin loistosta kodissasi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Britannica, T. Editors of Encyclopaedia (2017, May 3). OncidiumEncyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/plant/Oncidium
  • Club Amigos Orquídeas. Coleogyne. Club Amigos Orquídeas. https://www.cao.org.es/coelogyne/
  • Instituto de Ecología de México. Orquídea mariposa. Instituto de Ecología de México. https://www.inecol.mx/inecol/index.php/es/ct-menu-item-25/planta-del-mes/37-planta-del-mes/588-orquidea-mariposa-phalaenopsis-amabilis
  • Lopez, R. G., & Runkle, E. S. (2006). Temperature and photoperiod regulate flowering of potted Miltoniopsis orchids. HortScience41(3), 593–597. https://doi.org/10.21273/hortsci.41.3.593
  • Sociedad Americana de Orquídeas. Zygopetalum. Sociedad Americana de Orquídeas. https://www.aos.org/orchids/orchids-a-to-z/letter-z/zygopetalum.aspx
  • Sociedad Colombiana de Orquideología. La Cattleya warscewiczzi. Sociedad Colombiana de Orquideología. https://sco.org.co/la-cattleya-warscewiczii/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.