Logo image
Logo image

Mitä on vaaleanpunainen suklaa ja mistä sitä saadaan?

2 minuuttia
Vaaleanpunaista suklaata saadaan ruby-kaakaopapulajikkeesta. Sen valmistukseen tarvitaan vähemmän sokeria, eikä siinä ole lainkaan lisäaineita.
Mitä on vaaleanpunainen suklaa ja mistä sitä saadaan?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vaaleanpunainen suklaa on itsenäisen brändin markkinoille tuoma uusi tuote, jonka pääpiirre on vaaleanpunainen väri. Älä kuitenkaan anna sen ulkonäön hämätä, sillä se on itse asiassa lisäaineeton suklaa, jota valmistetaan erityislaatuisista kaakaopavuista.

Etkö ole kuullut siitä? Jatka lukemista, sillä kerromme tästä tuotteesta kaiken oleellisen. Siinä on ensinnäkin monia terveysominaisuuksia!

Mitä on vaaleanpunainen suklaa?

Tämä Ruby-suklaanakin tunnettu vaaleanpunainen herkku valmistetaan ruby-kaakaopavuista, joita kasvatetaan Ecuadorissa ja Brasiliassa. Muutamia viljelmiä on myös Norsunluurannikolla.

Näiden kaakaopapujen maku ei ole kitkerä, kuten kaakaolla useimmiten. Lisäksi tämä suklaa ei sisällä väri- tai makeutusaineita.

Valmistuksessa käytettyjen maitotuotteidenkin määrä on vähäinen. Vaaleanpunainen suklaa ei kuitenkaan vielä ole kovin iso hittituote markkinoilla, sillä sen on vielä läpäistävä laadunvalvontaan liittyviä asioita.

Käy lukemassa: Mitkä ovat suklaaterapian hyödyt?

Miltä vaaleanpunainen suklaa maistuu?

Kaupan suklaa on tavallisesti makeaa, kun taas puhdas kaakao on kitkerää. Vaaleanpunainen suklaa sen sijaan maistuu neutraalimmalta ja omaleimaisemmalta. Se on tavallaan kitkeränmakeaa, joten siihen ei tarvitse sekoittaa niin paljon sokeria.

Some figure
Kaakaossa on perinteisesti kitkerä maku, minkä vuoksi siihen sekoitetaan sokeria.

Miten vaaleanpunainen suklaa eroaa muista suklaista?

Vaaleanpunainen suklaa eroaa muista kaupan suklaista alhaisemmalla sokeripitoisuudellaan. Sen kaakaopitoisuus on näin ollen suurempi.

Huomaa, että kaakao tekee hyvää sydämen ja verisuonten terveydelle, ainakin Phytotherapy Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaanSe voi auttaa tasapainottamaan verenpainetta, mikä on yleensä liitetty pienempään sydänkohtausriskiin.

Kaakaon antioksidanttivaikutus voi auttaa neutralisoimaan vapaiden radikaalien tuotantoa kehon kudoksissa. Critical Reviews in Eukaryotic Gene Expression -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä ominaisuus vähentää monitekijäisten ja kroonisten sairauksien ilmaantumista.

Kuten jo todettiin, vaaleanpunainen suklaa sisältää vähemmän sokeria kuin perinteinen suklaa. Sokeri nostaa todistetusti metabolisten ongelmien riskiä, minkä vuoksi sen saannin vähentäminen on kannattavaa.

Valmista herkullinen kaakao-persimonpiirakka

Miten vaaleanpunaista suklaata voi käyttää?

Vaaleanpunaista suklaata ei saa useimmilta markkinoilta Euroopassa, sillä se odottaa hyväksyntää ruokaturvallisuusviranomaisilta. Yleensä sitä käytetään levyinä, mutta siitä voi sulattamalla valmistaa myös jälkiruokia.

Sitä voi sisällyttää esimerkiksi kakkuihin antamaan punertavaa väriä, joka houkuttelee erityisesti lapsia.

Onko kyseessä uusi suklaalaatu?

Vaaleanpunaista suklaata voidaan tosiaan pitää uutena suklaalaatuna, koska sitä saadaan erityislaatuisista kaakaopavuista ja sen tuotantoprosessi mahdollistaa vähäisemmän sokerinkäytön.

Tästä syystä se saattaa olle terveellisempi vaihtoehto kuin perinteiset sokerilla makeutetut suklaat.

Some figure
Eri suklaalajikkeet syntyvät käytetyn kaakaopavun ja valmistusprosessin perusteella.

Vaaleanpunainen suklaa on uusi innovaatio

Vaaleanpunainen suklaa voi tuntua oudolta, kun siihen törmää kaupan hyllyllä. Nyt kuitenkin tiedät, että se on yllättävästä väristään huolimatta aitoa kaakaota. Siitä tulee todennäköisesti kilpailija perinteisille suklaalaaduille.

Tämä kaakaolajike on aivan yhtä monikäyttöinen kuin muutkin kaakaot. Sitä löytyy levyinä ja sitä voi lisätä moniin eri resepteihin antamaan kaunista vaaleanpunaista väriä.

Pyri joka tapauksessa aina valitsemaan suklaa, jossa on vähiten lisättyä sokeria

Vaikka siinä ei ole yhtä kitkerä maku kuin perinteisessä kaakaossa, valmistajat saattavat alkaa lisätä siihen enemmän sokeria nostaakseen sen suosiota kuluttajien keskuudessa. Tästä syystä kannattaa aina lukea tuoteselosteet!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.