Onko lasten turvallista syödä suklaata?

Tiesitkö, että suklaissa on eroja? Tässä artikkelissa kerromme, millaista suklaata lasten on turvallista syödä ja millaista suklaata tulisi välttää, jotta se ei pilaisi heidän terveyttään.
Onko lasten turvallista syödä suklaata?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Useimmat lapset rakastavat suklaata. Monet ravitsemusasiantuntijat kuitenkin varoittelevat, että kaikki suklaa ei ole hyväksi lasten terveydelle. Joissakin suklaissa on runsaasti sokeria. Alla kerromme, onko lasten todella turvallista syödä suklaata.

Ihan ensin on tärkeää korostaa, että lapset tarvitsevat monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion. Vanhempien tulee varmistaa, että he syövät runsaasti erilaisia ruoka-aineita ravintoainepuutosten välttämiseksi. Tässä mielessä monille ruoka-aineille on paikkansa terveellisessä ruokavaliossa, mutta niitä kaikkia ei tulisi syödä samoissa määrissä.

Yleiset ainesosat suklaassa

Analysoidaksemme, onko lasten turvallista syödä suklaata, aloitetaan vilkaisemalla suklaan pääraaka-aineita.

Kaakao

Kaakao on kasviperäinen, kitkeränmakuinen raaka-aine, jossa on runsaasti antioksidanttisia fytoravinteita. The Cochrane Database of Systematic Reviews -lähteessä julkaistun tutkimuksen mukaan sen sisältämät flavonoidit auttavat säätelemään verenpainetta.

Tässä mielessä kaakao on korkealaatuista ravintoa, joka on hyväksi terveydelle. Suklaassa oleva kaakao on siis myönteinen asia.

Tuotteen laadusta riippuu, onko lasten turvallista syödä suklaata
Kaakao sisältää terveydelle hyödyllisiä flavonoideja. Monissa tutkimuksissa on vahvistettu niiden vaikutus verenpaineeseen.

Lue lisää: Mikä suklaa on kaikkein terveellisin?

Täysmaito

Maidosta, niin nestemäisestä kuin jauheestakin, saa laadukkaita mikroravintoaineita, kuten kalsiumia. Tämä kivennäisaine parantaa luiden terveyttä pienentäen murtumariskiä keskipitkällä aikavälillä. Tämä on nähtävissä Nutrients-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tämän kivennäisaineen optimaalisen imeytymisen vuoksi on kuitenkin tärkeää varmistaa, että kehon D-vitamiinitasot ovat riittävät. Muussa tapauksessa voi tulla kalsiumin puutos.

Maito on myös laadukkaiden proteiinien ja rasvojen lähde. Näistä syistä sitä pidetään terveellisenä ravintona.

Sokeri

Suurin ongelma suklaassa on sen sokeripitoisuus. Kauppojen suklaissa on sokeria usein runsain määrin, mikä heikentää niiden laatua.

Lisätyn sokerin säännöllinen kulutus on yhdistetty esimerkiksi lihavuuden ja diabeteksen kohonneeseen riskiin, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.

Suklaan terveyshyödyt lapsille

Lasten on turvallista ja hyödyllistäkin syödä suklaata, kunhan se on laadukasta. Tämä tarkoittaa sitä, että sen tulee sisältää vähintään 75 % kaakaota, mikä puolestaan merkitsee vähäisempää lisätyn sokerin määrää.

Tässä joitakin suklaan syömisen hyötyjä.

Auttaa säätelemään verenpainetta

Kuten jo mainittiin, kaakaon flavonoidit auttavat säätelemään verenpainetta, mikä merkitsee verenkiertoelimistön parempaa toimintaa. Pitkällä aikavälillä tämä merkitsee pienempää monitekijäisten sairauksien riskiä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Valmista herkullinen kaakao-persimonpiirakka

Hidastaa ikääntymistä

Tutkimuksissa on havaittu, että yksi avainasioista ennenaikaisen ikääntymisen viivyttämisessä on syödä enemmän antioksidantteja. Runsaasti kaakaota sisältävä suklaa on ihanteellista ravintoa tämän tavoitteen saavuttamisessa.

Siitä saa energiaa

Ei pidä unohtaa, että suklaasta saa runsaasti energiaa. Tämä on hyväksi lapsille, sillä lapset ovat yleensä fyysisesti hyvin aktiivisia. Passiivisten ihmisten tulisi kuitenkin syödä sitä kohtuudella.

Suklaan merkittävimmät riskit lasten kohdalla

Suklaansyönnin riskit lapsilla riippuvat tuotteen laadusta. Suklaa, jossa kaakaota on prosentuaalisesti vähän ja sokeria paljon, voi vaikuttaa haitallisesti seuraavilla tavoilla:

  • Lihavuuden kohonnut riski: Fruktoosin ja glukoosin säännöllinen kulutus on yhteydessä lapsuusajan lihavuuden suurempaan esiintyvyyteen. Tämä on vakava terveysongelma, jolla on jälkivaikutuksia ja joka voi johtaa muiden sairauksien kehittymiseen.
  • Diabeteksen suurempi esiintyvyys: Diabetes on läheisessä yhteydessä lihavuuteen. Merkittävin riskitekijä on syödä paljon yksinkertaisia sokereita ja liikkua vähän.
Liika sokerinsyönti lisää lapsuuden diabeteksen riskiä
Sokerin suurkulutus lisää lasten diabetesriskiä myöhemmin.

Millainen suklaa on parasta?

Oikeanlaisen suklaan valinta on erittäin tärkeää terveellisen ruokavalion kannalta. Yleissääntö on, että kannattaa valita yli 75 % kaakaota sisältävä suklaa riippumatta siitä, sisältääkö se maitoa vai ei.

Lisäksi kannattaa välttää keinomakeutettuja tuotteita. Nämä lisäaineet vaikuttavat haitallisesti suoliston mikrobiomiin. Lasten kohdalla bakteerien monimuotoisuus suolistossa on tärkeä asia.

Lasten on turvallista syödä suklaata

Lasten on siis turvallista syödä suklaata, kunhan se on laadukasta. Tämä on avaintekijä, joka tulisi ottaa huomioon. Sellaiset suklaat, joissa on runsaasti sokeria, ovat haitaksi.

Lopuksi on vielä tärkeää korostaa hyvän ravitsemuskasvatuksen merkitystä elämän alkutaipaleella. Tässä vaiheessa opituista asioista kehittyy tottumuksia myöhemmin elämässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ried K, Fakler P, Stocks NP. Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Apr 25;4(4):CD008893. doi: 10.1002/14651858.CD008893.pub3. PMID: 28439881; PMCID: PMC6478304.
  • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.
  • Fidler Mis N, Braegger C, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton ND, Hojsak I, Hulst J, Indrio F, Lapillonne A, Mihatsch W, Molgaard C, Vora R, Fewtrell M; ESPGHAN Committee on Nutrition:. Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Dec;65(6):681-696. doi: 10.1097/MPG.0000000000001733. PMID: 28922262.
  • Galvan YP, Alperovich I, Zolotukhin P, Prazdnova E, Mazanko M, Belanova A, Chistyakov V. Fullerenes as Anti-Aging Antioxidants. Curr Aging Sci. 2017;10(1):56-67. doi: 10.2174/1874609809666160921120008. PMID: 27659261.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.