Bromeliat: kasvattaminen, hoito ja suositukset

Bromelioiden kasvattamiseksi ulkona on tarpeen muistaa muutama tärkeä asia. Kerromme niistä kaiken täällä.
Bromeliat: kasvattaminen, hoito ja suositukset

Viimeisin päivitys: 11 maaliskuuta, 2023

Ensi silmäyksellä bromelioiden kasvattaminen näyttää vaikealta tehtävältä. Nämä trooppisen näköiset kasvit ovat kuitenkin helppoja istuttaa, vaativat vähän huoltoa ja kestävät erilaisia ilmasto- ja ympäristöolosuhteita.

Bromeliat vangitsevat varmasti kaikkien katseet puutarhassa kuin puutarhassa. Ne tunnetaan kauniista lehdistä, joiden sävyt vaihtelevat punaisen, vihreän, oranssin, violetin ja keltaisen välillä.

Ne eivät vaadi edes maaperää kasvaakseen. Ne voivat tarttua puihin tai muihin kappaleisiin, tai ne voidaan istuttaa matalaan maahan. Alla kerromme tarkemmin, miten bromeliat istutetaan ja miten niitä hoidetaan.

Bromelioiden tärkeimmät ominaisuudet

Bromeliat ovat Bromeliaceae– eli ananaskasvien heimoon kuuluvia monivuotisia kasveja. Ne ovat kotoisin Länsi-Afrikasta, mutta tällä hetkellä niitä löytyy myös Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikasta. Eri lajeja on monia, joista mm. Guzmania, Neoregelia ja Vriesea ovat tunnetuimpia.

Kuten Ecology and Evolution -julkaisussa todettiin, nämä kasvit kasvavat hitaasti ja suosivat elinympäristöjä, joissa on kosteutta ja sataa paljon. Niiden kypsyminen ja kukinnan saavuttaminen kestää noin kolme vuotta, vaikka jotkut lajit vaativat vielä sitäkin enemmän aikaa.

Bromeliat ovat kauniita kukkia.
Bromelialajeja on monia erilaisia.

Vaikka bromeliat ovat epifyyttejä, koska niillä on taipumus kasvaa puiden kuoressa viidakkoalueilla, niitä viljellään myös koristetarkoituksiin. Ne ovat yleensä pieniä, mutta ne voivat kasvaa jopa metrin korkuiseksi.

Niillä on lansolaattiset lehdet, joiden sävyt vaihtelevat suvun mukaan. Joissakin on vihreä väri, mutta toiset vaihtelevat vaaleanpunaisesta violettiin ja harmaaseen. Lisäksi niiden kukissa on voimakkaat ja eloisat värit, jotka voivat vaihdella punaisesta fuksiaan, oranssiin tai vaaleanpunaiseen.

On huomattava, että bromeliat kukkivat vain kerran elinkaarensa aikana. Tämän jälkeen on tarpeen leikata kukkavarsi sen tyvestä, jotta kasvi muodostaa jälkeläisiä.

Bromelioiden tyypit

Kuten jo mainitsimme, bromelioita on monia eri lajeja. Suurin osa niistä on epifyyttejä ja niitä tavataan alkuperäisillä levinneisyysalueillaan. Bromelioita on kuitenkin olemassa myös lajeja, joita voidaan viljellä puutarhoissa. Suosituimmat ovat seuraavat:

  • Guzmania: Tämä sisältää yleisimmät lajit, kuten G. lingulata, G. zahnii, G. Guzmania sanguinea ja G. monostachia. Niillä on yleensä pitkät, litteät, kirkkaanvihreät lehdet. Niiden kukat voivat olla kirkkaanpunaisia, -keltaisia tai -oransseja, vaaleanpunaisia tai violetteja, lajista riippuen.
  • Neoregelia: Tämä on hyvin monipuolinen bromelioiden laji. Niitä käytetään erityisesti huonekasveina, koska niiden lehdet ovat varsin näyttävät, värit vaihtelevat vaaleanpunaisesta violettiin.
  • Vriesea: V. bromeliadille on ominaista sen kirjava lehdet ja höyhenen kaltaiset kukat. Se sisältää suosittuja alalajeja, kuten V. splendens ja hybridi Vreisea ‘Fireworks’.
  • Ananas comosus: Tämä on laji, johon kuuluu tavallinen ananas. Siinä on hämähäkkilehdet ja kukkapiikki, jossa pienoisananas kasvaa.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: Passionhedelmä

Bromelioiden hoito ja suositukset

Ensimmäinen asia, joka tulee muistaa bromelioita kasvatettaessa, on se, että ne eivät vaadi paksua tai liian syvää maaperää, vaan päinvastoin. Puutarhanhoidossa käytetään usein kuoren, sammaleen tai muiden orgaanisten materiaalien sekoituksia. Myös matala ruukku on hyvä vaihtoehto.

Tietenkin on luotava tietyt erityisolosuhteet kasvin kypsymiselle ja kukoistamiselle. Tämä voidaan määrittää valon, lämpötilan, kosteuden ja lannoituksen perusteella. Yleensä ne eivät vaadi paljoakaan huoltoa ja sopeutuvat hyvin trooppiseen, lämpimään ja lauhkeaan ilmastoon.

Bromelioita on mahdollista kasvattaa ilman maaperää. Tätä varten kasvi on kiinnitettävä esimerkiksi puuhun, joka auttaa sitä pysymään pystyssä.

Valo

Kun kasvatat bromelioita, muista antaa niille paljon epäsuoraa auringonvaloa, varsinkin jos niillä on kovat, jäykät lehdet. Jos ne ovat pehmeälehtisiä lajikkeita, valotason tulee olla hieman alhaisempi.

Kukinta-ajan lähestyessä lisääntynyt valoaltistus voi optimoida prosessin. Tarkista joka tapauksessa, että muutkin ehdot täyttyvät.

Maaperä

Sisäbromelioiden kasvattamisen kannalta ihanteellinen maaperä tehdään yleensä 2/3 turvepohjaisesta mullasta ja 1/3 hiekasta. Tämä mahdollistaa kosteuden säilyttämisen, mutta varmistaa myös vedenpoiston. Muita seoksia ovat puuhiili, sammalet ja orkideoille tarkoitettu multa.

Jotkut istuttavat bromeliat mieluummin mataliin ruukkuihin, mutta toiset asentavat ne pölkyille, laudoille ja vastaaville pinnoille. Jälkimmäisissä tapauksissa on tarpeen saada tukea kasville.

Vesi

Bromeliat voidaan kasvattaa sisällä.
Lehtien suihkuttaminen vedellä on hyvä tapa ylläpitää bromelioiden terveyttä.

Yksi syy, miksi tätä kasvia pidetään kestävänä, on se, että se kestää kuivuutta. Vaikka sen luonnollinen ympäristö on kostea, se ei vaadi paljon kastelua. Itse asiassa niiden kasvuvaiheessa niitä tulisi kastella säästeliäästi viikoittain. Talvella kastelua tulee vähentää.

Kasvin juuri on herkkä mädäntymiselle, joten vesi ei saa jäädä seisomaan. Tärkeintä on odottaa, kunnes maan pinta tuntuu kosketettaessa kuivalta, ennen kuin kastelet uudelleen. Toisaalta lehtiä kannattaa suihkuttaa suihkepullon avulla.

Lämpötila ja kosteus

Bromeliat suosivat yleensä 15-30 °C-astetta. Ne eivät siedä kovin kylmiä lämpötiloja, joten ne tarvitsevat suojaa talvella.

Vaikka jotkut kestävät jopa -5 °C lämpötilaa, niitä ei saa altistaa alle +5 °C lämpötiloille. Suositeltu kosteus niiden kasvua varten on 40-50 %.

Lannoite

Yksi bromelioiden kasvattamisen suurista eduista on, että ne eivät yleensä vaadi lannoitetta. Usein kasvi pärjää hyvin kastelun varassa. Kasvuvaiheessa voidaan kuitenkin levittää laimennettua nestemäistä lannoitetta. Jos kasvi on lähellä kukintaa, näiden tuotteiden käyttö voi olla haitallista.

Kasvattaminen ulkona

Jotkut erityiset näkökohdat ovat välttämättömiä, jos haluat kasvattaa bromelioita ulkona. On parasta valita matalat ruukut, koska talvella ne on parempi siirtää sisätiloihin, jotta ne eivät mätäne.

On myös mahdollista kasvattaa niitä varjoisan puun alla tai missä tahansa kasvissa, joka onnistuu välttämään suoran kosketuksen auringonvaloon. Jos ne saavat liian paljon auringonvaloa, se voi polttaa lehtiä. Varmista, että vedenpoisto on hyvä.

Tuholaiset

Tuholaiset eivät todennäköisesti hyökkää bromelioihin. Suurimmaksi osaksi bromeliat kehittävät sairauksia, jotka johtuvat liiallisesta kastelusta tai liiallisesta altistumisesta suoralle auringonvalolle.

Lisääntyminen

Tavallinen tapa levittää bromelioita on niiden silmuista. Siemenistä viljely on yleensä vaikeampaa. Joka tapauksessa, jos valitaan jälkimmäinen vaihtoehto, se kannattaa tehdä talven aikana.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Kuinka valkohuonevehkasta tulee huolehtia?

Mitä bromelioiden kasvattamisessa tulee muistaa?

Värikkäiden kukkiensa vuoksi bromelioita suositaan usein huonekasveina tai puutarhakasveina. Ne kasvavat hitaasti ja voi kestää noin kolme vuotta ennen kuin ne kukkivat. Kukinnan jälkeen emokasvi yleensä kuolee. Se kuitenkin kasvaa takaisin silmuistaan.

Yleensä vaaditaan vain vähän hoitoa, jotta bromeliat pysyvät huippukunnossa. Kohtuullinen kastelu ja epäsuora valo ovat tärkeitä. On myös hyvä idea istuttaa ne pieniin ruukkuihin, joissa on hyvä vedenpoistojärjestelmä ja jotka voidaan viedä sisätiloihin talvella. Aiotko kokeilla tämän kasvin kasvattamista?

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kivikukat: kuinka niitä hoidetaan?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kivikukat: kuinka niitä hoidetaan?

Etelä-Afrikasta peräisin olevat kivikukat pärjäävät vähällä hoidolla. Tässä artikkelissa jaamme seitsemän kivikukkien hoitovinkkiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ladino G, Ospina-Bautista F, Estévez Varón J, Jerabkova L, Kratina P. Ecosystem services provided by bromeliad plants: A systematic review. Ecol Evol. 2019 May 29;9(12):7360-7372. doi: 10.1002/ece3.5296. PMID: 31380056; PMCID: PMC6662323.
  • Cach-Pérez MJ, Andrade JL, Chilpa-Galván N, Tamayo-Chim M, Orellana R, Reyes-García C. Climatic and Structural Factors Influencing Epiphytic Bromeliad Community Assemblage along a Gradient of Water-Limited Environments in the Yucatan Peninsula, Mexico. Tropical Conservation Science. 2013;6(2):283-302. doi:10.1177/194008291300600209
  • NCBI Taxonomy: a comprehensive update on curation, resources and tools. Database (Oxford). 2020: baaa062. PubMed: 32761142 PMC: PMC7408187.
  • Bromeliads. University of Florida Institute of Food & Agricultural Sciences.
  • Schiappacasse, Flavia, et al. Ethylene Spray Influences Flowering of the Chilean Bromeliad Fascicularia Bicolor. Idesia (Arica), 2016, pp. 0–0. doi:10.4067/S0718-34292016005000027
  • Bromeliads. University of Wisconsin-Madison Extension.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.