Passionhedelmä

Passionhedelmä on trooppinen hedelmä, jolla on monia nimiä. Lue lisää sen ominaisuuksista ja terveyshyödyistä tästä artikkelista!
Passionhedelmä

Viimeisin päivitys: 11 tammikuuta, 2023

Passionhedelmä kasvaa kiipeilykasvista, jonka tieteellinen nimi on Passiflora edulis flavicarpa. Sen sukuun kuuluu noin 400 lajia ja se kuuluu samaan heimoon kuin Curuba (P. mollisina), makea Granadilla (P. ligularis) ja Badea (P. quandrangularis).

Muita suosittuja nimiä ovat muun muassa chinola, parcha, parchita, pasionaria ja curubo. Se on Amazonista peräisin oleva trooppinen hedelmä, jota arvostetaan sen happaman-makean makunsa vuoksi. Sen gastronominen käyttö on laajaa, sillä sitä voidaan käyttää hyytelöiden, hillojen, mehujen, jälkiruokien, liköörien, virvoitusjuomien ja jopa infuusioiden valmistukseen.

Passionhedelmän mehu edustaa 30-40 % koko hedelmästä ja sen ravintoarvoissa erottuu edukseen C-vitamiini, A-vitamiini ja liukoisten kuitujen määrä. Haluatko tietää lisää sen ominaisuuksista?

Passionhedelmän alkuperä

Passionhedelmä on kotoisin Brasiliasta, ja Meksikossa atsteekit käyttivät sitä aikoinaan virkistävän juoman valmistukseen. Espanjalaiset lähetyssaarnaajat toivat sen Eurooppaan 1500-luvulla ja antoivat sille nimeksi Passiflora, kun he havaitsivat sen kukassa ristimäisen “Kristuksen intohimon” symbolin.

Lajikkeita tunnetaan monia, ja jokainen niistä on tyypillinen kullekin maalle. Esimerkiksi makea granadilla on levinnyt ympäri Etelä-Amerikkaa, Keniassa ja Havaijilla. Cholupa-lajike löytyy Etelä-Amerikasta, ja curuba-lajike on kotoisin Kolumbiasta. Thaimaassa, Malesiassa ja Indonesiassa viljellään baldea-lajiketta.

Passionhedelmä symboloi valtavaa taloudellista ja ravitsemuksellista vaurautta. Sen kukan kauneus on syy sen käyttöön koristekasvina Euroopassa. Amerikassa hyödynnetään lähinnä sen hedelmiä.

Passionhedelmän ominaisuudet

Passionhedelmäkasvit ovat kiipeilijöitä ja perennoja. Hedelmät vaihtelevat kooltaan ja väriltään lajin mukaan keltaisesta purppuranruskeaan tai violettiin.

Hedelmät ovat pyöreitä tai soikeita, joiden sisällä on siemeniä. Sen maku muistuttaa guavaa, ja sitä kuvataan sekä makeaksi että happamaksi. Sen kovan, sileän kuoren sisällä on massa, joka on suljettu kalvomaiseen, hyytelömäiseen, läpinäkyvään, mehukkaaseen ja happaman-makeaan pussiin.

Passionhedelmillä on tärkeä paikka tuoreiden hedelmien markkinoilla. Joidenkin tutkijoiden mukaan sitä voidaan käyttää mehujen, nektarien, tiivisteiden, siirappien ja hillojen valmistukseen. Kuori sisältää runsaasti kuitua ja siemenet sisältävät proteiinia sekä rasvaa. Tästä syystä sitä voidaan käyttää myös eläinten rehujen valmistukseen.

Tämä asiantuntijaryhmä katsoo, että sen sisältämä 86 % vettä ja alhainen natriumpitoisuus tekevät siitä erinomaisen diureetin. Se tarjoaa 12 % yksinkertaisia ​​hiilihydraatteja, kuten glukoosia, fruktoosia ja sakkaroosia.

C-vitamiinipitoisuus on 20 milligrammaa 100 grammassa syötävää osaa; eli kolmasosa suositellusta arvosta. Kaikista C-vitamiinin yhdistetyistä eduista Castillo-Velarde korostaa sen antioksidanttista kykyä ehkäistä tiettyjä kroonisia patologioita.

Passionhedelmä, jonka hedelmäliha on väriltään keltainen, sisältää A-vitamiinin beetakaroteenia. Passionhedelmän viljelyn teknisen oppaan mukaan siinä on aktiivista A-vitamiinia on 680 milligrammaa. Tämä vitamiini on välttämätön silmien terveydelle ja lisääntymiselle.

Passionhedelmä ja siitä saatu mehu.
Passionhedelmän gastronominen käyttö on monipuolista ja sitä voidaan käyttää myös makeisten tai mehujen valmistukseen.

Muut Passifloratyypit

Passionhedelmä nimike sisältää useita syötäviä Passiflora-suvun lajeja. Ne eroavat toisistaan ​​vain hedelmätyypin, koon, värin ja maun suhteen.

Violetti passionhedelmä eli granadilla

Tämä on yleisin Passiflora-tyyppi Euroopassa, ja sen tieteellinen nimi on Passiflora edulis sims. Sen koostumus on hyytelömäinen ja maultaan se on mehukas sekä makea-hapan.

Monet pitävät sitä parhaana passionhedelmänä, ja se on kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa sitä viljellään aina Etelä-Brasiliasta Pohjois-Argentiinaan. Hedelmä muistuttaa ovaalin muotoista munaa, jonka halkaisija on 4–8 senttimetriä.

Kypsänä kuori, joka on paksu ja kova, rypistyy. Ulkoinen väri vaihtelee violetin ja tumman violetin välillä, kun taas hedelmäliha vaihtelee vihertävän ja oranssin välillä.

Granadilla dulce

Tämä laji tunnetaan myös nimellä Passiflora ligularis. Se on muodoltaan soikea ja sen pituus on noin 11 senttimetriä, ja yksi sen päistä päättyy kärkeen. Kuori on kellertävä tai oranssi ja sen massa on väriltään harmaa tai vaalea.

Se on yleinen Keski-Meksikosta Keski- ja Etelä-Amerikkaan. Kolumbian kansallinen yliopisto raportoi, että tämän lajikkeen tärkeimmät kiinteät aineet ovat mehuun liuenneet luonnolliset sokerit. Glukoosi, sakkaroosi ja fruktoosi muodostavat 75 % kaikista komponenteista.

Keltainen passionhedelmä

Passiflora edulis flavicarpa tunnetaan keltaisena passionhedelmänä. Se on samanlainen kuin violetti passionhedelmä, vain kuoren väri on keltainen ja hedelmät ovat kooltaan paljon suurempia. Se voi painaa jopa 90 grammaa.

Bioresource Technology -lehti tuo esiin sen sisältämän liukoisen kuidun, kuten pektiinin, vaikutuksia. Tätä kuitua on runsaasti hedelmän soluseinissä ja sitä käytetään hyytelöimis- ja stabilointiaineena.

Keltainen passionhedelmä.
Passionhedelmän keltaisessa muodossa on runsaasti pektiiniä.

Badea tai kuninkaallinen passionhedelmä

Sen tieteellinen nimi on Passiflora quadrangularis, ja se on yksi suurimmista lajikkeista, sillä sen pituus voi olla jopa 26 senttimetriä. Muoto on pitkänomainen ja kuori paksu. Lisäksi siinä on useita ulkonemia.

Ryhmä elintarvikeinsinöörejä sanoo, että tämä parchita-lajike tunnetaan espanjaksi myös nimellä jättiläistumbo, parcha real tai quijón. Sen massa on maultaan ja tuoksultaan lievästi hapanta, joten se optimaalinen vaihtoehto esimerkiksi virvoitusjuomien valmistukseen. Sen lehtiä käytetään rauhoittavana aineena.

Curuba tai tumbo serrano

Passifloras -kirjassa kommentoidaan, että curuballa on aistinvaraisten ja ravitsemusominaisuuksiensa ansiosta suurin kaupallinen vientipotentiaali. Sen tieteellinen nimi on Passiflora mollisima.

Se tunnetaan englanninkielisissä maissa banaani-passionhedelmänä, tacoina Ecuadorissa ja parchana Venezuelassa. Boliviassa sitä kutsutaan curubaksi. Hedelmä on noin 10 senttimetriä pitkä, soikea ja pitkänomainen.

Maracuyá granadita Kiinasta

Granadita de China on erityinen passionhedelmälajike, joka tunnetaan nimellä Passiflora edulis. Se on kiipeilijä, joka voi nousta jopa 10 metrin korkeuteen ja jolla on matalat juuret sekä valkoiset kukat. Se tunnetaan myös nimellä mburucuyá, ja se kasvaa villinä Paranan metsässä Brasiliassa.

Hedelmä on muodoltaan pallomainen tai soikea ja voi kasvaa jopa 10 senttimetriä pitkäksi. Se on kypsänä keltainen tai violetti ja voi painaa 80–90 grammaa.

Sitä käytetään hedelmänä suoraan kulutukseen tai valmistetaan mehuksi, joka on 40 % kaikista hedelmistä. Sillä on keltainen väri, ja siinä on runsaasti karotenoideja.

Chulupa tai gulupa

Cholupa on laji Passiflora malimorfis. Sen hedelmien kuori on kellertävänvihreä tai mahonginruskea. Hedelmämassa on väriltään keltainen ja sisältää paljon siemeniä. Se on kotoisin Kolumbiasta, eikä sitä ole vielä virallisesti luokiteltu.

Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas julkaisi, että näitä hedelmiä kulutetaan ja käytetään elintarviketeollisuudessa, koska ne sisältävät yksinkertaisia ​​hiilihydraatteja ja C-vitamiinia. Niitä käytetään myös ihonhoidossa, erityisesti ikääntymisen merkkien häivyttämiseen.

Kokeile passionhedelmää

Mikä tahansa passionhedelmälajia kokeiletkaan, herättää se aistit omalaatuisella koostumuksellaan ja maullaan. Lisäksi ne sisältävät paljon C-vitamiinia, kuituja ja yksinkertaisia ​​sokereita, jotka muodostavat makean-happaman yhdistelmän, joka on ihanteellinen nektareiden, mehujen, kastikkeiden, hyytelöiden tai hillojen valmistukseen.

Jotta saat parhaan hyödyn sen sisältämästä C-vitamiinista, sinun tulee nauttia se tuoreena tai juoda vastapuristettua mehua. Älä epäröi kokeilla tätä maukasta trooppista hedelmää!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.