Logo image
Logo image

Tomaattimehun hyödyt ja haitat

3 minuuttia
Tomaattimehu sisältää monia elintärkeitä vitamiineja ja lisäksi antioksidanttiyhdisteitä. Jatka lukemista saadaksesi tietää lisää tästä juomasta!
Tomaattimehun hyödyt ja haitat
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tomaattimehu on suosittu juoma, joka sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Siinä on erityisen paljon lykopeenia, voimakasta antioksidanttia, jolla on hämmästyttäviä terveyshyötyjä. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin siihen, mitkä ovat tomaattimehun hyödyt ja haitat.

Tomaattimehun ominaisuudet

Some figure
Tomaattimehussa on monia terveellisiä ominaisuuksia johtuen tomaatin sisältämistä vitamiineista, kivennäisaineista ja antioksidanteista.

Tomaattia suositellaan yleensä painonpudotukseen tähtäävissä ruokavalioissa. Sen pääasiallisia hyötyjä ovat vähäinen kaloripitoisuus ja diureettinen vaikutus, joka voi jopa aktivoida aineenvaihduntaa rasvanpolton edistämiseksi.

Jos juot tomaattimehua säännöllisesti ja varhaisessa vaiheessa päivää, se auttaa käynnistämään päivän parhaalla mahdollisella tavalla. Ja aivan erityisesti, kun sen yhdistää monipuoliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon.

Ravintoarvo

Tomaattimehu on suosittu juoma, joka valmistetaan tuoreista tomaateista. Tässä on tomaattimehun ravintoarvo 240 millilitrassa:

 • Kalorit: 41
 • Proteiini: 2 grammaa
 • Kuitu: 2 grammaa
 • A-vitamiini: 22 % päivittäisestä saantisuosituksesta
 • C-vitamiini: 74 % päivittäisestä saantisuosituksesta
 • K-vitamiini: 7 % päivittäisestä saantisuosituksesta
 • B1-vitamiini: 8 % päivittäisestä saantisuosituksesta
 • B3-vitamiini: 8 % päivittäisestä saantisuosituksesta
 • B6-vitamiini: 13 % päivittäisestä saantisuosituksesta
 • B9-vitamiini: 12 % päivittäisestä saantisuosituksesta
 • Magnesium: 7 % päivittäisestä saantisuosituksesta
 • Kalium: 16 % päivittäisestä saantisuosituksesta
 • Kupari: 7 % päivittäisestä saantisuosituksesta
 • Mangaani: 9 % päivittäisestä saantisuosituksesta

Kuten näet, tomaattimehu on hyvin ravitsevaa ja se sisältää monia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. 240 grammasta tomaattimehua saa täyteen lähes koko päivittäisen C-vitamiinitarpeen ja se kattaa 22 % A-vitamiinitarpeesta karotenoideina.

Tomaattimehun hyödyt

Runsaasti antioksidantteja

Tomaattimehu sisältää runsaasti voimakkaita antioksidantteja, kuten lykopeenia, karotenoidihiilivetyä, joka on yhdistetty vaikuttaviin terveyshyötyihin.

Lykopeeni suojelee soluja vapaiden radikaalien haitoilta vähentäen näin oksidatiivisia prosesseja soluissa. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että lykopeenipitoisen tomaattimehun juominen hyödyttää terveyttä.

Kannattaa lukea myös: Tomaatin säilöntä purkkiin kotikonstein

Tomaattimehun hyödyt ummetusta vastaan

Some figure
Tomaatti sisältää runsaasti kuitua, jota tarvitaan ummetuksen torjuntaan.

Ummetusta ei tule ottaa kevyesti. Hoitamatta jätettynä se voi muuttua krooniseksi ja johtaa vakaviin terveysongelmiin. Hyvin yksinkertainen tapa torjua ummetusta on noudattaa sellaista ruokavaliota, joka edistää jätteen kulkua suoliston läpi.

Tomaattimehun juominen aamiaisella on loistava tapa torjua ummetusta. Tomaateissa on runsaasti kuitua ja ne toimivat lievänä laksatiivina. Tomaattimehun juominen päivittäin voi näin ollen auttaa ratkaisemaan tämän yleisen ongelman.

Sydän- ja verisuoniterveydelle hyviä ominaisuuksia

On tärkeää panna merkille, että tomaatti on erittäin hyväksi sydämen terveydelle. Se sisältää voimakkaita antioksidantteja, kuten lykopeenia ja beetakaroteenia, jotka auttavat vähentämään näiden sairauksien riskitekijöitä, esimerkiksi verenpainetta ja korkeaa kolesterolia tai plakin kertymistä valtimoihin (valtimonkovettumatauti).

584 osallistujaa kattaneessa tutkimuksessa havaittiin, että runsaasti tomaattia sisältävää ruokavaliota noudattaneilla oli merkittävästi matalampi sydänsairauden riski verrattuna niihin, jotka eivät tällaista ruokavaliota noudattaneet.

Tomaattimehun hyödyt: auttaa tehostamaan immuunijärjestelmää

Tomaattimehu auttaa tehostamaan immuunijärjestelmää, mikä ehkäisee ja taistelee muun muassa infektioita, influenssaa ja flunssia vastaan. Tomaatissa on runsaasti C-, A-, B-, D- ja K-vitamiineja sekä antioksidantteja, kaliumia, kalsiumia, fosforia ja rautaa.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Lykopeeni tomaattikastikkeessa: upeat terveyshyödyt

Tomaattimehun käytön esteet

Some figure
Suurin ongelma tomaateissa on niiden happamuus, joka voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja.

Ennen kuin nappaat lasillisen tomaattimehua joka aamu, siitä on hyvä pitää mielessä joitakin asioita. Tässä muutamia:

 • Jos kärsit suun haavaumista, vältä tomaatteja, sillä ne ovat happamia. Monet kemoterapiaa läpikäyvistä potilaista kärsivät sivuvaikutuksena mukosiitista, joka aiheuttaa tulehdusta ja haavaumia. Happamat ruoka-aineet, kuten tomaatit, voivat pahentaa tämän vaivan aiheuttamaa kipua.
 • Tästä syystä ruoansulatusongelmista kärsivien ihmisten tulisi välttää tomaattien syöntiä. Jos siis kärsit ruokatorven refluksitaudista, närästyksestä, mahahaavoista, tai jos sinulle on tehty ruoansulatuskanavan leikkaus, on parasta välttää tomaattien syöntiä.
 • Kaliumpitoisuudesta johtuen tomaatteja ei tulisi syödä myöskään niiden, joiden tulisi rajoittaa tämän kivennäisaineen saantia. Näin on esimerkiksi munuais- tai sydänsairauksista, insuliinipuutoksesta tai metabolisesta asidoosista kärsivien potilaiden kohdalla.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ivanova NN, Khomich LM, Beketova NA. [Tomato juice nutritional profile]. Vopr Pitan. 2018;87(2):53-64. doi: 10.24411/0042-8833-2018-10019. Epub 2018 Feb 26. Russian. PubMed PMID: 30592869.
 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
 • Cataño JG., Trujillo CG., Caicedo JI., Bravo Balado A., et al., Efficacy of lycopene intake in primary prevention of prostate cancer: a systematic review of the literature and meta analysis. Arch Esp Urol, 2018. 71 (2): 187-197.
 • Jacques PF., Lyass A., Massaro JM., Vasan RS., et al., Relation of lycopene intake and consumption of tomato products to incident cardiovascular disease. Br J Nutr, 2014.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.