Logo image
Logo image

Kentiapalmu, suuri ja tyylikäs huonekasvi

4 minuuttia
Haluaisitko sijoittaa palmun sisälle kotiisi? Tämä laji on täydellinen antamaan eksoottisen ja hienostuneen ilmeen mihin tahansa huoneeseen.
Kentiapalmu, suuri ja tyylikäs huonekasvi
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 01 maaliskuuta, 2023

Voi tuntua oudolta sanoa, että kotonasi, sisällä, on jonkintyyppinen palmu. Eräältä Tyynenmeren saarelta kotoisin oleva kentiapalmu on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto, joka kasvaa hyvin sekä kodissa sisällä että puutarhassa.

Vaikka tämä on endeeminen laji, eli se kasvaa luonnollisesti vain alkuperäisellä saarellaan, siihen törmää myös Yhdysvalloissa, Espanjassa ja Englannissa. Kentiapalmu erottuu tyylikkyydellään, koska sillä on hoikka, sylinterimäinen ja rengasmainen runko sekä sarja kapeita, tummanvihreitä lehtiä.

Nämä ominaisuudet tekevät siitä erittäin houkuttelevan sisätiloihin, missä sillä on kylläkin oltava paljon tilaa kasvaa. Siitä on kuitenkin erittäin helppo huolehtia.

Mitä lajia kentiapalmu on?

Tämä kasvi, joka on endeeminen Lord Howe Islandille, paratiisisaarelle, joka sijaitsee Australian itäpuolella Tyynellämerellä. Sen tieteellinen nimi on Howea forsteriana, ja se kuuluu Arecaceae-heimoon, toisin sanoen palmuihin. Luonnollisessa tilassaan se saavuttaa yleensä 15 metrin korkeuden sen rengasrungon kehityksestä mitattuna.

Kentiapalmun lehdet ovat litteät, sulkamaiset ja kapeakärkiset, joilla on houkutteleva tummanvihreä sävy. Lisäksi kasvi tuottaa ruskeita hedelmiä, jotka muuttuvat myöhemmin punertaviksi.

Jotta minkä tahansa kasvin kasvulle voitaisiin antaa optimaaliset olosuhteet, on tarkkailtava alkuperäpaikkaa. Kentiapalmun tapauksessa se on melko yksinkertaista, koska sen ainoa luonnollinen kasvupaikka on Lord Howe Island.

Siellä keskilämpötila on 20 celsiusastetta, kun taas maksimilämpötila voi ylittää 30 astetta. Siksi tämä palmu kasvaa parhaiten trooppisissa ympäristöissä. Se kuitenkin kestää myös muutaman tunnin kylmää, ja se viihtyy hyvin sisätiloissa, koska se ei vaadi jatkuvaa, suoraa auringonvaloa.

Some figure
Vaikka palmut kasvavat parhaiten ulkona, on joitakin lajeja, joita voidaan pitää sisällä.

Miten sisätiloissa olevaa kentiapalmua hoidetaan

Kentiapalmun pitäminen puutarhassa lämpimän ilmaston alueella on melko helppoa. Riittää, kun sille tarjotaan hyvä määrä valoa, mutta myös hetkiä varjossa, ja sitä tulee kastella silloin tällöin. Tämä on erityisen tärkeää, kun ei ole satanut useaan päivään tai kun kun se kasvaa kuivalla alueella.

Vaikka tämä on palmu, joka viihtyy ulkona ja voi kasvaa suureksi, se sopii myös sisätiloihin. Sen tarjoama eleganssi tekee siitä täydellisen suuriin tiloihin, joissa on riittävästi tilaa lehtien kehittymiselle.

Saatat nauttia tästäkin artikkelista: 10 helppoa kasvia kotiin istutettavaksi

Auringonvalo ja sijainti

On selvää, että palmujen luonnollinen ympäristö on ulkona, missä ne saavat suoraa auringonvaloa. Kentiapalmu on kuitenkin valon puutteeseen hyvin sopeutuva yksilö, joten se voidaan sijoittaa myös sisätiloihin.

Joka tapauksessa on tärkeää, että se saa luonnonvaloa ikkunoiden, lasiovien tai muuta kautta. Tämä on erityisen tärkeää kasvin ensimmäisten elinvuosien aikana.

Lämpötila

Kuten jo mainittiin, sen alkuperäsaaren keskilämpötila on 20 celsiusastetta. Kentiapalmulle kelpaa 15-25 celsiusastetta.

Se kestää kuitenkin hyvin kylmiäkin lämpötiloja, koska Lord Howe Islandilla lämpötila voi joskus laskea 5 celsiusasteeseen. Nämä ovat kuitenkin lyhyitä ajanjaksoja. Ihannetapauksessa sen tulisi nauttia lauhkeasta ilmastosta ja sitä tulisi välttää altistumasta voimakkaalle tuulelle tai pakkaselle.

Kentiapalmun kastelu

Sekä puutarhoissa että sisätiloissa tämä laji sietää hyvin vähän ylimääräistä kosteutta. Siksi kasteluun tulee kiinnittää huomiota. Ulkopalmujen tapauksessa kastele sitä vain, jos sadevesi ei pääse siihen käsiksi tai jos kuivuus piinaa pidempiä aikoja.

Sisäkasvin kanssa riittää, että kastelet sen 1-3 kertaa viikossa. Kylminä kuukausina kertoja tulisi vähentää vain yhteen tai kahteen kuukaudessa. Muista, että luonnollisista olosuhteistaan johtuen tämä palmu kestää kuivuutta paremmin kuin liian märkää maaperää.

Kosteus

Erittäin korkea kosteusprosentti voi aiheuttaa kasville sieniä ja erilaisia sairauksia. On kuitenkin myös tärkeää varmistaa, ettei jää kokonaan kuivaksikaan liian pitkiksi ajoiksi.

Kun kasvi on sisätiloissa, tämä tapahtuu yleensä erilaisten lämpöpatterien vuoksi, etenkin talvella. Tässä tapauksessa on suositeltavaa suihkuttaa tai sumuttaa lehtiä hieman.

Some figure
Sumuttimet ovat hyödyllisiä työkaluja kosteutta vaativien huonekasvien hoidossa.

Substraatti

Kasvin optimaalisen kehityksen edistämiseksi on parasta käyttää maaperää, jossa on runsaasti ravinteita. Se voi olla orgaanista multaa tai epäorgaanisia lannoitteita, joita on saatavilla mistä tahansa taimitarhasta.

On myös tärkeää tarjota hyvin valutettu maaperä. Tällä tavalla juuret saavat ilmaa ja vältytään liikakastelulta.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: 5 tapaa valmistaa luonnollinen lannoite kasveille

Sairaudet

Kentiapalmu on alttiina useille yleisille sairauksille, joista useimmat ovat sieniä, jotka ilmestyvät liiallisen kosteuden vuoksi. Siksi on tarpeen tarkistaa, ettei multa ole liian kosteaa.

On myös suositeltavaa käyttää luonnollista sienitautien torjunta-ainetta kerran tai kahdesti vuodessa. Tämä kasvi on alttiimpi seuraaville sairauksille:

  • Vihannespunkki: Pieni punkki, joka ilmestyy yleensä kuivimpina kuukausina.
  • Villakilpikirvat: Nämä liittyvät myös kuumuuteen ja kuivuuteen. Tämä on tuholainen, jota yleensä torjutaan suihkuttamalla kasviin kaliumsaippuaa ja kuumaa vettä.
  • Härmä: Tämä on sieni, joka ilmenee valkoisina, pumpulimaisina täplinä lehdissä.

Kentiapalmun kasvattaminen sisätiloissa

Yksi syy, miksi monet ihmiset valitsevat kentiapalmun sisustukseensa, johtuu sen elegantista ja samalla eksoottisesta ulkonäöstä.

Tämä lajike on ihanteellinen, jos haluaa rohkean, mutta luonnollisen ilmeen. Se on erittäin mukautuva ja helppohoitoinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kahn F, , Arana  C.  Las palmeras en el marco de la investigación para el desarrollo en América del Sur. Revista Peruana de Biología [Internet]. 2008;15( 1):3-4. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=195020250002
  • Herraiz, Alba et al. “Developing a New Variety of Kentia Palms (Howea Forsteriana): Up-Regulation of Cytochrome B561 and Chalcone Synthase Is Associated with Red Colouration of the Stems.” Botany Letters 165.2 (2018): 241–247. Disponible en: https://doi.org/10.1080/23818107.2017.1415818
  • Moura, Isabel, and Maria Filomena Neves Carneiro. “In Vitro Culture of Immature Embryos of Howea Forsteriana Becc.” Plant Cell, Tissue and Organ Culture 31.3 (1992): 207–209. Disponible: https://doi.org/10.1007/BF00036225
  • Oriolani E. J, Moschini R. C, Salas S, Martinez M. I, , Banchero S.  Predicción de epidemias del oídio de la vid (Uncinula necator (Schwein) Burrill) mediante modelos basados en factores meteorológicos. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias [Internet]. 2015;47(2):197-211. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=382842590015

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.