Roikkuvia huonekasveja kotia koristamaan

Roikkuvia kasveja on niin suosittuja kuin vähemmän tunnettujakin. Parasta esittelemissämme kasveissa on se, että ne näyttävät kauniilta kodissa!
Roikkuvia huonekasveja kotia koristamaan

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Roikkuvat huonekasvit tuovat eloa kotiin. Koristamisen lisäksi ne puhdistavat ympäröivää ilmaa, karkottavat hyttysiä ja tasapainottavat huoneen lämpötilaa. Keitaan luominen kotiin on erittäin helppoa. Täältä löydät roikkuvia huonekasveja kotia koristamaan.

Vihreää, vihreää ja lisää vihreää… Aidot kasvit ovat kasvattamassa suosiotaan kotona ja toimistoissa. Mutta ei hätää, jotkut niistä ovat erittäin helppohoitoisia.

Varo kuitenkin ostamasta mitä tahansa kasvia! Ensin kannattaa tutustua parhaimpiin roikkuviin huonekasveihin, joista kerromme täällä.

Roikkuvia huonekasveja kotia koristamaan

1. Tillandsia, ilmakasvi

Tillandsia sattuu olemaan erittäin eksoottinen kasvi, sillä sitä ei tarvitse istuttaa ruukkuun. Kyllä, luit oikein: ne ovat niin erikoisia, että ne voi istuttaa kiviin, metallitukin, puunpalasiin tai mihin tahansa muuhun sisustuselementtiin, sillä niiden juuri ei muodostu perinteiseen tapaan.

Tämän kauniin kasvin voi laittaa vaikka lasipallon sisälle. Voit näin leikitellä erilaisilla sommitteluilla. Parasta siinä on se, että se on sopii myös lemmikkitalouteen.

Sellaisenaan ilmakasvi ei tarvitse kastelua, mutta sitä tulee sumuttaa kerran viikossa. Varmista, että sen lehdet ovat läpikotaisin märät.

Saatat haluta lukea tämänkin artikkelin: Vinkkejä gerberojen hoitoon

2. Muorinkukat (peperomia): klassinen ja kaunis huonekasvi

Muorinkukat eivät jää huoneessa huomaatta. Niiden muoto ja vehreys kiehtovat varmasti useimpia ihmisiä, erityisesti kun niiden erikoiset pyöreät lehdet ovat täydessä loistossaan.

Muorinkukat vaativat hieman tavanomaista enemmän hoitoa; ei suoraa auringonvaloa, mutta valoa ja vain vähän vettä. Lisäksi ne ansaitsevat nätin ruukun, joka korostaa niiden täyteläisiä lehtiä.

3. Pesäraunioinen

Kuten nimi hyvin kuvaa, tällä saniaisella on runsaat, aaltoilevareunaiset lehdet, jotka kehittyvät kruunuksi. Hyvin hoidettuna kasvi muistuttaa kaunista linnunpesää, joka yltää jopa metrin korkeuteen.

Näiden piirteidensä ansiosta se voi kasvaa vähävaloisissakin huoneissa. Sille kannattaa tästä huolimatta tarjota kunnolla valoa, mutta ei suoraa auringonvaloa. Varmista myös, että tilassa on suuri ilmankosteus.

Pesäraunoisen mullan tulisi olla kostea, mutta ei läpimärkä. Kasvi kannattaa kastella kahdesta kolmeen kertaan viikossa lämpötilasta riippuen.

4. Kultaköynnös, klassinen roikkukasvi

Kultaköynnöksellä on herttamaiset vihreät lehdet. Se on ehkäpä yksi parhaista köynnöskasveista aloittelijoille, sillä se sietää erittäin hyvin epäsuotuisiakin olosuhteita.

Se tarvitsee kohtuullista kastelua, siitä on helppo kasvattaa uusia yksilöitä, eikä se vaadi paljon valoa. Mutta varoituksen sana: sitä ei suositella koteihin, joissa on koiria tai kissoja, sillä se on niille myrkyllinen.

5. Himalajan kasvi, lehtevä monivuotinen kasvi

Tämä kasvi on hyvin hoidettuna todellinen ilo silmälle. Sillä on kauniit, ainavihreät pienet lehdet, jotka tekevät kasvista erittäin lehtevän.

Sitä ei tulisi altistaa suoralle auringonvalolle, sillä muutoin sen lehdet voivat palaa. Se kannattaakin laittaa puolivarjoon.

Odota, että multa kuivuu kokonaan ennen kastelua. Karsi pois kuivuneet oksat ja lehdet.

6. Saniainen, hyvin suosittu kodin kasvi

Saniainen on roikkuva kasvi, joka on turvallinen lemmikeille ja jonka avulla kodin sisustukseen saa skandinaavista tyyliä. Pidä se suojassa suoralta auringonvalolta ja kastele kohtuullisesti. Puhdista saniaisen lehdet aina silloin tällöin.

7. Juorut eli kolmiokukat, hyvin kauniita roikkuvia kasveja

Kauniin väriset juorut eli kolmiokukat (Tradescantia) ovat näyttäviä kasveja, joilla on syvänvioletit tai punertavat lehdet. Ne ovat hyvin sinnikkäitä kasveja, minkä vuoksi niitä voi pitää ulkonakin, eivätkä ne kuole kovin helposti aloittelijankaan käsissä.

Tarjoa niille vain epäsuoraa luonnonvaloa, kastele kaksi kertaa viikossa lämpimillä seuduilla ja pidä lämpötila alimmillaan 12 celsiusasteessa.

8. Helmivillakko, erehtymätön muoto

Tällä kasvilla on erikoiset vihreiden helmien peittämät oksat. Ne ovat kasvin vesivarastoja, joiden ansiosta se pystyy selviämään pitkäkestoisestakin kuivuudestaSe tarvitsee kuitenkin kohtuullista kastelua pysyäkseen kukoistavana.

Eksoottisesta ulkomuodostaan huolimatta tämä mehikasvi vaatii hyvin vähän hoitoa. Pidä se sisätiloissa, sillä se ei pärjää hyvin kylmässä eikä vetoisessa paikassa.

9. Hopeaköynnös, tiloja kaunistava kasvi

Tällä roikkuvalla sisäkasvilla on tummanvihreät lehdet, jotka toimivat taustana silmiinpistäville hopeisille pilkuille. Sijoita se hyllylle paikkaan, jossa se saa luonnonvaloa, mutta ei suoraa auringonvaloa.

Kasvia tulee kastella kohtuudella: kerran viikossa kesällä ja joka toinen viikko talvella.

10. Kirjorönsylilja, monille tuttu huonekasvi

Kirjorönsylilja on yksi roikkuva huonekasvi, jolla voi aloittaa. Se selviää kuivuudesta varastoimalla vettä juuriinsa. Sitä tulisi tästä huolimatta kastella kunnolla: 2–3 kertaa viikossa kesällä ja kerran viikossa talvella.

Kirjorönsyliljat selviävät hyvin myös huolimattomien ja huonomuististen kasvinhoitajien käsissä. Niissä on runsaasti ohuita, vihreitä lehtiä, ja ne arvostavat puolivarjoisaa paikkaa ja pitävät kosteudesta.

11. Petuniat, upea ja eloisa kasvi

Tämä on kukkiva huonekasvi, joka piristää kotia. Petuniat eivät kestä kylmää, sillä ne ovat kotoisin Etelä-Amerikasta.

Ne tulisi pitää valoisassa paikassa, ja niitä tulisi kastella jatkuvasti varoen kuitenkin veden lammikoitumista tai itse kukkien kastelua.

12. Hoya linearis, hyvin tyylikäs kasvi

Tällä kasvilla on kirkkaanvihreät lehdet, kauniit spiraalinmuotoiset varret ja tyylikkäät kukat, joista lähtee ihana tuoksu. Hoya linearis on hyvin täydellinen roikkuva kasvi, jolle tulisi tarjota hyvä valaistus välttäen suoraa auringonvaloa.

13. Roikkuvat orkideat, ylellisiä kasveja

Tunnetuimpia ovat aasialaista alkuperää olevat Cymbidium -orkideatNe kasvavat pystysuoraan ja voivat saavuttaa jopa metrin pituuden. Niitä on kauniinvärisiä- ja muotoisia ja ne tuovat ylellisyyttä huoneisiin.

Ne tarvitsevat luonnonvaloa, mutta eivät suoraa auringonvaloa, eikä niiden multaa tulisi koskaan päästää täysin kuivaksi. Kastelutiheys riippuu siis tästä. Pidä myös mielessä, että optimaalinen lämpötila kasville on 15–18 celsiusastetta.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Helppohoitoisia ja kestäviä kasveja

Roikkuvat huonekasvit ovat täydellinen koriste kotiin

Roikkuvat huonekasvit ovat sisustuselementti, joka ei koskaan mene pois muodista. Luonto tuo pirteyttä ja elämää kotiin.

Muistathan, että jokainen kasvi tarvitsee omanlaistaan hoitoa. Nämä luonnon “varjostimet” ovat täydellinen sisustuselementti, jota kotisi tarvitsee!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.