Logo image
Logo image

Kuinka valkohuonevehkasta tulee huolehtia?

4 minuuttia
Tällä Etelä-Afrikasta kotoisin olevalla lajilla on erittäin esteettiset kukat. Kuinka sen kukintaa voidaan stimuloida?
Kuinka valkohuonevehkasta tulee huolehtia?
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2023

Zantedeschia aethiopica, joka tunnetaan paremmin nimellä valkohuonevehka tai valkokalla, on Etelä-Afrikasta kotoisin oleva laji, jolla on ainutlaatuinen estetiikka. Sen kukinnot, sille tyypilliset suuret kuppimaiset kukat, tekevät siitä kasvin, jota käytetään laajalti koristekasvina.

Se on kasvi, joka suosii lauhkeaa ilmastoa, vaikka se kestää kyllä hyvin erilaisia lämpötiloja. Niissä paikoissa, joissa esiintyy pakkasta, on kuitenkin parasta säilyttää se sisätiloissa. Mitä muuta huomiota valkohuonevehka vaatii? Ota selvää täältä.

Valkohuonevehkan ominaisuudet ja alkuperä

Valkohuonevehkalla on lukuisia lempinimiä, mutta sen tieteellinen nimi on Zantedeschia aethiopica. Se on huonevehkoihin kuuluva monivuotinen kasvi. Tälle kasville on ominaista sen suuret kukinnot, jotka muodostavat eräänlaisen valkoisen kupin.

Tämä on muuttanut sen pitkälti koristekasviksi, joten sitä viljellään runsaasti. Se kukkii keväällä, mutta sen hoidossa on noudatettava tiettyjä suosituksia läpi vuoden. Se täytyy muun muassa pitää suojassa pakkaselta ja sille tulee tarjota varjoa ja runsaasti vettä.

Valkohuonevehka on kotoisin Etelä-Afrikasta, jossa se kasvaa luonnollisesti paikoissa, joissa on runsaasti vettä. Mutta sitä kasvatetaan myös monissa osissa maailmaa lauhkeassa tai trooppisessa ilmastossa. Se on erityisen suosittu Australiassa, Amerikassa ja Euroopassa. Valkohuonevehka on Etiopian kansalliskukka.

Some figure
Valkohuonevehkaa arvostetaan puutarhanhoidossa sen kukkien kauneuden vuoksi.

Mitä valkohuonevehka symboloi?

Se on erittäin symbolinen laji. Yksi sen lempinimistä, “Mooseksen kehto”, jopa yhdistää sen Raamattuun. Uskomus on, että Niilin rannat, jonne Mooses sijoitettiin turvaan egyptiläiseltä vainolta, oli koristeltu tällä kasvilla. Siksi se nähdään toimineen “kehtona” lapselle, josta tuli heprealaisten vapauttaja.

Mitä tulee päivittäiseen käyttöön, valkokalla liittyy puhtauteen, onneen ja vahvaan henkisyyteen. Tästä syystä se annetaan yleensä lahjaksi lasten syntymän ja ripittäytymisen yhteydessä. Paradoksaalista kyllä, se on usein läsnä myös hautausmailla, koska kukka annetaan usein vainajalle.

Jatka lukemista: 7 erikoista mustaa kasvia kotia koristamaan

Valkohuonevehkan hoito

Valkohuonevehkan optimaalisen kehityksen edistäminen antaa sinun nauttia sen kukinnasta. Sen tyypilliset valkoiset kukat kestävät noin kolme kuukautta ja voivat ilmestyä useita kertoja vuodessa.

Seuraavalla hoidolla se voi kasvaa 10-50 cm korkeuteen yksilöstä ja ruukun koosta riippuen. Se sopii sekä sisä- että ulkokäyttöön.

Valo

Yksi valkohuonevehkan hoidon tärkeimmistä näkökohdista on se, että se ei siedä suoraa auringonvaloa – varsinkin jos se on voimakasta ja jatkuvaa. Siksi on suositeltavaa sijoittaa se valaistuun paikkaan, mutta ilman suoraa auringonsädettä. Esimerkiksi lähellä ikkunaa tai, jos se sijoitetaan ulos, puun varjoon.

Kastelu

Se tarvitsee runsaasti vettä, vaikkakin tämä riippuu vuodenajasta. Kukinnan lähestyessä keväällä on suositeltavaa lisätä kastelua jopa kahdesti päivässä sitä ruiskuttaen.

Syksyn ja kylmien kuukausien lähestyessä kastelutiheyttä tulee vähentää asteittain. Toisaalta on tärkeää pitää alusta kosteana, sillä se ei siedä kuivia olosuhteita.

Lannoite

Lannoitetta on suositeltavaa antaa, mutta vain pari kertaa vuodessa. Tämä on tarpeen kasvukuukausina, toisin sanoen loppukesällä ja alkukevään viikkoina. Hyvä vaihtoehto on orgaaninen lannoite.

Valkohuonevehkan lisääntyminen

Tämän kasvin kasvattaminen on hyvin yksinkertaista, ja siihen on useita tapoja – versojen, sipulien tai siementen avulla.

  • Versot. Yksi yleisimmistä tavoista on leikata pois nuori verso, jossa on vähän juurta alkuperäisestä kasvista. Kasvata sitä sitten toisessa ruukussa ylläpitäen jatkuvaa kosteutta.
  • Sipulit. Sipuleita saa mistä tahansa puutarhakaupasta. Ne tulee laittaa ruukkuun substraatin kera ja kastella, kunnes ne täyttyvät vedellä. Muutaman päivän kuluttua varret alkavat kasvaa.
  • Siemenet. Valkohuonevehkan siemeniä saadaan kukinnan jälkeen. Kun kukat haalistuvat, siemenet voidaan korjata.

Lämpötila ja kosteus

Toinen valkokallan hoidon keskeinen näkökohta on kosteustaso. Se tarvitsee jatkuvaa kostutusta sekä kesällä että talvella. Tämän saavuttamiseksi sinun tulee ruiskuttaa lehtiä joka päivä tai käyttää ilmankostutinta, joka parantaa ympäristön olosuhteita.

Tämä voi olla tehokasta varsinkin talvella. Kylmänä vuodenaikana alhaisista lämpötiloista huolimatta sen on pysyttävä kosteana, kun lämmitys kuivattaa kotia.

Lisäksi, jos sää ulkona on erittäin kylmä, alle 10 astetta, kasvi kannattaa siirtää sisätiloihin. Valkohuonevehka on lämpimän sään kasvi. Sen ihanteellinen lämpötila vaihtelee 18-25 asteen välillä. Se kestää kyllä jonkin verran korkeampia lämpötiloja, mutta ei juurikaan matalampia.

Some figure
Valkohuonevehka kasvaa helposti lauhkeassa ilmastossa. Sen maaperä on suositeltavaa pitää kosteana.

Tuholaiset ja sairaudet

Tärkeimmät valkokalloihin vaikuttavat tuholaiset ovat etanat, jotka asettuvat niiden suuriin, paksuihin lehtiin. On parasta estää niiden ilmestyminen, mutta jos ne ilmestyvät, niitä voidaan käsitellä kotitekoisilla liuoksilla tai torjunta-aineilla.

Toisaalta, jos lehdet alkavat saada kellertävää sävyä, kasvi tarvitsee todennäköisesti enemmän vettä. Jos se on erittäin kylmässä ympäristössä, se tulee siirtää lämpimämpään paikkaan.

Tutustu: Parhaat vinkit terassipuutarhan luomiseksi

Varo valkohuonevehkan myrkyllisyyttä

Lopuksi meidän on huomautettava, että se valkohuonevehka on myrkyllinen, eikä sitä voi nauttia. Siksi sitä ei pidä syödä raakana eikä kypsennettynä, koska se voi aiheuttaa maha-suolitulehdusta. Kasvin mahlaa tulee myös välttää, sillä se voi ärsyttää ihoa ja huulia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.