Raikkaan ilman merkitys kotona

Tiedätkö, kuinka tärkeää kodin ilmanraikkaus on? Kodin tuuletus uudistaa ilmaa sekä poistaa siitä hiilidioksidia, jota vapautuu ilmaan hengityksen mukana. Jatka lukemista, niin kerromme miksi raikkaalla ilmalla on niin suuri merkitys kotona.
Raikkaan ilman merkitys kotona

Viimeisin päivitys: 26 toukokuuta, 2022

Isovanhemmilta peritty tapa tuulettaa kotia on edelleen tärkeä, jotta kodin ilma pääsee raikastumaan. Monet saattavatkin ajatella, että tuulettamisen tarkoituksena on poistaa kodista pahoja hajuja, mutta se tekee paljon muutakin. Tässä artikkelissa kerromme, miksi raikkaan ilman merkitys on kotona on niin tärkeä.

Monet ihmiset tupakoivat vieläkin sisätiloissa. Myös työkiireet saattavat vaikuttaa siihen, etteivät ihmiset ehdi siivota kotiaan niin hyvin kuin haluaisivat. Kuten kuvitella saattaa, tämä johtaa tiettyjen kaasujen kerääntymiseen, jotka voivat olla haitallisia terveydelle. 

Viime vuosien koronaviruspandemia sai ihmiset lukittautumaan koteihinsa monissa maailman maissa. Tilanne pakotti jokaisen pysymään sisätiloissa enemmän kuin normaaleissa olosuhteissa.

Tämän päivän artikkelissa selvitämme kodin tuuletuksen tarjoamia hyötyjä, sekä kerromme kuinka tuulettaa kotiympäristösi tehokkaasti.

Raikkaan ilman merkitys kotona

Raikkaan ilman merkitys kotona on suuri, koska se vaikuttaa terveyteen positiivisella tavalla.
Kodin tuulettaminen mahdollistaa huoneilman uusiutumisen sekä hengitysilman parantamisen.

Kodin tuulettaminen on paljon tärkeämpää kuin saattaisit ajatella. Kuten jo tiedätkin, sisään hengittäessäsi poistat elimistöstäsi myrkyllisen hiilidioksidin kehostasi. Jos et päästä kotiisi raikasta ilmaa, hiilidioksidin kerääntymisen lisäksi kodin ilmaan kerääntyy myös muita haitallisia aineita, kuten tupakansavua tai ruuanlaiton yhteydessä syntyviä kaasuja.

Kodin tuulettaminen on entistäkin tärkeämpää, mikäli kodista löytyy kuumavesisäiliö, liesi tai takka. Melkein kaikista kodinkoneista löytyy ilmanpoistoventtiili, mutta on hyvin yleistä että osa kaasuista kerääntyy sisätiloihin. Tämä on tietysti vahingollista ihmisen terveydelle.

Sisätilojen tuulettaminen auttaa uusimaan happea sekä säätelemään ilman kosteutta. Sama pätee myös pahoihin hajuihin, leijuviin hiukkasiin ja jopa pölyyn. Ne vähenevät ilmassa, kun tuuletat kotiasi ja samalla hengitysilma paranee.

Mitä tapahtuu, jos kodissa ei ole raikasta ilmaa?

Jos kotia tuuletetaan heikosti, saattaa se johtaa terveydellisiin ongelmiin. Ensinnäkin se saattaa nostaa allergia- ja tulehdusriskiä, koska pöly ja bakteerit pääsevät kerääntymään helpommin.

Kun huoneeseen pääsee auringonvaloa, auttaa se poistamaan runsaasti mikro-organismeja. Kannattaa myös ottaa huomioon se seikka, että tuulettamalla kotia on mahdollista ehkäistä homeen leviämistä, sillä huoneen ilmankosteus tasapainottuu.

Kuinka tuulettaa kotia oikein?

Tuulettamalla kotia säännöllisesti, pidät kodin puhtaana ja raikkaana.
Odota 10-15 minuuttia heräämisen jälkeen ennen kuin petaat sängyn.

Noudattamalla muutamaa neuvoa, voit tuulettaa kodin tai huoneen oikeaoppisesti. On kuitenkin tärkeää huomioida vuodenaika, ilmankosteus sekä lämpötila. Nämä tiedot auttavat sinua valitsemaan parhaan ajankohdan päivästä tuulettaa kotiasi.

Lisäksi olisi hyvä luoda kotiin läpiveto. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien huoneiden ikkunat avattaisiin samanaikaisesti, jos vain mahdollista. 10-20 minuuttia riittää siihen, että kodin sisäilma on päässyt uudistumaan.

Makuuhuone kannattaa tuulettaa aina heräämisen jälkeen. Odota noin 15 minuuttia ennen kuin sijaat vuoteesi, jotta myös lakanoihisi pääsee raikasta ilmaa.

Talviaikaan paras hetki kodin tuuletukselle on aamusta tai keskipäivällä. Silloin ei ole niin kylmä kuin illalla. Kesällä on kuitenkin päinvastoin. On myös tärkeää muistaa se, että mitä enemmän kodissa asuu ihmisiä, sitä kauemmin tilaa tulee tuulettaa. 

Huoneita ei myöskään kannata pitää jatkuvasti suljettuina. Mikäli sisätiloissa tupakoidaan tai tilassa on käytössä lämmitysjärjestelmä öisin, tulee huoneet tuulettaa säännöllisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cincinelli A, Martellini T. Indoor Air Quality and Health. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(11):1286. Published 2017 Oct 25. doi:10.3390/ijerph14111286
  • WHO Guidelines for Indoor Air Quality: Selected Pollutants. Geneva: World Health Organization; 2010. Introduction. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK138700/
  • Apte K, Salvi S. Household air pollution and its effects on health. F1000Res. 2016;5:F1000 Faculty Rev-2593. Published 2016 Oct 28. doi:10.12688/f1000research.7552.1
  • Lo decía tu madre: “Hay que ventilar la casa”, ahora lo dicen los médicos | ICON | EL PAÍS. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://elpais.com/elpais/2018/07/17/icon/1531831976_182978.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.