Vuodevaatteiden ja patjan puhdistus: 8 myyttiä
Sänky on yksi niistä paikoista, joissa vietämme eniten aikaa. Et siis voi kuvitellakaan sitä pölypunkkien, bakteerien ja lian määrää, joka niihin kertyy. Mutta tiedätkö, miten vuodevaatteiden ja patjan puhdistus onnistuu parhaiten?
Fakta on se, että vuodevaatteiden ja patjan puhdistus on terveyden ja yöunien kannalta välttämätöntä. Jokaisella on kuitenkin tähänkin liittyen omat mielipiteensä, uskomuksensa ja kokemuksensa. Aiomme nyt kumota yleisimmät myytit koskien vuodevaatteiden ja patjan pesua. Jatka siis lukemista!
Vuodevaatteiden ja patjan puhdistus: yleisimmät myytit
1. Jos sinulla on patjansuojus, patjaa ei tarvitse pestä
Vastoin yleistä uskomusta patjansuojukset eivät ehkäise pölypunkkeja ja muita allergiaa aiheuttavia mikrobeja. National Pest Management Association -yhdistyksen mukaan patjat voivat sisältää jopa 2 miljoonaa pölypunkkia, joiden paino voi tuplaantua 10 vuodessa.
Vettä hylkivät patjansuojukset suojaavat vain roiskeilta, mutta eivät pysty ihmeisiin. Siksi patja kannattaakin pestä kaksi kertaa vuodessa. Hyvä konsti on pestä se vuodenajan vaihtuessa.
2. Petauspatjaa ei tarvitse pestä
Vaikka petauspatjoja ei tarvitse pestä niin usein kuin vuodevaatteita, nekin tulee joskus puhdistaa. Tee se mieluiten kuuden kuukauden välein aina kun peset patjasi tai joka neljäs kuukausi.
3. Petaa sänky heti herättyäsi
Tässä kohtaa kodin pitäminen koko ajan siistinä ei päde, sillä pölypunkit ovat aktiivisempia lämmössä. Kahdeksan tunnin yöunien jälkeen patja on lämpimimmillään.
Jos petaat sängyn välittömästi, pöyhit ne ilmaan. Anna petivaatteiden jäähtyä ainakin puoli tuntia. Kun petaat sängyn, avaa ikkuna ja päästä sisään raitista ilmaa.
4. Tyynyjä ei tarvitse pestä
Tyynyihin pesiytyy likaa, hikeä, sylkeä, pölyä ja vaikka mitä. Niitä kosketellaan koko ajan, joten ne tulisi pestä kolmen kuukauden välein. Useamman pesukerran jälkeen ne on hyvä vaihtaa uusiin.
5. Pese vuodevaatteet 40 ºC:ssa
Vuodevaatteiden pesussa oikealla lämpötilalla on väliä. Ne kannattaa pestä noin 60 °C:ssa, jotta kaikki mahdolliset bakteerit kuolisivat.
6. Käytä pyjamaa vain kerran
Pyjaman puhtaana pysyminen riippuu monista tekijöistä. Jos ilma on lämmin ja hikoilet yöllä, pyjamaa ei voi käyttää useampaan kertaan.
Jos sen sijaan olet vasta peseytynyt ja nukut viileässä huoneessa, voit luultavasti käyttää sitä useamman kerran, kunhan riisut sen herätessäsi. Mutta jos se näyttää likaiselta tai haisee pahalta, laita se pesuun!
7. Nukkua voi pelkissä alusvaatteissakin
Nukkuminen pelkissä alusvaatteissa ilman pyjamaa ei haittaa, kunhan kaikki on puhdasta. Ongelmia syntyy, kun alusvaatteet likaantuvat intiimialueen bakteereista.
Näin bakteerit leviävät helpommin kaikkialle sänkyyn, mikä johtaa ennen pitkää varsin ikäviin terveysongelmiin.
8. Kaikki vuodevaatteet pitää vaihtaa yhtä aikaa
Tämä ei pidä paikkaansa. Tyynyliinat ja pussilakanat ovat erillisiä asioita ja niitä käytetään eri tavoin, joten ne tulee pestä erikseen.
Pussilakanat tulisi pestä viikon tai kahden välein. Tyynyliinoihin sitä vastoin joutuu suoraan hikeä ja kasvoilla olevia tuotteita, joten ne tulisi pestä 3–4 päivän välein.
Vinkkejä patjan puhdistukseen
Patjan kunnollinen puhdistus heijastuu elämänlaatuun, sillä se edustaa terveyttä ja päivittäistä unta. Lisäksi yksi puhdistuksen hyödyistä on patjan käyttöiän pitkittyminen. Noudata näitä vinkkejä.
Tuuleta makuuhuone päivittäin
Milloin viimeksi avasit ikkunan? Se tulisi nimittäin tehdä päivittäin ainakin viideksi minuutiksi, mieluiten aamulla kello 7 ja 10 välillä. Makuuhuoneen tuulettaminen on avainasia siivousrutiinissa.
Patjan tahrat
Et voi estää patjaa tahriintumasta, sillä sen pintaan pääsee suojuksenkin kanssa valtava määrä erilaisia nesteitä ja eritteitä. Joitakin parhaita tuotteita patjojen puhdistukseen ovat ruokasooda, sitruuna, etikka, vetyperoksidi ja kylmä maito.
Jokaiseen tahraan on oma erityinen menetelmänsä, josta kerromme alla. Parhaat menetelmät kuhunkin ongelmaan ovat:
- Hikitahrat: Hikitahroihin tehoaa sitruunavesi, etikka (yksi osa etikkaa ja neljä osaa vettä) tai seos, joka valmistetaan kolmesta ruokalusikallisesta ammoniakkia, litrasta vettä ja kolmesta ruokalusikallisesta nestemäistä saippuaa.
- Oksennus- ja virtsatahrat: Näihin kannattaa suihkauttaa sitruunavettä, sillä se poistaa tahroja ja sitruunalla on antiseptisiä ominaisuuksia. Toinen vaihtoehto erityisesti kuivaan tahraan on ripotella päälle ruokasoodaa, peittää muovilla, antaa olla ja sitten imuroida.
- Veritahrat: Tässä auttaa hyvin vetyperoksidi. Laita sitä vain hieman tahraan, odota kuplimista ja pyyhi märällä liinalla.
- Kosteustahrat: Myös esimerkiksi hiestä tai läikkyneestä vedestä johtuva kosteus aiheuttaa tahroja. Kuivata ensin patja suorassa auringonvalossa tai hiustenkuivaajalla, lisää pieni määrä liuotinta, huuhtele haalealla vedellä ja viimeistele sumuttamalla hieman desinfiointiainetta.
Syväpuhdista patja puolen vuoden välein
Puhdista patja aina vuodenajan vaihtuessa. Poista epämiellyttävät hajut ripottelemalla päälle ruokasoodaa, laita päälle kangas tai pyyhe, ja anna vaikuttaa pari tuntia tai kokonainen päivä.
Vältä patjan kastelua sitä puhdistaessasi, sillä se ei saisi tulla märäksi! Tämä vahingoittaa verhoilua ja aiheuttaa homeen, sienten ja bakteerien kasvua. Älä siis käytä höyrypuhdistimia.
Patjaa ei myöskään kannata tampata pölyn poistamiseksi. Valitse aina erityinen sängylle ja verhoilulle tarkoitettu imuri. Imuroi, käytä desinfiointisuihketta tai vetyperoksidia, hankaa voimakkaasti, anna kuivua, ja valmista tuli.
Vinkkejä vuodevaatteiden pesuun
Vuodevaatteetkin tarvitsevat omanlaistaan hoitoa. Näytämme nyt, miten lakanat ja peitot tulisi pitää puhtaina.
Ota huomioon valmistajan suositukset
Joka kankaalla on omat erityispiirteensä, mikä vaikuttaa niiden pesuun ja kuivaukseen. Huolto siis vaihtelee, mutta lopputulos on aina sama.
Lukemalla pesumerkinnät huolellisesti huomaat, että joskus ne voi pestä vain käsin.
Pese joka viikko
Tämä on paras pesuväli, mutta sitä voi pitkittää useilla konsteilla. Älä ensinnäkään päästä lemmikkiä vuoteeseen, älä syö siellä, ja levitä ihorasvat jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, jotta ne eivät tahri lakanaa ja peittoa.
Poista tahrat ennen vuodevaatteiden pesua
Tarkista vuodevaatteet ennen pesua mahdollisten tahrojen varalta. Käytä niihin jotakin niistä menetelmistä, jotka mainittiin patjan puhdistuksen yhteydessä. Ne toimivat vuodevaatteisiinkin.
Käy lukemassa myös: Miksi sänkyä ei kannata pedata aamuisin?
Erottele vuodevaatteet muusta pyykistä
Kukapa ei haluaisi saada kotiaskareita nopeasti hoidettua, mutta tässä kiireessä pyyhkin sekaan lentävät vuodevaatteiden lisäksi yleensä myös pikkumatot, pyjamat ja mikä tahansa muu pesua odottava, mikä on virhe. Kaikki on eroteltava materiaalin, käyttötarkoituksen ja värin mukaan.
Pese oikeaoppisesti
Älä ahda pesukonetta täyteen. Kaada sinne ensin pesuaine ja laita sisään sitten vuodevaatteet. Käytä mainitsemaamme 60 celsiusasteen pesuohjelmaa, erityisesti jos ne ovat puuvillaa.
Yksi hyödyllinen vinkki on huuhteluaineen käyttö vuodevaatteiden pehmittämiseksi. Älä kuitenkaan käytä sitä liikaa, jotta niihin ei jää huuhteluainejäämiä eivätkä ne muutu koppuraisiksi ja haise voimakkaalle.
Lue lisää: Vinkkejä villavaatteiden pesemiseen
Kuivata tarvittava aika
Jos sinusta on mukavampi ja nopeampi käyttää kuivausrumpua, valitse sellainen ohjelma, joka ei ole liian kuuma. Jos haluat säästää sähköä ja hyödyntää auringonvaloa, kuivata ne ulkona.
Vuodevaatteet kannattaa ottaa pois narulta heti kun ne ovat kuivuneet, jotta kangas ei haalistu ja pysyy pehmeänä. Ravista vuodevaatteita pesun ja kuivauksen jälkeen, jotta ne eivät jää ryppyisiksi.
Älä käytä samaa patjaa liian kauan
Jotta kotiaskareet hoituisivat onnistuneesti, on vielä hyvä tietää muutama asia. Ensiksikin samaa patjaa ei tulisi käyttää yli kymmentä vuotta; muutoin siitä tulee likapesäke, joka uhkaa terveyttä aiheuttamalla allergioita, infektioita, ihosairauksia ja hengitystieoireita.
Älä puhdista pelkästään patjaa ja pyjamia, vaan pese myös kaikki muu sänkyyn liittyvä. Muista, että vietät kolmasosan päivästäsi sängyssä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Meza J, Mendoza D, Mercado D. Identificación de ácaros del polvo casero en colchones y almohadas de niños alérgicos de Santa Marta, Colombia. Rev de la Fac de Cs de la Sal. 2008; 5 (1): 24-31.
- Cancho K, Mongrovejo G, Sihua A, Peña S. Proyecto protector de colchones con tecnología antifluidos. Lima: Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (Upca); 2018.
- Corral R, Altamirano M, Pauta D. Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil. Cuenca: Universidad de Azuay; 2017.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.