Miksi sänkyä ei kannata pedata aamuisin?

Poistaaksemme punkkeja meidän täytyy jättää sänky petaamatta, tuulettaa huone ja antaa raikkaan ilman ja auringonpaisteen päästä sisään.

Pedin petaaminen aamuisin on toiminta, jonka useimmat ihmiset tekevät herättyään joka aamu, tai johonkin muuhun aikaan päivästä. Uskomme, että se on tärkeää jotta kotimme näyttäisi olevan hyvässä järjestyksessä ja tekevän huoneemme viihtyisämmän näköiseksi. Kuitenkin huolimatta siitä faktasta, että useimmilla ihmisillä on tapana pedata sänky joka päivä, hiljattainen Lontoossa sijaitsevan Kingstonin yliopiston julkaisema tutkimus osoittaa, että petaaminen ei olekaan niin terveellistä kuin miltä se vaikuttaa, ja sillä on jopa negatiivisia vaikutuksia terveyteemme.

Kuinka he selittävät tämän?

Todistaakseen että sängyn petaaminen voi olla haitallista terveydellemme, tutkijat toivat ilmi faktan että täydellisesti asetellut lakanat ja päiväpeite tekevät täydellisen pesäkkeen punkeille ja pitkittävät niiden elinkaarta. He nimenomaan tähdensivät että kun petaamme pedin, peitämme punkit ja muut ötökät jotka asuttavat samat lakanat, ja näin autamme lisäämään niiden elämänodotetta.

Vaikka emme aina tiedostakaan sitä, lakanoissa ja päiväpeitteessä on lämpöä ja kosteutta joka on syntynyt hiestä jota eritämme nukkuessamme. Tämä kosteus yhdistettynä huonoon ilmanvaihtoon tekee täydellisen paikan punkeille, jotka helposti lisäääntyvät ja elävät pitkän aikaa meidän olematta edes tietoisia niistä.

Tekemällä täydellisen kodin punkeille kärsimme todennäköisemmin astmasta, ihottumasta tai ihotulehduksesta, kroonisesta nuhasta, erilaisista hengitysallergioista ja jopa unettomuudesta. Tutkimus osoitti, että pedattu peti saattaa olla pesä peräti 1,5 miljoonalle punkille, jolloin on suuri riski kehittää jokin näistä sairauksista.

Punkit sängyssä

Stephen Pretlove, tutkimuksen julkaisseen tutkijatiimin johtaja, sanoi että punkkien aiheuttamien sairauksien välttämiseksi on paras taistella niitä vastaan välttäen pedin petaamista kun nousemme sängystä. Kun emme petaa sänkyä, punkit poistuvat helpommin, varsinkin jos tuuletamme makuuhuoneemme. Punkit voidaan poistaa raikkaalla ilmalla ja auringonvalolla ja niiden lisääntymisen ehkäisemiseksi on paras olla petaamatta sänkyä aamulla ja avata makuuhuoneen ikkuna.

Pretlove toi myös ilmi, että monet öttiäiset ja maanvaivat voidaan poistaa erilaisilla siivoustuotteilla ja käyttämällä pölynimuria. Hän kuitenkin täsmensi, että punkkeja ei voida poistaa tällä tavoin, ja hän suosittelee tuulettamaan huoneen usein, pesemään lakanat ja peitteet säännöllisesti ja varsinkin päästämään auringonvalon makuuhuoneeseen ja sänkyyn.

Johtopäätöksenä huomattiin, että nämä löydökset saattavat olla avain allergioiden tai samankaltaisten sairauksien ehkäisyyn ja voisivat auttaa niiden hoidossa. Joten niiden ihmisten, jotka eivät pidä sängyn petaamisesta, ei tarvitse tuntea asiasta enää huonoa omaatuntoa. Ja niiden ihmisten jotka petaavat usein, varsinkin heti herättyään, kannattaa ottaa huomioon kyseisen tutkimuksen tulokset torjuakseen punkkien lisääntymistä ja ehkäistäkseen mainittuja sairauksia.

 

 

 

UUTISIA VERKOSSA