Miksi sänkyä ei kannata pedata aamuisin?

Poistaaksemme punkkeja meidän täytyy jättää sänky petaamatta, tuulettaa huone ja antaa raikkaan ilman ja auringonpaisteen päästä sisään.
Miksi sänkyä ei kannata pedata aamuisin?

Viimeisin päivitys: 28 joulukuuta, 2018

Pedin petaaminen aamuisin on toiminta, jonka useimmat ihmiset tekevät herättyään joka aamu, tai johonkin muuhun aikaan päivästä. Uskomme sen olevan tärkeää, jotta kotimme näyttäisi olevan hyvässä järjestyksessä ja tekevän huoneemme viihtyisämmän näköiseksi. Hiljattain julkaistu Lontoon Kingstonin yliopiston julkaisema tutkimus osoittaa, että petaaminen ei olekaan niin terveellistä kuin miltä se vaikuttaa, ja sillä on jopa negatiivisia vaikutuksia terveyteemme. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin aiheeseen, ja kerromme, miksi sänkyä ei kannata pedata aamuisin.

Miksi sänkyä ei kannata pedata aamuisin?

Tutkijoiden mukaan täydellisesti asetellut lakanat ja päiväpeite tekevät täydellisen pesäkkeen punkeille ja pitkittävät niiden elinkaarta. Tutkijat nimenomaan tähdensivät, ettäpedatessamme pedin peitämme punkit ja muut lakanoilla elelevät ötökät, ja näin autamme lisäämään niiden elämänodotetta.

Vaikka emme aina tiedostakaan sitä, lakanoissa ja päiväpeitteessä on lämpöä ja kosteutta, joka on syntynyt hiestä jota eritämme nukkuessamme. Tämä kosteus yhdistettynä huonoon ilmanvaihtoon tekee täydellisen paikan punkeille, jotka helposti lisäääntyvät ja elävät pitkän aikaa meidän olematta edes tietoisia niistä.

Tekemällä täydellisen kodin punkeille kärsimme todennäköisemmin astmasta, ihottumasta tai ihotulehduksesta, kroonisesta nuhasta, erilaisista hengitystieallergioista ja jopa unettomuudesta. Tutkimus osoitti, että pedattu peti saattaa olla pesä peräti 1,5 miljoonalle punkille, jolloin on suuri riski kehittää jokin edellä mainituista sairauksista.

Miksi sänkyä ei kannata pedata aamuisin? Se saattaa olla koti jopa 1,5 miljoonalle punkille.

Tutkimuksen julkaisseen tutkijatiimin johtaja Stephen Pretlove kertoo, että punkkien aiheuttamien sairauksien välttämiseksi on paras taistella niitä vastaan välttäen pedin petaamista kun nousemme sängystä. Kun emme petaa sänkyä, punkit poistuvat helpommin, varsinkin jos tuuletamme makuuhuoneemme. Punkit voidaan poistaa raikkaalla ilmalla ja auringonvalolla, ja niiden lisääntymisen ehkäisemiseksi sänkyä ei kannata pedata aamulla. Kannattaa myös avata makuuhuoneen ikkuna.

Pretlove tuo myös ilmi, että monet öttiäiset ja maanvaivat voidaan poistaa erilaisilla siivoustuotteilla ja käyttämällä pölynimuria. Hän kuitenkin täsmensi, että punkkeja ei voida poistaa tällä tavoin, ja hän suosittelee tuulettamaan huoneen usein, pesemään lakanat ja peitteet säännöllisesti ja varsinkin päästämään auringonvalon makuuhuoneeseen ja sänkyyn.

Johtopäätöksenä huomattiin, että nämä löydökset saattavat olla avain allergioiden tai samankaltaisten sairauksien ehkäisyyn ja voisivat auttaa niiden hoidossa. Joten niiden ihmisten, jotka eivät pidä sängyn petaamisesta, ei tarvitse tuntea asiasta enää huonoa omaatuntoa. Ja niiden ihmisten, jotka petaavat sänkynsä usein heti herättyään, kannattaa ottaa huomioon kyseisen tutkimuksen tulokset torjuakseen punkkien lisääntymistä ja ehkäistäkseen mainittuja sairauksia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Poista pahat hajut patjasta ruokasoodan avulla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Poista pahat hajut patjasta ruokasoodan avulla

Ruokasooda on yksi tehokkaimmista luonnollisista ainesosista, joka poistaa pahat hajut patjasta. Eteerinen öljy taas antaa patjalle miellyttävän tu...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.