Sitruunahapon käyttö kotitalouksien puhdistuksessa

Sitruunahappo on loistava aine kodin puhdistukseen, ja sitä voidaan käyttää kaikkialla talossa. Jatka lukemista oppiaksesi lisää siitä ja sen ominaisuuksista.
Sitruunahapon käyttö kotitalouksien puhdistuksessa

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Aluksi sitruunahappo voi kuulostaa pelottavalta ja antaa sinulle käsityksen kovasta kemikaalista, mutta se ei ole sitä. Se on itse asiassa melko helppo hankkia ja monipuolinen käyttää. Tämän päivän artikkelissa kuvataan monia tapoja käyttää sitä kodin siivouksessa.

Vaatteista kylpyhuoneeseen ja keittiöön, tämä aine varmistaa syväpuhdistuksen vain yhdellä tuotteella, mikä säästää aikaa ja rahaa. Seuraavassa kappaleessa tarkastellaan sitruunahappoa, sen käyttötapoja ja varotoimia sen käsittelyssä.

Mitä on sitruunahappo?

Alkemisti Jabir ibn Hayyanin 700-luvulla löytämällä sitruunahapolla on pitkä historia ja sitä esiteltiin jo 1200-luvun kemiallisissa tietosanakirjoissa. Ruotsalainen kemisti Carl Wilhelm Scheele taas onnistui kiteyttämään sen sitruunamehusta, mutta vasta vuonna 1784.

Kyseessä on trikarboksyylihappo, jota esiintyy monissa hedelmissä. Ilmeisimmät ovat sitrushedelmät, kuten sitruunat, mandariinit ja appelsiinit, joissa pitoisuus on suurempi. Teollisessa muodossaan se on valkoinen kiteinen jauhe, jota käytetään usein säilöntäaineena ja luonnollisena antioksidanttina. Tämä johtuu siitä, että se alentaa pH-tasoja.

Lisäksi se on sokerien, kuten sakkaroosin ja glukoosin, käymisen sivutuote, ja sitä käytetään laajalti erilaisten elintarvikkeiden luonnollisessa säilyttämisessä.

Sitruunahappo saadaan sitrushedelmistä.
Sitruunahapon luonnollista läsnäoloa tietyissä hedelmissä, kuten appelsiineissa ja sitruunoissa, on tutkittu laajalti.

Mihin sitruunahappoa käytetään kotitalouksien siivouksessa?

Voimme käyttää sitruunahappoa koko talon puhdistamiseen. Parasta on, että kylpyhuoneen ja keittiön sekä kodinkoneiden puhdistamiseen tarvitaan vain yksi tuote. Se sopii myös hyvin vaatteiden pesuun ja sen tehoa voi lisätä ruokasoodalla.

Kylpyhuone

Laimenna ruokalusikallinen sitruunahappoa litraan vettä ja laita se suihkepulloon. Käytä sitä hanojen, seinien, suihkunovien ja verhojen puhdistamiseen sekä kalkin kertymisen estämiseksi. Sinun tarvitsee vain suihkuttaa pinnat ja pyyhkiä ne pehmeällä liinalla.

Mitä tulee wc-pönttöön, ripottele siihen ruokasoodaa ja anna sen tehdä tehtävänsä puolen tunnin ajan. Suihkuta sitten sitruunahapolla ja hankaa pehmeällä harjalla. Siitä tulee yhtä hyvä kuin uusi.

Poista myös suihkupää desinfioidaksesi sen kokonaan. Aseta se astiaan, jossa on litra vettä ja 1 dl nestemäistä sitruunahappoa sekä ruokalusikallinen ruokasoodaa. Jätä se astiaan tunniksi. Huuhtele, ruuvaa se takaisin, kytke kuuman vesi päälle ja anna sen käydä hetken.

Putket

Laita neljä ruokalusikallista ruokasoodaa viemäriin. Lisää sitten noin 100 ml nestemäistä sitruunahappoa ja jätä se muhimaan 15 minuutiksi. Tämän jälkeen voit huuhdella alueen kuumalla vedellä.

Laatat

Liuota kuusi ruokalusikallista sitruunahappoa 1 litraan kuumaa vettä laattojen puhdistamiseksi.

Käytä tätä seosta laattoihin ja hankaa pehmeällä liinalla. Huuhtele laatat vedellä.

Matot

Sekoita sama liuos kuin laatoille. Lisää seos suihkupulloon ja suihkuta seosta maton pinnalle. Kuivaa sitten pehmeällä mopilla.

Keittiö

Käytä yllä mainittua liuosta (kuusi ruokalusikallista sitruunahappoa ja yksi litra vettä) pyyhi kodinkoneet ja keittiön pinnat. Sitruunahapolla voit myös puhdistaa teekannuja, kahvipannuja yms.

Lisäksi se on loistava huuhteluaine astianpesukoneessa. Täytä huuhtelukirkastesäiliö nestemäisellä sitruunahapolla ja suorita pesuohjelma tavalliseen tapaan.

Vaatteet

Pyykinpesussa voi käyttää sitruunahappoa huuhteluaineena. Liuota tätä varten ruokalusikallinen sitruunahappoa 1 litraan vettä. Kaada sitten noin 100 ml pesukoneen huuhteluainelokeroon. Vaatteesi ovat pehmeämpiä kuin koskaan!

Tiesitkö, että voit lisätä sitruunahappoa astianpesukoneeseen?

Varotoimet sitruunahappoa käytettäessä

Kaikki kotitalouksien puhdistuksessa käytettävät tuotteet vaativat varotoimia.

Sitruunahapon suoraa kosketusta ihoon tulisi välttää, koska se voi johtaa ihottumaan. Tämän vuoksi sinun on käytettävä käsineitä aina kun käsittelet sitruunahappoa. Lisäksi sinun tulisi huolehtia siitä että tila on hyvin ilmastoitu.

Säilytä seos muovipakkauksessa, poissa auringonvalosta. Säilytä sitä lasten ulottumattomissa ja merkitse selkeästi mitä pakkauksessa on.

Sitruunahappo on todella hyvä kotitalouksien puhdistuksessa

Uskomme, että tätä tuotetta kannattaa kokeilla koko kodin siivouksessa. Tulokset ovat positiivisia, mutta muista käsitellä tätä ainetta varoen.

Testaa sitruunahappoa ensin pienelle alueella varmistaaksesi, ettei se vahingoita materiaaleja ennen kuin puhdistat koko pinnan. Kokeile sitruunahappoa. Se on taloudellinen ja tehokas ratkaisu kodin siivoukseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Muñoz-Villa, A., Sáenz-Galindo, A., López-López, L., Cantú-Sifuentes, L., & Barajas-Bermúdez, L. (2014). Ácido Cítrico: Compuesto Interesante Citric Acid: Interesting Compound. Revista Científica de la Universidad Autónoma de Coahuila6(12).
  • Anduaga Muñoz, W. E. (1985). Inóculo en la producción de ácido cítrico por fermentación. In Inóculo en la producción de ácido cítrico por fermentación(pp. 71-71).
  • Pastor-Nieto, M. A., Alcántara-Nicolás, F., Melgar-Molero, V., Pérez-Mesonero, R., Vergara-Sánchez, A., Martín-Fuentes, A., … & de Eusebio-Murillo, E. (2017). Conservantes en productos de higiene y cosméticos, medicamentos tópicos y productos de limpieza doméstica en España. Actas Dermo-Sifiliográficas108(8), 758-770.
  • Toro, Ó. J. S., Buriticá, M. C. O., & Garcés, A. L. B. (2004). Obtención de ácido cítrico a partir de suero de leche por fermentación con Aspergillus spp. Revista Colombiana de Biotecnología6(1), 43-54.
  • Alvarez, A., Jorrat, S., & Genta, M. (2005). Caracterización físico-química de jugo de limón de Tucumán.  Revista de Investigaciones Agropecuarias34(2), 49-56.
  • Reinoza, S. D. L. (2020). Rendimiento del ácido cítrico extraído del semeruco con respecto al extraído del limón, la naranja y la piña: Usos y beneficios en la piel. Revista Innovación Estética1(1), 53-66.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.