Logo image
Logo image

4 siivousvinkkiä: näin saat hohtavan puhtaan kodin

3 minuuttia
Kodin pitäminen siistinä ei ole helppoa. Tämän vuoksi päätimmekin jakaa muutamia siivousvinkkejä, joiden avulla voit saada kodistasi hohtavan puhtaan vähemmän vaivalla. Kokeile niitä jo tänään ja tulet huomaamaan, kuinka ne nostavat tunnelmaa välittömästi!
4 siivousvinkkiä: näin saat hohtavan puhtaan kodin
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Vaikka kotimme siivoaminen voi tuntua loputtomalta työltä, ei periksi kannata vielä antaa. Hohtavan puhtaan kodin saaminen ei vaadi valtavaa työtaakkaa, sillä seuraavien siivousvinkkien avulla voit kokeilla käytännössä – vaikka vain kerran viikossa – miten kotityöt nopeutuvat ja saavutat näin halutun lopputuloksen.

Hohtavan puhtaan kodin saamiseksi sekä työn helpottamiseksi ja tehostamiseksi sinun tarvitsee vain yhdistää hieman tahtoa ja rakkautta seuraaviin siivousvinkkeihin. Se on kuin terapiaa, joka työn lopuksi saa sinut tuntemaan olosi paremmalta.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kokeile näitä vinkkejä siivoustaakan helpottamiseksi

Näin saat hohtavan puhtaan kodin

1. Järjestys ennen kaikkea

Some figure

Ensimmäinen vinkki kodin puhtaanapitoon on järjestyksen ylläpitäminen aina. Monille meistä se on melkein mahdoton tehtävä. Päivittäisen elämän hälinä johtaa usein siihen, että tavarat kasaantuvat paikkoihin, joissa niiden ei pitäisi olla.

Palaamme usein kotiin raskaan työpäivän jälkeen ja heitämme käsissämme olevat tavarat yksinkertaisesti sinne, mihin ne putoavat; ja jonne ne sitten jäävät pitkiksikin ajoiksi. Sekasotku ei ole pelkästään epäesteettinen, vaan se haittaa myös päivittäisiä toimiamme. Itse asiassa sekasotku voi aiheuttaa jopa alakuloisuutta.

Pitämällä paikkaa avaimille, salkuille ja lompakoille heti kodin sisäänkäynnillä estää niiden leviämisen ympäri taloa. Tällä tapaa et myöskään joudu etsimään tavaroitasi kiireessä ja vältät erityisesti aamuisin tyypillistä ajanhukkaa. Eteisen järjestys taas puolestaan ​​antaa miellyttävän ensivaikutelman heti sisään astuttaessa.

2. Kylpyhuoneen ylläpitäminen virheettömänä

On selvää, että kylpyhuone on yksi niistä paikoista, jotka vaativat säännöllistä siivousta. Jos et halua käyttää kaupallisia tuotteita, voit valmistaa helposti kotona oman puhdistusaineen:

Ainesosat ja käyttö:

 • 30 g ruokasoodaa
 • 50 ml ammoniakkia
 • 1/2 litraa kuumaa vettä
 • Lisää seosta kylpyhuoneen ja WC:n pinnoille.
 • Harjaa seuraavaksi pinnat huolellisesti puhtaalla harjalla tai karkealla sienellä.
 • Huuhtele lopuksi.

Suihkuverhoon pinttyneiden tahrojen poistamiseksi voit valmistaa toisen erittäin tehokkaan seoksen:

 • 100 ml etikkaa
 • 400 ml vettä
 • 2 sitruunan mehu
 • Hiero seosta suihkuverhoihin.
 • Huuhtele verhot lopuksi ja kuivaa huolellisesti.

Pinttyneiden vesihanojen kirkastamiseksi voit käyttää vetyperoksidin ja veden seosta suhteessa 50-50. Hiero seosta hanoihin ja puhdista lopuksi puhtaalla liinalla tai sienellä.

Lian poistamiseksi kaakeleista ja niiden väleistä lisää pinnoille etikkaa ja harjaa lopuksi.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 5 parasta siivousainetta ruokasoodasta ja etikasta

3. Aina siisti keittiö

Some figure

Keittiö on yksi niistä kodin tiloista, jonka puhtaanapito vie eniten aikaa ja vaivaa. Tämän vuoksi keittiön puhdistuksen tulisi olla jatkuvaa; ei vain sen takia että se näyttäisi hohtavan puhtaalta, vaan myös ruoan valmistuksessa vaadittavan hygieniatason vuoksi. Jos otamme tavaksi jättää keittiö puhtaaksi jokaisen käyttökerran jälkeen, tulee keittiön siivoamisesta huomattavasti helpompaa.

Jotta keittiön siivoamisesta ei tulisi tulevaisuudessakaan monimutkaista, pyri ylläpitämään uuni puhtaana jokaisen käyttökerran jälkeen. Uuni on nimittäin paikka, josta tulee päivä päivältä likaisempi. Voit peittää uunin esimerkiksi vahatulla paperilla ennen ruoanlaittoa, jolloin sinun täytyy vain lopuksi poistaa paperi ja pyyhkiä pinta puhtaalla liinalla.

Lisäksi voit kokeilla seuraavalla seoksella varustettua sumutinta uunin puhdistamiseen:

Ainesosat ja käyttöohjeet

 • 100 ml etikkaa
 • 1 rkl suolaa
 • 1 appelsiinin kuori
 • Vettä
 • Puhdista uuni tällä seoksella jokaisen käyttökerran jälkeen.

Ehkäisemällä lian kerääntymistä uuniin ja muualle keittiöön myös siivoamisesta tulee paljon helpompaa.

Lisäksi astioiden kerääminen ja tiskaaminen tai tiskikoneeseen laittaminen heti ruokailun jälkeen auttaa ylläpitämään keittiön järjestystä. Keittiön ylläpitäminen siistinä ja järjestettynä on yksi parhaimmista hohtavan puhtaan kodin siivousvinkeistä.

4. Makuuhuoneen järjestys

Some figure

Makuuhuone on kodin intiimein tila, jossa haluamme tuntea olomme mukavaksi. Tärkein vinkki makuuhuoneen siistinä pitämiseen on järjestys. Sängyn petaaminen aamulla ylös noustessa on paras tapa nauttia makuuhuoneemme miellyttävästä ilmapiiristä.

Pyri lisäksi välttämään turhien esineiden ja huonekalujen kerääntymistä, sillä ne luovat ahdasta tunnelmaa, eivätkä ne myöskään auta luomaan puhtaampaa ilmapiiriä riippumatta siitä, kuinka siistissä kunnossa makuuhuone muuten olisi. Esteetön ja selkeä tila näyttää aina siistimmältä ja miellyttävämmältä. Likaisten vaatteiden keräämistä varten tarkoitettu pyykkikori välttää myös vaatteiden kerääntymisen ympäri makuuhuonetta.

Laatikoilla varustettu kaappi pitää henkilökohtaiset tavarat järjestyksessä ja poissa näkyvistä. Toisaalta taas vanhoista vaatteista eroon pääseminen antaa lisäksi enemmän tilaa kenkien ja vuodevaatteiden säilyttämiselle. Makuuhuoneen tilavuuden ylläpitäminen onkin yksi tehokkaimmista vinkeistä hohtavan puhtaalle kodille.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.