Logo image
Logo image

10 kekseliästä tapaa kierrättää vanhat farkut

3 minuuttia
Farkkukankaan kestävästä materiaalista johtuen vanhat farkut toimivat erinomaisena kierrätysmateriaalina. Esittelemme seuraavaksi 10 kekseliästä tapaa käyttää farkkuja osana kodin ekologisempaa sisustusta ja näin ollen pidentää myös näiden jo elämää nähdeiden vaatteiden käyttöikää.
10 kekseliästä tapaa kierrättää vanhat farkut
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vanhojen farkkujen kierrätykseen löytyy tänä päivänä vinkkejä laidasta laitaan. Voimme siis lahjoittaa vanhat farkut esimerkiksi sellaiselle ihmisille, joka niitä enemmän tarvitsee tai hyödyntää helposti muokattavaa farkkukangasta monissa mielenkiintoisissa kodin projekteissa.

Farkkukangas valmistetaan usein erittäin kestävästä materiaalista, jolloin kangas kestää hyvin pitkässäkin käytössä. Ennen kuin heität pois vanhat farkut, mieti siis jos voisit käyttää kestävän kankaan johonkin muuhun tarkoitukseen. Niitä voi hyödyntää esimerkiksi kodin sisustuksessa.

Jos olet valmis antamaan vanhoille farkuillesi uuden mahdollisuuden, rohkaisemme sinua tutustumaan tarkemmin seuraaviin hauskoihin vinkkeihin, joiden avulla sekä tuot oman panoksesi kestävämmän kehityksen puolesta, sekä tietysti kohennat kodin ilmapiiriä kekseliäillä ja uniikeilla yksityiskohdilla!

Parhaat vinkit vanhojen farkkujen kierrättämiseen

Kuten aikaisemmin jo mainittiin, farkkujen valmistamiseen käytettävä kangas on usein erittäin kestävää ja voi kestää kovassakin käytössä vuosikymmeniä. Useimmissa tapauksissa uusia farkkuja hankitaan jo muutaman vuoden käytön jälkeen, sillä usein edellisten farkkujen väri on alkanut haalistua tai yksinkertaisesti muoti on muuttunut.

Sen sijaan että jättäisit vanhat farkkusi kasaantumaan vaatekaappiin, farkkujen kestävää ja pitkäikäistä kangasta kannattaa käyttää hyödyksi erilaisissa kodin sisustusprojekteissa.

1. Essut

Some figure

Tyylikkäiden farkkuessujen valmistus on helpompaa kuin uskotkaan. Essun valmistamiseksi sinun tulee yksinkertaisesti leikata vanhojen farkkujen lahkeet pois, avata leikattu kangas auki ja muotoilla se oman makusi mukaan. Ompele sitten essun taakse joko käsin tai koneella samasta farkkukankaasta leikatut sulkemisnauhat ja koristele lopuksi essu esimerkiksi napeilla, taskuilla tai muulla kirjailulla.

2. Laukut

Some figure

Vanhat farkut voi käyttää luovasti myös persoonallisten laukkujen valmistamiseen. Lisäksi farkkukankaasta valmistettuja laukkuja voidaan yhdistellä vaihtelevasti erilaisiin pukeutumistyyleihin pitkiin päivää. Kaikki, mitä tarvitset farkkulaukun tekemiseen on farkkukankaan leikkaaminen sen mukaan, millaisen mallin haluat laukkuusi muotoilla sekä tietysti leikattujen palojen ompeleminen yhteen ompelukoneella. Yksityiskohtia voit lisätä laukkuusi luovasti täysin oman makusi mukaan!

3. Kynäpussit

Some figure

Omplemalla useita vanhojen farkkujen taskuja yhdelle suuremmalle kankaalle saat valmistettua kätevästi erinomaisen säilytystilan esimerkiksi lastesi kynille ja muille piirrustusvälineille. Tämä projekti ei vie paljoa aikaa, mutta auttaa sinua ylläpitämään kotiasi paljon siistimpänä, erityisesti piirrustusleikkien jälkeen, jolloin välineet saattavat usein jäädä lojumaan ympäriinsä.

Sinua voi myös kiinnostaa: Kuinka sisustaa vintage-tyyliin

4. Peti lemmikille

Some figure

Vanhojen farkkujen täyttäminen lemmikkisi petiä varten voi kuulostaa hullulta ajatukselta, mutta lopputulos saattaa osoittautua varsin hyödylliseksi. Kiitos farkkukangaan kestävyyden ja pitkäikäisyyden, vanhoista farkuista voit muotoilla helposti erittäin mukavan nukkumapaikan kissallesi tai koirallesi.

5. Tyynyt

Some figure

Yksi yksinkertaisimmista tavoista vanhojen farkkujen kierrätykseen on farkkukankaasta leikattujen tyynyjen tai muiden huonekalujen päällysteiden valmistaminen. Kankaan voi leikata monella eri tavalla, jolloin eri kappaleiden yhdisteleminen tuo tyynynpäälliselle mielenkiintoisia väri- ja sävyyhdistelmiä.

6. Lompakko

Some figure

Farkkukankaasta tehtyjen lompakoiden erinomaisena puolena on niiden monipuolisuus, sillä farkkukankaan voi kätevästi leikata, muotoilla ja koristella oman makunsa mukaan. Farkkulompakon valmistamiseen voit käyttää sekä vanhojen farkkujen taskuja että itse farkkukangasta.

Tutustu aiheeseen lisää: Tee-se-itse -kenkähylly

7. Pöytätabletit

Some figure

Pöytätabletit auttavat ruokailun aikaan pöytää sekä pysymään puhtaana, että suojaamaan sitä aterimien aiheuttamilta mahdollisilta naarmuilta ja kolhuilta. Mikä olisikaan parempi tapa, kuin hyödyntää vanhojen farkkujen materiaalia näiden hyödyllisten pöytää suojaavien tablettien tekemiseen. Voit myös helposti lisätä tabletteihin hauskan extrataskun, jossa aterimien sujauttaminen taskuun ennen ruokailua käy enemmän kuin kätevästi.

8. Kukkaruukut

Some figure

Useiden kukkaruukkujen ostaminen voi tulla kalliiksi, joten miksipä et hyödyntäisi niitä vanhoja vaatekaapissa lojuvia farkkuja näiden hauskojen ja uniikkien kukkaruukkujen valmistamiseen? Voit muokata myös helposti kukkaruukkujen mallia ja kokoa leikkaamalla ja ompelemalla farkut oman mielesi mukaan.

9. Matot

Some figure

Vanhasta farkkukankaasta on myös helppo valmistaa erikokoisia ja -mallisia mattoja. Yksinkertaisin tapa farkkumaton valmistamiseen on lahkeiden leikkaaminen auki saksilla ja kankaan ompeleminen yhteen sitten joko käsin tai ompelukoneella. Toinen vaihtoehto on yhdistää useita erikokoisia ja -mallisia farkkupalasia ompelemalla ne yhteen. Voit lisäksi personalisoida matot erilaisilla leteillä ja hapsuilla täysin oman makusi mukaan.

10. VihkotVanhat farkut voidaan myös käyttää suloisten vihkojen suojaamiseen

Farkkukankaan avulla myös tylsien vihkojen kokonaisilmettä voi nuorentaa ja päivittää näppärästi. Vihkonpäällisen valmistaminen on erittäin helppoa – sinun tarvitsee vain leikata farkkukangas vihkon kannen mukaiseksi ja liimata se tukevasti paikoilleen. Voit lopuksi koristella vihkon persoonallisilla yksityiskohdilla, jolloin vihko aivan varmasti erottuu joukosta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Roshan P. Denim: Manufacture, Finishing and Applications. 2015 Page 536. https://books.google.es/books?isbn=0857098497

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.